Núka sa práca snov: Strávte pol roka na opustenom ostrove

2017-03-06 00:05:00 |   |    | 

Snívali ste ako malí o dobrodružstvách na opustenom ostrove, ktorý by ste spoznávali na vlastnú päsť a nemuseli by ste sa deliť o všetky jeho tajomstvá s inými ľuďmi? Tasmania Parks and Wildlife Service vám teraz ponúka zamestnanie, ktoré do bodky splní všetky vaše predstavy. Stačí si so sebou zobrať ešte jedného parťáka, prejaviť trošku kreativity a pribaliť si do batožiny aj kúsok trpezlivosti a odhodlania.



 

Šesť mesiacov a práca pre dvojice

Ostrov Maatsuyker je súčasťou Tasmánie. Okrem bývalého námorníckeho majáka a správcovského domu tam však nenájdete nič iné. Ide o opustený kúsok zeme, ktorý bude patriť iba dobrovoľníkom, ktorí sa budú o neho starať po dobu šiestich mesiacov. Tasmánska organizácia pravidelne hľadá dvojice, ktoré by sa na pol roka zhostili tejto exkluzívnej úlohy. Nemusí ísť priamo o partnerov, no z predošlých skúseností odporúčajú, že by títo ľudia mali spolu veľmi dobre vychádzať, pretože osirelý život bez iných obyvateľov môže byť niekedy náročný.

Dvojice dobrovoľníkov vyberá Tasmania Parks and Wildlife Service vždy prostredníctvom online konkurzov. Po vyplnení prihlášky absolvujete ešte pár pohovorov, na ktorých sa zoznámite aj s detailnými podmienkami. Aktuálne je už víťazná dvojica vybraná, no výber sa organizuje vždy dvakrát ročne a obsadzuje sa vždy nasledujúci turnus. Jedna polročná služba trvá od septembra do marca, dobrovoľníkoch potom vystriedajú opäť na jar a nováčikovia tam zostávajú do jesene. Záujemcovia nemusia ovládať žiadne špeciálne zručnosti, mali by však dobre vedieť po anglicky a byť v dobrej zdravotnej kondícii.

 

Domček s vlastnou záhradkou

Odmenou za vašu prácu bude poskytnutie bývania na šesť mesiacov zadarmo. Žiť budete v malom domčeku so štyrmi izbami, ktorý sa nachádza v blízkosti majáka. Ten už neplní pôvodný účel a ide iba o doplnok, ktorý robí ostrov zaujímavejším. Súčasťou bývania je aj malá záhradka, v ktorej si môžete dopestovať všetko potrebné ovocie a zeleninu. Ostatné potraviny si musíte zaobstarať sami a donesiete si ich so sebou v deň začiatku vašej služby. Na ostrov vás dopravia lietadlom a to môže previezť maximálne 370 kilogramov. V tejto hmotnosti máte už aj všetko oblečenie a potrebné pomôcky. Musíte si preto vopred veľmi dobre premyslieť, čo si so sebou vezmete.

 

Jediná starosť – meteorologická stanica

Vašou jedinou prácou bude starostlivosť o malú meteorologickú stanicu. Dvakrát denne k nej musíte zájsť a zaevidovať stav počasia. Všetky informácie potom odošlete „zamestnávateľovi“. Pozícia Maatsuyker je totiž veľmi dôležitá kvôli predpovediam v celom regióne. Po prvýkrát musíte na malý vrch na ostrove vyjsť ráno o šiestej a potom si to zopakujete ešte večer. Okrem toho je len na vás, ako si vyplníte zvyšok voľného času. Môžete sa len tak túlať po ostrove, spoznávať ho do najmenších detailov a pozorovať prírodu. Zástupcovia Tasmania Parks and Wildlife Service však odporúčajú naplánovať si vždy niekoľko aktivít a rozdeliť si deň do etáp, aby vás časom takáto nečinnosť nenudila.

 

Bez televízie a internetu

Na ostrove Maatsuyker je iba telefónny signál. Dobrovoľníci tam nemajú internet a ani televíziu. Práve vďaka tomu sa mnoho dvojíc chce zahrať na Robinsonov a vyskúšať, aké je to venovať sa rozvíjaniu svojich zručností a dobiehaniu všetkého strateného, na čo nemajú v klasickom stereotype vôbec čas. S pevninou sú v spojení najmä prostredníctvom organizácie, ktorú môžu kontaktovať kedykoľvek v prípade problémov. Z ostrova môžu odísť iba v najnutnejšom prípade.

 

Skúška vzťahov i vlastnej povahy

Pobyt na ostrove vyzerá na pohľad veľmi idylicky, no môže predstavovať poriadnu skúšku vzťahu dvoch ľudí. Či to budú dvojice alebo dlhoroční priatelia či rodinní príslušníci, po istom období si môžu liezť poriadne na nervy. Podľa zástupcu Tasmania Parks and Wildlife Service je dôležité prečkať prvú krízu. Potom sa už obvykle začnú vzťahy vylepšovať. Netreba zabudnúť ani na to, aby ste si dali dostatok osobného priestoru. Človek v takejto netradičnej situácii lepšie spozná svoju povahu a dozvie sa o sebe viac, ako za dlhé roky života v normálnej civilizácii.

 

Najčastejšie sú to starší manželia

Zaujímavosťou je, že tento druh práce zaujíma skôr starších ľudí. Najčastejšími dobrovoľníkmi sú dôchodcovia a staršie manželské páry, ktoré sa takto po rušných rokoch chcú venovať iba sebe a užiť si príjemné obdobie ďaleko od všetkých starostí. Až na druhom mieste sú mladé páry, ktoré hľadajú únik od náročných zamestnaní a chcú takto využiť spoločný čas, pokiaľ ešte nemajú deti. Niekedy majú o dobrovoľníctvo na ostrove záujem aj dlhoroční kamaráti, no tieto dvojice sú vo výraznej menšine ako partnerské páry.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Facebook
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa