Malá a jedinečná, taká je moravská obec Buchlovice

2012-01-30 11:30:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Prvá písomná zmienka o obci Buchlovice, nad ktorou drží ochrannú ruku majestátny hrad, siaha do roku 1207. Obranná pevnosť sa spomína v listinách, ktoré pochádzajú z obdobia roku 1300. Vznik Kaplnky sv. Barbory, na vrchu Modla, sa datuje do roku 1412 a pred rokom 1700 sa začínalo so stavbou barokového zámku Buchlovice. Okrem toho je od 16. storočia s obcou, ležiacou v oblasti Slovácko, spojená vinohradnícka tradícia.



Považujete dané informácie len za nudnú spleť dátumov? Potom malej moravskej dedinke veľmi krivdíte. Hoci majú Buchlovice necelých 2 500 obyvateľov, návštevníkom ponúkajú oveľa viac ako väčšie mestá.

 

Stráž nad obcou vykonáva niekoľko storočí stará obranná pevnosť - hrad Buchlov

Mocne sa vypínajúci hrad na vrchole Chřiby je symbolom slávnych čias, keď bola pevnosť spojená s vykonávaním mnohých významných funkcií. Hrad sa mohol popýšiť tzv. loveckým právom. Podľa starých listín lovecké právo pôvodne predstavovalo akúsi ochranu pred pytliactvom a nedovoleným rybolovom. Výsada, ktorá sa dedila z generácie na generáciu, neskôr zahŕňala aj súdenie a trestanie akýchkoľvek ľudských zločinov, ktoré boli vykonané v buchlovickom panstve.

Prehliadka hradu začína v tieni zelenej, bohato rozkonárenej lipy. Nie je to však obyčajný strom, ako by ste sa mohli domnievať, ale lipa, ku ktorej sa viaže povesť z obdobia, keď hrad disponoval loveckým právom. „Lipa neviny“ je živým dôkazom toho, že zbrojnoš Jiřík, odsúdený na trest smrti za zradu, mal v skutočnosti čistý štít, pretože lipa zasadená do tmavej zeminy, korunou smerom dolu, sa naozaj ujala. Dnes bohatá koruna starej lipy poskytuje útočisko všetkým, ktorí sa potrebujú ukryť pred horúcimi slnečnými lúčmi.

Prvou miestnosťou, s ktorou sa návštevníci zoznámia, je strážnica s nástrojmi určenými na mučenie. Pri rozprávaní o technikách mučenia prejdú nejednému návštevníkovi zimomriavky po chrbte. Oveľa pohostinnejšie podmienky ponúka čierna kuchyňa s pekárňou na chlieb. Kuchárske umenie patrilo k neodmysliteľným súčastiam života na hrade. O vzdelanosti obyvateľov Buchlova svedčí bohato vybavená knižnica, ktorá je súčasťou hradnej prehliadky.

V interiéri hradu môžete dosýta obdivovať erby jednotlivých rodov, cínové nádoby, meče, podobizne majiteľov, nábytok z dôb renesancie a baroka, kompletné vybavenie barokovej spálne, izbu združujúcu spomienky na rok 1848 či keramiku pochádzajúcu z rôznych končín sveta. Čestné miesto na hrade zastávajú rozsiahle prírodovedecké zbierky a zachovalé chorobopisy lekára a bádateľa L. Berchtolda, ktorý zasvätil svoj život pomoci ľuďom.

Dávne doby bez existencie čarodejníc, povier a legiend - to jednoducho nejde. Mágia a okultizmus mali svoje čestné miesto i na Buchlove. K zaujímavostiam patrí egyptská múmia z Perzského obdobia 28. až 31. dynastie, ktorú daroval Josef Vratislav z Mitrovíc svojej sestre ako svadobný dar. Musíme uznať, že Jozef obdaril svoju sestru naozaj originálnym spôsobom. Prekrásny výhľad do celého okolia sa priam núka z vyhliadkovej hradnej veže.

 

Kaplnka sv. Barbory a zámok Buchlovice podčiarkujú unikátnosť malej moravskej obce

Miestom konania kresťanských pútí, zaujímavých výstav a kultúrnych podujatí je Kaplnka sv. Barbory, ktorá sa nachádza na vrchu Modla. Historickú vzácnosť „Barborky“ znásobuje hlavný oltár so zlatou kazateľnicou a náhrobkami panstva z Buchlova.

Pokladom Buchlovíc je barokové šľachtické sídlo Buchlovice. Zámok sa svojím vybavením a celkovým vzhľadom zaraďuje medzi skvosty českej architektúry. S jeho výstavbou sa začalo okolo roku 1700. Jan Dětřich Petřvaldský venoval barokovú vilu v talianskom štýle svojej manželke Anežke, ktorá bola Talianka.

Povesť hovorí, že nešlo o obyčajný dar, pretože stavba mala jeho milovanej pripomínať rodnú vilu v Taliansku. Známy panovník si dal na darčeku záležať a využil služby popredných svetových architektov. Výsledok ich tvorivosti a usilovnej práce stojí za to. Pri návšteve barokového zámku nevynechajte skvostnú záhradu, ktorá je jeho súčasťou od nepamäti.

 

Zdroj/autor: www.hrad-buchlov.cz, Mirka, drom

Foto: www.hrad-buchlov.cz

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa