Popradské pleso - okrasa Vysokých Tatier

2013-05-18 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Pravdepodobne nie je na Slovensku Slováka, ktorý by aspoň raz v živote nenavštívil Vysoké Tatry... Tie totiž považujeme za symbol našej krajiny a národnej hrdosti. Naše presvedčenie o ich kráse je opodstatnené, svedčí o tom aj návštevnosť nášho najvyššieho horstva.



V Tatranskom národnom parku nájdete mnoho krás, medzi ktoré patrí aj Popradské pleso. Jeho starší názov je Rybie pleso. Nachádza sa v nadmorskej výške 1 494 m n. m. a leží v Mengusovskej doline. Jeho rozloha je necelých 7 ha a hlboké je 17 metrov. Vzniklo činnosťou ľadovca a patrí mu štvrtá priečka z hľadiska rozlohy tatranských jazier. Nachádza sa pri ňom aj Chata pri Popradskom plese (pôvodný názov bol Chata kapitána Nálepku). Neďaleko plesa je Symbolický cintorín, ktorý je venovaný obetiam Vysokých Tatier.

K Popradskému plesu sa môžete dostať peši počas celého roka, k chate vedie dokonca asfaltová cesta. Vedú k nemu modrá a červená turistická značka. Modrá značka vedie od železničnej zastávky TEŽ Popradské pleso, červená značka vedie od magistrály na Štrbskom plese a druhým východiskom je magistrála od Sliezskeho domu (Batizovské pleso).

Návšteva Popradského plesa je vhodná aj pre menej zdatných turistov a rodiny s deťmi, najmä vďaka asfaltovej ceste. Pokiaľ sa chystáte na výlet do hôr a hľadáte miesto plné pokoja, pohody a krásnej prírody, v tom prípade je pre vás Popradské pleso vhodnou alternatívou.

 

Zdroj/autor: wikipedia, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa