Najdlhší drevený most v Európe: Vodnému mlynu v Kolárove sa nič nevyrovná

2017-11-19 00:00:01 |   |    | 

Nádherné lužné lesy, voda, zvuky vtáctva... A uprostred - lodný mlyn s najdhlším dreveným mostom v Európe. Znie to síce ako sen, neďaleko Kolárova na juhozápadnom Slovensku je však takáto malebná scenéria realitou. Kedykoľvek ju môžete zažiť aj vy.



 

Prostredie lužných lesov v blízkosti mesta Kolárovo, kde sa nachádza aj unikátny plávajúci vodný mlyn, vám dá vždy pocit, že to tam prekypuje životom. Husto rastúce stromy obľubujúce prítomnosť vody, množstvo obojživelníkov, veľa druhov vtákov či bohaté zastúpenie bylinnej vegetácie vám dajú pocit, že ste priamo v náručí prírody. Na druhej strane v tomto nádhernom areáli juhozápadnej časti Žitného ostrova nájdete božský kľud.

Oáza sa nachádza na poloostrove, ktorého hranice vytvárajú toky Malého Dunaja a Váhu z jednej strany a mŕtveho ramena Malého Dunaja z druhej. Hoci príroda je tu čulá, mŕtve rameno rieky vytvára pocit tajuplnosti a pokoja a je ideálnym miestom aj pre člnkovanie, odkiaľ získate „iný pohľad na svet“. Rovnakého názoru sú aj skúsení vodáci, pre ktorých je mlyn obľúbeným miestom.

Lodný mlyn je jedinou pamiatkou tohto typu na Slovensku - stojí totiž na dvoch rovnobežných člnoch, ktoré sú ukotvené o breh. Hoci jeho podoba pripomína mlyny spred desiatok rokov, vznikol v roku 1982 podľa vzoru podobnej stavby v Radvani nad Dunajom.

Priamo k mlynu sa dostanete nevšedným zastrešeným mostom pre peších, ktorý je so svojimi  86 metrami považovaný za najdlhší most celodrevenej konštrukcie v Európe. Pri prechádzaní po ňom budete mať pocit, akoby tá drevená promenáda patrila iba vám.

Pôvodné piliere pri nižšej hladine vody dodnes vidieť, no nový most bol dvakrát (v rokoch 1997 a 2000) prestavaný. Zaujímavé je, že je pritom relatívne nový, pochádza roku 1992, kedy ho vybudovali na základe výpovedí tunajších pamätníkov, keďže v polovici 20. storočia konštrukciu zničili ľadové kryhy, valiace sa dolu vodou.

V areáli mysleli na malých aj veľkých, a tak si tu môžete prezrieť malé technické múzeum, na zastrešenom javisku sa konajú kultúrne podujatia a deti sa vybláznia na ihriskách či na farme „Vodný mlyn“ s hospodárskymi zvieratkami.

Zaujímavosťou je aj to, že sa tu nachádza benzínový agregát z prelomu 19. a 20. storočia, ktorý pripomína malú lokomotívu a vraj patril medzi najstaršie mechanizmy na svete, pomocou ktorých mohli stroje vyrábať rybárske siete. Súčaťou územia je aj takzvaný „Hrad mieru“, ktorý má pôvod v polovici 15. storočia a jeho zemný val je ešte zachovaný. Prostredie sympatickej technickej pamiatky v lone prírody poskytne príjemný výlet celej rodine.

 

Autor: © Zoznam/Lucy Uhorskai

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Henrich Mišovič

Hodnotenie článku:
5.0/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa