Kedysi sci-fi, dnes realita: Superrýchlu dopravu potrubím spustia už o dva roky, Bratislava je v poradí

2018-04-24 12:00:00 |   |    | 

Systém Hyperloop, kedysi hudba budúcnosti, sa začína realizovať. Už o dva roky sa má sprevádzkovať prvá komerčná doprava potrubím, keď desať kilometrov dlhá trať spojí mestá Abú Zabí a Dubaj v Spojených arabských emirátoch. Projekt bude realizovať firma Hyperloop TT, ktorá plánuje aj prepojenie Bratislavy, Brna a Prahy.



 

Hyperloop je vysokorýchlostný dopravný systém, kde sa tzv. pod, teda špeciálna kapsula pohybuje v potrubí. V ňom je vďaka vákuovým pumpám či kompresorom 1000-násobne nižší tlak vzduchu než je bežne v atmosfére a odpor je teda minimálny. Kapsula, poháňaná elektromotorom, preto môže dosahovať rýchlosť až na úrovni zvuku, teda cca 1225 km/h.

Tento systém je však nielen neskutočne rýchly, ale aj priateľský k životnému prostrediu. Na jeho prevádzku sa totiž využíva výhradne elektrická energia, získavaná pomocou solárnych panelov, z regeneratívneho brzdenia, prípadne z geotermálnych zdrojov alebo veterných mlynov.

Tvorcovia Hyperloopu tiež sľubujú, že systém bude 10-krát bezpečnejší ako letecká doprava, odolný voči akýmkoľvek poveternostným podmienkam a cena lístka by mala byť nižšia ako pri iných druhoch dopravy.

Napriek tomu by však mal byť tento spôsob dopravy ziskový.  "Návratnosť investičných prostriedkov by sa mala dosiahnuť za 15 až 20 rokov. Bolo by to oveľa skôr, než sa to predpokladá pri vysokorýchlostnej železnici", uviedol prevádzkový riaditeľ Hyperloopu Andres de Leon. Zástupca firmy tvrdí, že superrýchla potrubná doprava sa nemusí obmedzovať len na prepravu ľudí. Systém by mohol prepravovať náklad z prístavov na brehoch Perzského zálivu do vnútrozemia.

Firma Hyperloop začala tento týždeň stavať testovaciu trať vo francúzskom Toulouse, už tento rok chce dokončiť testovací okruh dlhý 320 metrov. Ak pôjde všetko podľa plánu, v roku 2019 dokončí trať dlhú jeden kilometer. Kapsula, ktorú vyrábajú v Španielsku, by mala byť hotová už toto leto.

V roku 2020 má byť v prevádzke prvá komerčná doprava, desaťkilometrová trať vyrastie medzi Abú Zabí a Dubajom v Spojených arabských emirátoch. V súvislosti s dopravou potrubím sa hovorí aj o našej krajine, kde má Hyperloop TT svoju pobočku. Hlavným zámerom firmy v Európe je prepojenie Bratislavy s Viedňou a následne Budapešťou, spomína sa aj napojenie na Prahu a Varšavu.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Hyperloop TT
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa