Najvyťaženejšie letecké linky 2017: Vrchol rebríčka je veľkým prekvapením

2018-02-19 00:00:01 |   |    | 

Letecká doprava je za ostatné desaťročie vo veľkom rozmachu. Vďaka nízkonákladovým spoločnostiam sa stala prístupnou pre bežnú verejnosť, kvôli čomu ju využívame na krátke presuny v rámci jednej krajiny, ale aj na rôzne zaujímavé výlety do diaľav. Počet cestujúcich pomaly stúpa, čo si vyžaduje pridávanie nových liniek. Toto sú tie najvyťaženejšie.



 

Najviac sa lieta z Jeju do Soul Gimpo

Spoločnosť OAG Aviation Worldwide hľadala najvyťaženejšie letecké linky za rok 2017. Vo svojich prepočtoch sledovali počet letov, ktoré prevádzkujú rôzne spoločnosti na tej istej trase. Najvyťaženejšou linkou v minulom roku sa stalo spojenie medzi ostrovom Jeju a hlavným mestom Južnej Kórey. Dokopy sa medzi letiskom Gimpo a touto ostrovnou lokalitou vymenilo 64 991 letov, čo je v priemere 178 letov denne. Z každého letiska teda odletí 89 letov v priebehu 24 hodín. Vzdialenosť medzi Jeju a Soul Gimpo je 454 kilometrov. Medzi týmito dvoma lokalitami lietajú napríklad spoločnosti Korean Air alebo domáca Jeju Air. Dôvodom takéhoto obrovského počtu letov je veľká obľúbenosť ostrova Jeju. Nachádzajú sa tam nádherné pláže, ale ponúka tiež bohaté možnosti na aktívne využitie voľného času. Je to mimoriadne obľúbená dovolenková destinácia a domáci obyvatelia tam pravidelne lietajú na krátke víkendové pobyty. Práve od piatku do nedele je táto linka najvyťaženejšia.

 

Medzi medzinárodnými linkami vedie Hongkong – Tchaj-pej

Pracovníci OAG vytvorili zvlášť rebríčky pre najvyťaženejšiu domácu a medzinárodnú dopravu. V oboch prípadoch jasne dominovali ázijské spoje, kde sa medzi jednotlivými krajinami alebo ich časťami lieta podstatne častejšie ako napríklad v Európe. Najvyťaženejšia medzinárodná linka vedie z Hongkongu do hlavného mesta Taiwanu Tchaj-pej. Počas roka 2017 sa vzájomne medzi týmito dvoma letiskami vymenilo 29 494 spojov, čo predstavuje priemer približne 81 letov počas jedného dňa. Každé z letísk teda vypravilo 40 letov do tej druhej destinácie. Na tejto trase pracujú napríklad spoločnosti EVA Air, Hong Kong Air alebo China Air.

 

Domáce linky vedú nad medzinárodnými

Zaujímavosťou je, že domáca letecká doprava podstatne prekonala medzinárodné linky, čo dokazuje, že ľudia si už zvykli cestovať týmto spôsobom za prácou, ale aj na krátke dovolenky či návštevy. Keď sa pozrieme na počet letov medzi Hongkongom a Tchaj-pej, v celkovom rebríčku, ktorý by spájal oba druhy dopravy, by sa umiestnili až na jedenástom mieste. Tesne pred nimi by bolo čínske spojenie medzi Pekingom a Šanghajom, ktoré malo v minulom roku 30 029 letov.

 

Dublin – Londýn Heathrow je najvyťaženejšou európskou linkou

OAG vytvorili v oboch prípadoch rebríčky TOP dvadsiatich liniek. Pri vnútroštátnej doprave sa nepodarilo umiestniť ani jednej z európskych krajín. Až v rebríčku najvyťaženejších medzinárodných liniek nájdeme prvé spojenie medzi Dublinom a londýnskym letiskom Heathrow, ktoré obsadilo deviate miesto. Počas roka vyslali medzi sebou 14 556 liniek, čo vychádza na približne 39 letov denne. Tieto lety sú väčšinou pracovné a taktiež umožňujú ďalšie spojenie najmä s krajinami mimo starého kontinentu. Ďalšie európsky linky v TOP 20 medzinárodných letov, ktoré vychádzali aspoň z jedného z európskych miest boli London Heathrow a New York JFK na 12. mieste, Amsterdam a London Heathrow na 17. mieste, Frankfurt a London Heathrow na 18. mieste a rebríček uzatváral spoj medzi Štokholmom a Oslom.

 

Ako je to so spoľahlivosťou liniek?

Pri leteckej doprave nie je dôležitá iba frekvencia letov, ale taktiež ich spoľahlivosť. Počas tohto prieskumu teda sledovali aj to, ako sa jednotlivým leteckým spoločnostiam darilo splniť ich časový harmonogram. Najpresnejšie lety mali na japonskej linke medzi letiskom Tokio Haneda a Osaka. V ich prípade nemeškalo až 90,4 percenta letov. Druhou najspoľahlivejšou linkou je trasa Kapské mesto – Johannesburg. Pri medzinárodnej doprave sa najlepšie podarilo dosiahnuť sľúbený čas príletov na trase Dubaj – Kuvajt s úspešnosťou 83,55 percent a Dublin - Londýn Heathrow s úspešnosťou 82,56 percent. Naopak najhoršie svoj plán plnili čínske linky medzi Pekingom a Šen-čenom, ktorým sa podarilo dosiahnuť úspešnosť len 50, 44 percent a Peking – Šanghaj s úspešnosťou 53,47 percent. Ak sa pozrieme na medzinárodnú dopravu, tam najviac meškali lietadlá na linke New York LaGuardia – Toronto, kde sa im podarilo dosiahnuť úspešnosť 54,24 percent.

 

airBaltic sú najspoľahlivejšie aerolínie

Tento rozsiahly prieskum zahŕňal aj sledovanie meškaní jednotlivých spoločností. Počas roku 2017 sa najúspešnejšou veľkou spoločnosťou stala Japan Airlines, ktorá načas dopravila 85,27 percent letov. Na druhom mieste sú ďalšie japonské aerolínie All Nippon Airways a tretie boli americké Delta Airlines. Pri menších spoločnostiach, ktoré však mali menší počet letov, sa stala najspoľahlivejšou spoločnosťou lotyšská airBaltic, ktorá dopravila načas až 90,1 percenta letov, pred druhou Hong Kong Airlines a treťou Hawaii Airlines. Celkovo najúspešnejšou spoločnosťou sa teda stali aerolínie airBaltic.

 

TOP 5 najvyťaženejších medzinárodných liniek za rok 2017:

  1. Hongkong – Tchaj-pej, 29 494 letov
  2. Kuala Lumpur – Singapur, 29 383 letov
  3. Jakarta – Singapur, 26 872 letov
  4. Jakarta – Kuala Lumpur, 20 890 letov
  5. Hongkong – Šanghaj, 20 818 letov

 

TOP 5 najvyťaženejších vnútroštátnych liniek za rok 2017:

  1. Jeju – Soul Gimpo, 64 991 letov
  2. Melbourne – Sydney, 54 519 letov
  3. Bombaj – Dillí, 47 462 letov
  4. Fukuoka – Tokio Haneda, 42 835 letov
  5. Rio de Janeiro – Sao Paulo Congonhas, 39 325 letov

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
4.7/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa