Nenápadný unikát: Drevený kostol je pýchou Tvrdošína, akú nikde nenájdete

2023-11-05 00:00:00 |   |    | 

Ak by ste sa opýtali obyvateľa Tvrdošína, na čo je najviac hrdý, jeho odpoveď by bola jasná. Titul najzaujímavejšej a zároveň najstaršej historickej pamiatky patrí drevenému gotickému kostolu Všetkých svätých, ktorý sa nachádza na Zozname svetového dedičstva UNESCO.



 

Málokto vie, že kostol bol v roku 1994 ocenený aj organizáciou Europa Nostra, teda občianskym hnutím, ktoré chráni a podporuje kultúrne a prírodné dedičstvo. Odvtedy sa na jeho južnom vchode nachádza bronzová plaketa, ktorá je pripomienkou smerujúcou k nasledujúcim generáciám, že sa treba starať o zachovanie tejto významnej pamiatky. Drevený kostol je jediným na Slovensku, ktorý sa môže pýšiť obidvoma oceneniami.

 

Upravený v renesančnom štýle

História kostola Všetkých svätých sa začína písať do 2. polovice 15 storočia, aj keď nie je isté, či ide o správne datovanie. Prvá písomná zmienka o existencii fary a farnosti v Tvrdošíne je už z roku 1395.

V 17. storočí bol kostol renesančne upravený, pričom v priebehu rokov prešiel viacerými opravami jeho architektúry a častí, no až v roku 1986 rozhodlo mesto o jeho komplexnom zreštaurovaní aj s mobiliárom a okolím.

Táto historická pamiatka je výnimočná barokovým oltárom z konca 17. storočia s obrazom Všetkých svätých. Za povšimnutie stoja i obrazy apoštolov, neskororenesančná kazateľnica s postavami evanjelistov z roku 1654 a obraz sv. Juraja na koni v boji so šarkanom.

Na stenách možno vidieť mnoho symbolov vo forme prekrásnych klenbových malieb, medzi ktoré patrí obloha s hviezdami a mesiacom, symbolizujúca ukrižovanie Krista. Anjeli a kazetový strop zo 49 ornamentových ruží taktiež prispievajú ku gotickej mystike priestoru.

 

Nič podobné nenájdete

Pohľad na kostol prezrádza, že ide o dielo, ktoré je spojením viacerých druhov umenia. Jeho architektúru nemožno prirovnať k ničomu, nejde o žiadnu kópiu. Všimnete si čisté slohové prvky, ktoré sa vyhýbajú ľudovej tradícii. Okolo stavby je cintorín s náhrobnými kameňmi z konca 19. storočia.

 

Otvorenie a cena

Hoci je pre verejnosť kostol dostupný počas letnej sezóny denne okrem pondelka, aj mimo sezónu môžete prísť obdivovať kostol a jeho okolie. Stačí sa objednať minimálne 1 deň pred návštevou. Pre dospelých je vstup 2 eurá, deti zaplatia 1 euro. Drevený gotický kostol dokonca ponúka možnosť svadobných obradov.

 

Autor: © Zoznam/Janka

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa