Pribina opäť v Nitre! Stredovekí rytieri obsadia Nitriansky hrad a predstavia sa v bojových formáciách.

2014-07-03 13:00:00 |   |    | 

Tento víkend bude Nitra cestovať v čase. Postará sa o to historický festival Pribinova Nitrawa, ktorý bude sprevádzať program otvorenia letnej turistickej sezóny. Mestské slávnosti „Nitra, milá Nitra“ s oslavou Pribinových a Cyrilo-metodských slávností návštevníkom pripomenú našu kultúru a históriu mesta.



A do histórie sa naozaj dostanete. Pod hradom sa totiž už od piatka rozložia stanové tábory a dobové ležoviská s takmer 90tkou hrdých stredovekých bojovníkov a obchodníkov. Návštevníci sa budú môcť poprechádzať pomedzi ich obydlia a prezrieť si ako sa žilo na našom území pred stovkami rokov. Každý tábor sa ukáže s vlastnou výbavou, čo zaiste poteší mladých nadšencov pre zbrane a brnenia. Kto sa bojí skúmať o samote môže sa pripojiť k skupine so sprievodcom, ktorý vojenské tábory predstaví.

Na čo sa tešiť

 

Predajcovia, ktorí prídu z okolitých krajín, taktiež doplnia atmosféru správnym stredovekým duchom. Predávať sa budú repliky veľkomoravských šperkov, odevov a vecí dennej potreby. Rozšíriť si svoju zbierku teda budete môcť aj vy. Remeselníci vám zase ponúknu kožušiny, kožené výrobky, kované predmety, ale aj historické luky a lukostrelecké potreby.

Stredoveké občerstvenie

 

Ani smädní neobídete, keďže sa v podhradí na víkend otvorí Stredoveká Taverna. Pohár medoviny, piva, alebo špeciálneho stredovekého drinku si tak vypijete v prostredí pravej krčmy a susedmi vám budú ozbrojení bojovníci. Ak vám je po chuti skôr niečo teplé, zájdite do historickej čajovne U starej Lucerny. A prípadný hlad zaženiete výbornými podpecníkmi, ktoré s vami budú zajedať aj hroziví rytieri.

Boje a strety

 

Tí po dobrom pohári medoviny a podpecníku zaujmú bojové pozície. V piatok si zmerajú svoje sily medzi sebou v boji muža proti mužovi. No v sobotu spoja svoje sily v hromadnej bitke proti Vikingským nájazdníkom. Bojovníci kniežaťa Pribinu, ktorý hrad navštívi v sobotu aj so svojim sprievodom, spoja svoje sily s Avarmi, aby porazili ukrutných severanov. Turnaj o meč kráľa Svätopluka dokáže presilu najsilnejšieho bojovníka víkendu.

Pri stredovekej zábave nemôže chýba dobrá hudba, bojovníci, sokoliari ani oheň. O príjemné prostredie sa postarajú historické hudobné skupiny Páni času a Musicantica Slovaca. V bojoch aj v táboroch sa vám prevedú dobové spolkyšermiari zo skupín Ni Emmens, Satyros, Milites Nobiles, Militia Portalis, Čierny Jastrab a Sokoliari Aquila. Piatkový večer uzavrie ohňová šou, ktorá rozpáli aj stredoveké srdcia.

Zdroj/autor: agenturaeps, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa