Drevené sakrálne pamiatky Oravy

2010-10-29 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Pozývame vás na návštevu drevených sakrálnych pamiatok Oravy. Putovanie začneme v artikulárnom evanjelickom kostole v Leštinách neďaleko Dolného Kubína.



Kostol bol postavený podľa pravidiel výstavby artikulárnych kostolov, na ich stavbu nesmel by použitý kameň ani železo, výlučne iba drevo.

Túto významnú sakrálnu pamiatku Leštín dal koncom 17. storočia postaviť Jób Zmeškal, ktorý bol kapitánom hradnej stráže na Oravskom hrade, ale aj prvým "vycišpánom" v Dolnom Kubíne. Vnútorné zariadenie kostola pochádza zo 17. až 18. storočia. Najstarším prvkom zariadenia je maľovaná drevená krstiteľnica z obdobia výstavby chrámu.

Zaujímavosťou je, že v maľovaných laviciach sedávali po dlhé desaťročia významní členovia oravských zemianskych rodín, medzi nimi aj najslávnejší oravský rodák Pavol Országh Hviezdoslav. V roku 2008 bol kostol zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

 

Z Dolného Kubína zamierime severne do Tvrdošína a navštívime tu drevený rímskokatolícky Kostol Všetkých svätých, ktorý pochádza pravdepodobne z druhej polovice 15. storočia. Drevo na stavbu tohto kostola z červeného smreka stavitelia údajne získali vyrúbaním stromov na pozemku určenom na stavbu.

V polovici 17. storočia kostol patril protestantom. Počas rekatolizácie v meste sa uskutočnila výmena pôvodného gotického krídla oltára za nový, neskorobarokový oltár z lipového dreva.

Z pôvodného gotického oltára sa zachovala len časť oltárneho krídla s vyobrazením sv. Petra a sv. Jána Krstiteľa, ktorá je dnes súčasťou zbierok Oravskej galérie v Dolnom Kubíne.

Maľovaná gotická tabuľa Oplakávanie Krista z rokov 1450 až 1460 sa nachádza v múzeu v Budapešti. Kostol bol v minulom storočí komplexne zrekonštruovaný. Za kvalitnú rekonštrukciu získal prestížne ocenenie Europa Nostra 1994.

 

  • Drevený Kostol sv. Alžbety v Zuberci

Putovanie drevenými sakrálnymi pamiatkami Oravy ukončíme v Múzeu oravskej dediny v Zuberci-Brestovej, kde navštívime rímskokatolícky Kostol sv. Alžbety, ktorý pochádza z dolnooravskej osady Zábrež.

Všetky vnútorné priestory kostola majú rovné drevené stropy a čiastočne zachované doskové debnenie stien s bohatou maliarskou výzdobou. Zariadenie chrámu sa nezachovalo v celistvom stave.

Rozmerná tabuľová maľba Zápas sv. Juraja s drakom z prvej polovice 15. storočia sa považuje za jednu z najhodnotnejších v strednej Európe. Nachádza sa v zbierkovom fonde Oravskej galérie umenia v Dolnom Kubíne.

 

 

 

Informačné centrum Námestovo
Nábrežie 1038
029 01 Námestovo
Tel.: 0908 231 788
E-mail:
icn@orava.sk

 

Zdroj/autor: tikzilina, orava, sacr, drom

VIDEO Múzeum oravskej dediny



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Vydavateľstvo Dajama

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa