Skutočne napínavé: Najodpornejšie múzeum sveta je poriadnou výzvou pre žalúdok

2019-10-15 00:00:00 |   |    | 

Neoddeliteľnou súčasťou spoznávania cudzích krajín je aj ochutnávanie miestnej kuchyne. Obvykle lokálne špeciality pošteklia maškrtný jazýček aj ostatné zmysly, v mnohých kútoch však sveta však konzumujú aj pokrmy, ktoré pre našinca predstavujú priam adrenalínové dobrodružstvo. Mnohé z nich môžete ochutnať aj pod jednou strechou - v Múzeu odporného jedla.



 

Prvé Múzeum odporného jedla otvorili pred rokom v švédskom Malmö, v súčasnosti môžete jeho dočasnú pobočku navštíviť aj vo francúzskom Nantes a v americkom Las Vegas. Ako názov napovedá, na jednom mieste tu spoznáte tie najnechutnejšie pokrmy z celého sveta, od zhnitého žraloka z Islandu (Hákarl) až po neskutočne zapáchajúce ovocie durian z juhovýchodnej Ázie.

Autorom tejto neobvyklej myšlienky je americký psychológ Samuel West, ktorý stojí aj za sieťou Múzeí nepodarkov a nechutné pokrmy chcel pôvodne vystavovať len tri mesiace. Dôvodom boli najmä vysoké náklady – väčšinu exponátov treba takmer denne obmieňať. Pre veľký úspech sa však z dočasnej výstavy stala stála a Múzeum odporného jedla môžu odvážlivci navštíviť celoročne.

Expozíciu tvoria dve časti – výstavná a ochutnávková. V tej prvej spoznajú návštevníci asi 80 pokrmov z celého sveta zrakom aj čuchom, v druhej dostanú možnosť niektoré z nich aj ochutnať. Múzeum odporného jedla sa aj takýmto spôsobom snaží ukázať, že otázka chuti je veľmi individuálna a ľudia by mali aj v záujme ochrany životného prostredia prehodnotiť, čo je a čo nie je jedlé. „Možno nám zmena názoru na to, čo je odporné, pomôže v budúcnosti lepšie prijať udržateľné stravovanie.“ Napríklad aj také chrobáky, skvelý zdroj proteínov.

Okrem nich ale patrí k najzaujímavejším exponátom v múzeu živý kačací zárodok vo vajíčku z Filipín (balut), fermentovaný sleď zo Švédska (surströmming), pečené morské prasiatko z Peru (cuy), syr casu marzu zo Sicílie alebo mongolská Mary (ovčie oko v rajčinovej omáčke).

Labužníci určite ocenia aj pečenú tarantulu, kravský moč, surový býčí penis, žabacie smoothie či ďalšie delikatesy:

Niet divu, že súčasťou múzea je aj jedna neobvyklá tabuľa. Ukazuje, koľko dní sa tam už nikto nepovracal.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Instagram/disgustingfoodmuseum

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa