Vo štvrtok bol Deň vďakyvzdania: Ulice New Yorku zaplnili rozprávkoví hrdinovia

2016-11-26 12:00:00 |   |    | 

Stretnutia členov rodín spojené s cestovaním, slávnosti, moriak, brusnicová omáčka, zemiakové pyré, vďačnosť za úrodu i zmysel pre dobročinnosť - to sú hlavné znaky amerického Dňa vďakyvzdania (Thanksgiving Day), ktorý pripadá na štvrtý novembrový štvrtok. Do ulíc v tento deň vyjdú milióny ľudí, aby si pozreli balónový sprievod s rozprávkovými hrdinami.



 

Osadníci a miestni Indiáni na jeseň roku 1621 v americkom Plymouthe vzdali vďaku za úrodu a prežitie. Práve ten rok sa považuje za prvý, keď sa konali takéto oslavy. Sviatok sa potom rozšíril a slávili ho jedinci, obce i celé štáty v rôznych termínoch. Prezident George Washington vyhlásil v roku 1789 národný Deň vďakyvzdania, avšak jeho návrh narazil na zmiešané reakcie a nie všade ho prijali. Až prezident Abraham Lincoln inicioval v roku 1863 tradíciu sláviť Deň vďakyvzdania na národnej úrovni pravidelne v novembri.

So štvrtým novembrovým štvrtkom sa spája tradičný jedálny lístok: na slávnostnom stole ozdobenom symbolmi jesene nechýbajú pečený moriak s plnkou, zemiakové pyré a brusnicová omáčka. Aj preto má Deň vďakyvzdania prezývku Deň moriakov.

Rodinná večera v Deň vďakyvzdania vyzerá podobne ako vianočná večera na Slovensku. Rodiny sa schádzajú z najrozličnejších kútov krajiny, aby okrem slávnostnej večere spoločne strávili predĺžený víkend. Preto dni pred vďakyvzdaním patria cestovateľsky medzi najrušnejšie obdobia roka v USA.

Množstvo ľudí prichádza aj do New Yorku, kde sa každý rok v Deň vďakyvzdania koná veľkolepá prehliadka balónov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa