Svätý Anton: Vzácna baroková sýpka bude mať čoskoro novú strechu

2023-10-25 11:40:00 |   |    | 

Objekt barokovej sýpky z 18. storočia, nachádzajúci sa v susedstve kaštieľa vo Svätom Antone, prechádza už niekoľko rokov postupnou obnovou. Aktuálne sa realizuje výmena dreveného šindľa s dvojnásobným ochranným nástrekom. Práce by mali byť ukončené do konca novembra 2023.



 

Ako TASR povedala Monika Maňkovská, zástupkyňa riaditeľa Múzea vo Sv. Antone, pod ktoré sýpka patrí, obnova strešnej krytiny je hradená z kapitálových výdavkov múzea a rozpočtovaná je sumou 151.000 eur.

Rekonštrukcia celého objektu sa začala ešte v roku 2007 a bola ukončená v roku 2010. "Práce sa vtedy týkali celkovej obnovy interiéru vrátane fasády," priblížila Maňkovská. "Vo vnútri sú ponechané napríklad ešte pôvodné ručne tesané trámy a v jednej časti sa ponechala na ukážku aj pôvodná tehlová dlažba," dodala.

Sýpka sa odvtedy využíva najmä pri veľkých akciách múzea s väčším počtom ľudí, ako napríklad Dni sv. Huberta či chovateľská prehliadka trofejí. Sýpka je však príležitostne otvorená aj na iné podujatia. "V pivniciach sýpky boli v roku 2020 vytvorené navyše aj ďalšie verejné WC, ktoré múzeum využíva pri veľkých podujatiach," pripomenula.

Sýpka patrí podľa Maňkovskej medzi výnimočné hospodárske stavby z 18. storočia, ktoré sa na území Slovenska zachovali. Pôvodným majiteľom slúžila najmä na uskladňovanie obilia a zeleniny. Dlhé roky po vojne ho potom podobne využívalo aj JRD Sitno Prenčov, ktoré v pivnici uskladňovalo zemiaky a v hlavnej časti budovy obilniny.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa