Turistické raje, či len zámienka na zbohatnutie? Ktoré mestá sú postavené výhradne pre turistov?

2015-11-04 12:00:31 |   |    | 

Vybudované v prepychu a čisto pre turistov. Také sú dokonalé turistické destinácie, ktoré boli navrhnuté presne tak, aby sa návštevníkom pozdávali. Z malých dediniek sa stali obrovské rezorty a z piesočných dún povstali najznámejšie mestá sveta. Všetko preto, aby sme my boli spokojní. Ktoré sú práve takéto mestá? A nestrácajú v porovnaní s tými historickými niečo?



 

To naj

 

Každé mesto má svoju dušu a svoju tvár. A samozrejme žiadne nie je dokonalé. Niektoré sú malé, iné príliš veľké, ďalšie majú všetky pamiatky priďaleko od seba a tak ďalej. Na každom by sa dalo niečo nájsť. To využili investori a stavitelia a pripravili plány miest, ktoré budú jednoducho dokonalé. Aspoň podľa niekoho predstáv. Majú všetky vymoženosti, ľudia sa v nich na jednom mieste zabavia, oddýchnu si, nakúpia a ešte aj pohodlne odídu domov. Jednoducho dokonalá ilúzia. Čo vy na to?

 

Atlantic City

 

Toto mesto je u nás známe hlavne zo seriálov a filmov, kde niektoré z postáv žijúcich v New Yorku zatúžia po troche oddychu, prípadne zábavy a hazardu. Kedysi to však bola len okrajová časť, kam mierili len domáci. Pre lúky a polia sa sem začali zbiehať turisti, ktorí zatúžili po prírode a mori. Od tohto obdobia z konca 19. storočia sa tu veľa zmenilo. S pribúdajúcimi možnosťami v USA sem chodilo menej ľudí a mesto sa obrátilo k hazardu, z ktorého malo vysoké výnosy.

 

Las Vegas

 

Mekka hazardných hráčov je symbolom mesta, ktoré bolo navrhnuté výhradne len pre turistov. Založené bolo v roku 1905, ale až so zlegalizovaním hazardu si polepšilo a stalo sa svetovou jednotkou medzi mestami stvorenými na divoké večierky. Svedčí o tom nejeden film, ale aj Slovák, ktorý sa sem vybral. Mesto žije z luxusných kasín, veľkých prepychových hotelov, rôznych šou a samozrejme ľudí, ktorí sú za toto všetko ochotní zaplatiť.

 

Cancún

 

Aj Mexiko má svojho koňa. Je ním prímorské mesto Cancún, ktoré na Mayskú riviéru láka milióny turistov. Ich zámer je úplne zrejmí. Aj napriek množstvu hotelov je tu krásna príroda, v ktorej sa snúbia moderné prvky s tými historickými. Neodolateľné pláže s mayskými pyramídami a špičkové hotely a rezorty sem vábia ľudí z celého sveta. Pre mexickú vládu to bola dobrá investícia, keď doslova na piesku postavila toto. Škoda len toho, že sa tu s pravou mexickou kultúrou pre množstvo Američanov a celkovo turistov nestretnete.

 

Thames

 

Uhádnete podľa obrázku v ktorej krajine sa toto miesto nachádza? Typujete Britániu, Nemecko, Švajčiarsko? Čo si myslíte? Nebudeme dlhšie naťahovať a zaraz vám povieme, že mestečko Thames Town sa nachádza v Číne, neďaleko od Šanghaja. Bolo postavené samozrejme pre turistov a využívajú ho aj mladomanželia, ktorí sa sem chodia fotiť pri tematických svadbách.

 

Benidorm

 

Jedným z najobľúbenejších turistických miest Španielska je Benidorm. A prekvapivo aj on bol účelovo postavený tak, aby slúžil len turistom. Keď vláda zistila, že z rybolovu už nevyžije, rozhodla sa preorientovať na turizmus. Preto aj malú rybársku dedinku premenila na turistický kolos. Hotely, bazény, promenády, pláže a milióny turistov na jednom mieste. Pre niekoho all inclusive turistický sen.

 

Baiae

 

Aby sme stále nehovorili len o moderných mestách, tak sa pozrieme na jedno zo starovekých turistických miest. Neďaleko od Neapolu totiž už starí Rimania postavili niečo, čo by sme dnes nazvali turistickým centrom. Už pred dvetisíc rokmi sem chodili bohatí Rimania, aby si oddýchli od zhonu mesta a povinností. Nanešťastie bolo mesto pre maláriu opustené a neskôr aj čiastočne pochované v mori.

 

Dubaj

 

Na záver prichádza velikán na púšti. A naozaj, ešte pred 30 rokmi by ste tu takmer nič nenašli. Obchodovalo sa tu, no až objavenie ropy určilo jasný smer mesta. Dubaj povstal z piesku a za pár rokov sa vďaka obrovským investíciám stal 7 najnavštevovanejším mestom na planéte. Peniaze sem prúdili a s nimi prichádzali aj atrakcie, ktoré sú nám dnes už dobre známe. Ľudia sem prichádzajú, aby si obzreli neuveriteľné stavby, obrovské nákupné centrá a iné veľkolepé projekty.

 

Aké mestá sa najviac páčia vám? Uprednostňujete tie historické s vlastnou atmosférou, alebo umelo postavené s vidinou zárobku?

 

Zdroj/autor: dailymail.co.uk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa