Kostol v Sedlišti: Množstvo prekvapení pod jednou strechou

2016-08-03 12:00:00 |   |    | 

Ak máte preskúmanú väčšiu časť Slovenska, zaujímavé nápady na krátke jednodňové alebo víkendové pobyty nájdete aj v blízkom okolí. Dnes napríklad zablúdime do českého Sedlište, ktoré sa nachádza v blízkosti Frýdku-Místku. Ak si tam naplánujete viacdennú dovolenku, spojte ju s návštevou ďalších miest v okolí ako napríklad Ostrava, Havířov alebo Třínec.



 

Jedna z prvých stavieb v Sedlišti

Starý kostol bol jednou z prvých stavieb v tejto oblasti. Až neskôr okolo nej vznikli obydlia, ktoré dnes tvoria Sedlište. Pôvodnú stavbu kostola sa však nepodarilo uchovať v pôvodnej podobe. Keďže bola značne poškodená, rozhodli sa tam sna pôvodnom pôdoryse postaviť nový kostol. Ten pozostával najmä z dreva a práce na ňom boli dokončené na začiatku 17. storočia. Kostolík vyzerá navonok ako tradičná typická drevená stavba sakrálneho pôvodu. Svoje čaro odhalí až potom, keď do neho vstúpite a uvidíte celú jeho výzdobu.

 

S maľbami domácich obyvateľov

Najkrajšou časťou kostola sú nepochybne nástenné maľby. Tie takmer zostali pochované pod hnedou maľbou a tapetami. Keď prechádzali Českom cudzie vojská, domáci rýchlo prekryli steny vzácnej pamiatky zo strachu, že by mohli o ne prísť. Až keď po druhej svetovej vojne novšie nánosy strhlistrhli, prišli na to, že sa tam nachádza jeden z najväčších skvostov českých duchovných pamiatok. Ďalšou zaujímavosťou týkajúcou sa týchto malieb je, že ich autorom nie je žiaden známy umelec. Na skrášľovaní svojho kostolíka sa podieľali iba domáci obyvatelia, ktorí boli nadaní v oblasti malieb a vytvorili takúto unikátnu výzdobu.

 

Historicky vzácne zvony

V kostole sa nachádza aj trojica vzácnych zvonov, s ktorými sa taktiež spája zaujímavá historka. Počas druhej svetovej vojny padli do oka vojakom, ktorým sa páčil najmä pevný kov, z ktorého boli vyrobené. Dali ich teda zvesiť a vyrobili si z nich zbrane. Domácich obyvateľov to mrzelo a tak sa krátko po tomto čine vyzbierali na vyrobenie ďalších zvonov, ktoré do veže umiestnili ešte pred skončením vojny. Scenár sa však opakoval a oni prišli o svoj symbol ešte raz. Ich zavesenie sa úspešne podarilo až v novodobých dejinách, keď sa vyrobili identické kópie a tie už zostali na pôvodnom mieste. Kostol museli v jeho dejinách reštaurovať ešte raz, keď sa zosúvala vysoká vežička a nahýnala sa výrazne do strán. Museli ju preto podoprieť a vystužiť. Ďalšou významnou opravou bolo zabezpečenie pred zatekaním, ktoré sa konalo na konci predošlého tisícročia.

 

Baroková stavba pripomínajúca honosný kaštieľ

Kostolík v Sedlišti navonok nevyzerá nijako výnimočne. Zimomriavky vám nabehnú až potom, keď prejdete cez prah a baroková stavba sa vám ukáže v plnej kráse. Keď pozeráte na maľovaný strop a veľké lustre, máte niekedy pocit, ako keby ste sa nachádzali v luxusnom kaštieli a nie v kostole. Dominantou je jednoduchý, no predsa nádherne zdobený oltár. Jednotlivé maľby zachytávajú fragmenty zo Svätého písma. Doplnené sú o niekoľko sôch svätcov. Pred kostolom sa nachádza malý cintorín s historickými krížmi a taktiež ochranná socha Panny Márie.

 

Čo si pozrieť v okolí?

Priamo v obci si môžete neďaleko kostolíka pozrieť ešte Múzeum Lašskej izby. V nej sa nachádzajú rôzne historické exponáty z okolitých dedín, ktoré mapujú tradičný život na vidieku v minulosti. Približujú taktiež mnoho dnes už zaniknutých remesiel. Ak sa vyberiete do väčších miest, v Ostrave istotne nevynechajte Múzeum miniatúr, kde si môžete pozrieť zmenšeniny rôznych vzácnych pamiatok. Vo Frýdku-Místku navštívte tunajší zámok a pozrite si aj historicky cenný kostol na námestí. Vsusednej dedine Chlebovice si môžete pozrieť múzeum včelárstva.

 

Tipy a triky:

  • Cesta autom trvá zo Žiliny len hodinu a pol. Desaťdňová diaľničná známka stojí 12 eur.
  • Druhou alternatívou je presunúť sa tam dopravou, keď využite lacné ceny súkromných spoločností. Vlakom však musíte prísť do Ostravy, odkiaľ sa presuniete do Frýdku-Místku. Ak by ste si na mieste prenajali auto alebo našli odvoz, Sedlište sa nachádza len 20 minút od centra Ostravy. Z Frýdku-Místku tam dokonca vedie jednoduchá pešia prechádzka, keď sa tam dostanete do hodiny pozvoľnej chôdze.
  • Na webovej stránke farnosti si skontrolujte otváracie hodiny. Len niekedy je kostol voľne prístupný, väčšinou sa musíte predobjednať mailom alebo telefonicky. Prehliadky sa robia v pondelok, stredu a sobotu. Na veľkosti skupiny nezáleží.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foro: Wikimedia, Facebook
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa