Tip na víkend: Rožňava patrí medzi naše najkrajšie okresy

2017-09-08 12:00:00 |   |    | 

Slovensko ponúka veľa možností na zorganizovanie krátkych víkendových výletov. Každý okres prináša niečo iné, a tak môžete oddychovať v horskom prostredí, naberať nové sily v kúpeľoch, zabaviť sa vo väčších mestách alebo si pozrieť niektoré z unikátnych pamiatok. Rožňava patrí k našim turistickým skvostom. Nájdete tam viacero top pamiatok, na ktoré sa však niekedy neoprávnene zabúda.



 

Kaštieľ v Betliari

Náš najkrajší kaštieľ bol postavený v 18. storočí, keď nahradil pôvodnú staršiu stavbu v renesančnom štýle. K najvýznamnejším majiteľom patrila rodina Andrássyovcov, ktorá ho najviac zveľadila a navyše k nemu postupne vybudovala i rozsiahly park. Miestnosti a pôvodné zariadenie sú stále vo veľmi dobrom stave. Zaujímavosťou sú najmä cenné úlovky z ciest ako napríklad slonia hlava, hadia koža alebo múmia. Bývalí majitelia totiž patrili k vášnivým cestovateľom a radi sa svojimi úspechmi chválili aj pred svojimi blízkymi. Po obhliadke kaštieľa sa prejdite po parku, kde nájdete aj odľahlé pokojné lokality na piknik. Betliar sa počas tohto roka viac zviditeľnil vďaka historickému seriálu 1890. Kvôli tomu niekedy organizujú i prehliadky zamerané na tento príbeh a priestory, kde sa seriál nakrúcal.

 

Domica

Slovensko sa môže pochváliť tým, že tu na malej ploche môžete navštíviť veľa sprístupnených jaskýň. Domica je najväčšou v Slovenskom krase, pre verejnosť sú tu sprístupnené takmer dva kilometre chodieb. Veľkú časť výzdoby jaskyne vytvoril podzemný potok, po ktorom sa môžete počas vašej návštevy v podzemí aj plaviť. Na svoje si prídu tiež milovníci tajomstiev histórie - pri objavení jaskyne sa našli 5000 rokov staré pozostatky našich predkov, ktorí sa živili roľníctvom a v týchto priestoroch mali svoje príbytky.

 

Hrad Krásna Hôrka

Hrad Krásna Hôrka bol postavený v 13. storočí. Jeho zemepánmi boli Bebekovci, šľachtický rod, ktorý ovplyvňoval históriu regiónu do roku 1557. Po nich na Krásnu Hôrku prišli Andrášiovci, ktorí písali jeho históriu až do roku 1944. Hrad je dnes súčasťou Slovenského národného múzea (SNM) v Múzeu Betliar. Od pamätného požiaru v roku 2012 je však zatvorený a prebiehajú na ňom rekonštrukčné práce. Obdivovať ho teda môžete len zdiaľky.

 

Dobšinská ľadová jaskyňa

Z Rožňavy si môžete odskočiť aj do druhej významnej jaskyne. Napriek tomu, že sa nachádza v podstatne nižšej polohe ako ostatné jaskyne tohto druhu v Európe, Dobšinská ľadová jaskyňa má bohatú ľadovcovú výzdobu. Tá najviac vyniká vo Veľkej a Malej sieni, no návštevníkov uchváti aj veľké ľadové jazero, ktoré kedysi slúžilo i na korčuľovanie. Dokonca kvôli výborným podmienkam naň chodili trénovať aj profesionálni krasokorčuliari. K jaskyni sa dostanete po necelej pol hodinke pešo, takže si pred začiatkom prehliadky naplánujte dostatočnú rezervu.

 

Ochtinská aragonitová jaskyňa

Do tretice prichádza európska ojedinelosť v podobe aragonitovej jaskyne. Ide o jedinú jaskyňu s touto výzdobou na starom kontinente. Prehliadková trasa síce nie je dlhá, no môžete si na nej pozrieť bohaté zastúpenie aragonitovej výplne, ktorá vznikla vďaka výborným klimatickým podmienkam. Jaskyňa je zaradená do kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

Ruiny husitského kostola, Lúčka

Pri obci Lúčka nájdete pozostatky krásneho kamenného kostola z 13. storočia. Ten zohral dôležitú úlohu počas husitského obdobia, keď slúžil ako obranná pevnosť. Husiti k nemu pristavili ešte kamenný múr a strážnu vežu. Počas 1. svetovej vojny však celý vyhorel a domáci sa rozhodli ho už znova nerekonštruovať. Namiesto husitského kostola postavili novú stavbu priamo v obci a tieto priestory uchovali v pôvodnom stave. Dnes slúžia okrem iného na organizovanie koncertov, ktoré majú v týchto priestoroch skutočne špecifickú atmosféru.

 

Mauzóleum Andrássyovcov, Krásna Hôrka

Rodina Andrássyovcov mala v tejto lokalite významnú pozíciu. Betliar a jeho okolie jeho členovia nadovšetko milovali a hoci veľa cestovali, doma sa cítili vždy najmä v tomto kúte Slovenska. Preto sa tam rozhodli vystavať aj miesto ich posledného odpočinku. Mauzóleum vzniklo na začiatku 20. storočia a nesie výrazné secesné prvky. V jeho okolí sa rozprestiera rozsiahly park so sochami, keďže Andrássyovci mali slabosť pre veľké parkové plochy.

 

Vodný hrad, Štítnik

Obec Štítnik sa môže pochváliž gotickým kostolom s unikátnymi stredovekými freskami z konca 14. storočia, ktoré tvoria najrozsiahlejší súbor stredovekej nástennej maľby u nás. Veľmi zaujímavý je aj vodný hrad, ktorý plnil obrannú funkciu a chránil celú oblasť močarísk. Po jednom z povstaní však bola jeho budova výrazne poškodená. Kvôli tomu sa ju rozhodli už viac nerenovovať a nechali ju v pôvodnom stave. Namiesto toho investovali peniaze do kaštieľa v tomto areáli. V súčasnosti sa tam konajú rôzne podujatia. Pre deti je napríklad pripravený letný tábor a v auguste sú to tradičné hradné dni.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR, Facebook
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
3.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa