Európa na tanieri: Poznáte národné jedlá známych krajín?

2018-09-13 00:00:00 |   |    | 

Keď sa povie Taliansko, určite mnohým z vás zaznie v hlave pieseň „víno, pizza, makaróny“. Niektoré iné krajiny však svojim národným jedlom až tak preslávené nie sú. Trúfli by ste si povedať, aký pokrm reprezentuje Poľsko, Španielsko či Dánsko?



 

Maďarsko

Maďarská kuchyňa patrí k tým najvychýrenejším a aj vďaka nej je Slovákom dobre známy výraz csípõs. Aj národné jedlá poznáme vďaka spoločnej histórii viac než dobre. Sú nimi guláš, lečo a kurací paprikáš. V typickej csárde ale treba ochutnať aj rybaciu polievku halászlé či dezert somlói halušky. Špecialita z mesta Karcag je dokonca zapísaná na zozname UNESCO - dusená baranina na kumánsky spôsob je netypická tým, že sa varí celé zviera (vrátane hlavy, nôh a vnútorností).

 

Rakúsko

Národné jedlo Rakúska patrí vďaka spoločnej monarchii k mimoriadne obľúbeným pokrmom aj u nás. Bez viedenského rezňa (Wiener schnitzel) si niektoré rodiny nedeľu či slávnostný obed už háadam ani nevedia predstaviť. U nás sa väčšinou pripravuje z bravčového (alebo výnimočne aj kuracieho) mäsa, kým originál je teľací. Do Rakúska sa rezeň údajne dostal z Talianska, kde maršalovi Radeckému veľmi zachutila Coteletta alla Milanese. Naklepaný plátok mäsa bol obalený v múke, vajci a zmesi strúhanky s parmezánom a následne vypražený, v Rakúsku ale syr vynechávajú.

 

Poľsko

V kuchyni nášho severného suseda hojne využívajú mäso (najmä bravčové, kuracie a hovädzie), klobásy a údeniny. Poľská kuchyňa v mnohom pripomína tú našu či českú. Veľkej obľube sa teší kvásková polievka žurek, kotlet schabowy podobný viedenskému rezňu, golabki (plnený kapustový list) či pierogi, čo sú vlastne naše pirohy s náplňami od výmyslu sveta. Mnohí Poliaci ale za národné jedlo jednoznačne považujú bigos z kapusty, mäsa, klobás a ďalších ingrediencií, ktorý je akousi špecifickou hustejšou verziou našej kapustnice. Obľúbeným dezertom je makovník a orechovník.

 

Nemecko

Nemecko sa určite v predstavách mnohých spája s rôznymi klobáskami, pečeným kolenom a praclíkmi, ktoré pojedajú k pivu. Typickým jedlom je ale Sauerbraten, ktorého názov by sa dal preložiť ako „kyslé pečené“. Pôvodne sa tento pokrm pripravoval z konského mäsa, dnes už ale Nemci pri jeho príprave uprednostňujú hovädzinu. Tá sa aj niekoľko dní marinuje v octe a po upečení sa podáva s kyslou kapustou a zemiakovými knedľami.

 

Veľká Británia

Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska je veľmi kozmopolitná krajina, nech vás preto neprekvapí, že medzi národnými jedlami nájdete napríklad aj kura tikka masala. Väčšina ľudí by ale povedala, že najtypickejším pokrmom Britov je Fish and chips, teda vyprážaná ryba s hranolčekmi, ktorú dostanete kúpiť v predajných stánkoch doslova na každom rohu. Domáci by vás ale radšej pozvali na Shephard´s pie, teda Pastiersky koláč, čo je v podstate mleté mäso zapečené v zemiakovej kaši.

 

Francúzsko

Francúzska kuchyňa je preslávená po celom svete, no jedno jediné národné jedlo by ste tu hľadali márne. Typické sú samozrejme lahodné syry, voňavé bagety, rôzne croissanty a čoraz populárnejšie makrónky. Z hlavných jedál je to potom Coq au vin, teda kohút na víne, hustá polievka z rýb a darov mora Bouillabaisse, ale aj zeleninové jedlo Ratatouille. Zabudnúť samozrejme nemožno ani na obľúbené crépes, teda palacinky s náplňou od výmyslu sveta.

 

Taliansko

Talianske národné jedlo – teda hneď dve – je určite každému jasné. Veď cestoviny rôznych tvarov s omáčkami od výmyslu sveta a predovšetkým pizzu obľubujú ľudia na celom svete. Tento v peci pečený „koláč“ z tenkého chlebového cesta, paradajkovou omáčkou, syrom a ďalšími ingredienciami to dokonca dotiahol až na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Tam konkrétne zapísali Neapolské pečenie pizze.

 

Španielsko

Keď sa povie Španielsko, väčšina ľudí si zrejme predstaví paellu, oficiálne sa však za národné jedlo považuje skôr tortilla española, teda omeleta z vajec a zemiakov. Okrem toho má každý región v krajine svoje vlastné typické jedlo, v Andalúzii je to studená zeleninová polievka gazpacho, v Astúrii fabada z fazule a údeného mäsa, pre Baleárske ostrovy je typický tombet z červených paprík, zemiakov a baklažánov a pre Valenciu zase spomínaná paella, ktorej základom je ryža s rôznymi druhmi mäsa či zeleniny.

 

Chorvátsko

Podobne ako španielsku, aj chorvátsku kuchyňu spozná počas letnej dovolenky mnoho Slovákov. Charakterizuje ju množstvo rýb a morských plodov, ale aj pokrmy z mletého mäsa (pleskavica, ćevapi). Domáci nedajú dopustiť ani na puricu s mlincima, teda pečené morčacie mäso s akousi tenkou chlebovou plackou, pikantnú klobásu kulen či brudet, veľmi hustú polievka z viacerých druhov rýb. Obľúbeným dezertom je zagorski štrukli z ťahaného cesta, plneného makom či jablkami, ale aj rôznymi slanými plnkami.

 

Grécko

Grécka kuchyňa je po celom svete známa takmer rovnako ako nádherné ostrovy, more či slávna Akropola. Stredomorské vplyvy sa tu miešajú s orientálnych v dokonalej harmónii chute a vôní. Tradičným jedlom je moussaka, teda zapekaný nákyp z vrstiev mletého mäsa, baklažánu (alebo zemiakov), rajčín a bešamelovej omáčky. Ochutnajte aj hustú fazuľovú polievku fasoladu, gyro (gyros) v žemli alebo arabskom chlebe a souvlaki, mäso opečené na paličke. K tomu si doprajte uhorkový šalát s bielym jogurtom a kôprom zvaný tsatsiki.

 

Švédsko

V škandinávskej gastronómii hrajú prím ryby - dánskym národným jedlom je Torsk, teda treska s horčicou, a v Nórsku zas obľubujú najmä slede. V ďalekom Fínsku sa však ešte väčšej popularite teší sob a málokoho prekvapí, že typickým švédskym jedlom sú okrem rýb aj obľúbené guľôčky z mletého mäsa (köttbullar). Ako dezert potom ochutnajte cheesecake ostkaka, ktorý sa podáva ešte za tepla s džemom, ovocím a šľahačkou.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa