Gastropotulky Českou republikou: 4 originálne múzeá, ktoré voňajú a chutia

2019-09-03 12:00:00 |   |    | 

Počas letných dní radi čo-to aj ochutnáme a spoznáme niečo viac z gastronomického umenia. Nasledujúca „ochutnávka“ vás zavedie nielen do rôznych kútov Čiech, ale ponúkne aj zaujímavé tipy na nie tak celkom tradičné múzeá.



 

Kde inde, a čím iným, v prípade Česka začať, ako v Prahe a pivom. Múzeum českého piva nájdete priamo v centre mesta. Toto rýdzo české, historické a hlavne ochutnávkové múzeum vás prevedie výrobou českého zlatého moku a jeho históriou. K množstvu historických faktov a artefaktov si môžete pridať zážitok z posedenia v tradičnej krčme zo socializmu či nafľaškovania si piva s vlastnou etiketou. To si môžete smelo odniesť domov. Na originálnej stene majú presne tristo fliaš českého piva, takže tú vašu vám určite radi ponechajú na pamiatku.

Len pár desiatok kilometrov od stovežatej leží maličká obec Máslovice. Možno vám už jej názov napovie, čo by ste tu asi mohli očakávať. Založiť Múzeum masla skutočne vzniklo v súvislosti s názvom obce. Nájdete tu veľa zaujímavých exponátov spojených s výrobou tejto tradičnej potraviny. Za povšimnutie stojí napríklad veľká reklamná fľaša na mlieko, detská maselnica alebo zaujímavá modrá kanvica z Maaslandu. Ide o jediné múzeum svojho druhu v Strednej Európe, za podobným by ste museli cestovať až do írskeho Corku.

Dostávame sa na pomedzie Čiech a Moravy, na českú Vysočinu a do mesta Náměšť nad Oslavou. Tu si môžu prísť na svoje milovníci dobrého údeného či šunky. Rodinné Mäsiarske múzeum Jana Pavlíčka má najrozsiahlejšiu zbierku exponátov s mäsiarskou tematikou v Čechách. Nachádza sa vo výrobných priestoroch spomínaného rodinného podniku, a tak výklad budete mať naozaj z prvej ruky. Navnadiť vás môžeme napríklad tým, že tu nájdete rôzne rezacie stroje, nože, sekáčiky či sekáče, ale aj pozoruhodný krájač na údeniny z dreva či rôzne výučné a tovarišské listy. No a vedeli ste, že mäsiari mali aj kroj?

Na záver sa presunieme na Strednú Moravu, do Olomouckého kraja a mesta Loštice. Mesto vám možno podľa názvu nie je až tak známe, ale dobre budete poznať to, s čím sa spája.    Preslávil ho rod Wesselso, ktorý z neho urobil nepísanú metropolu výroby olomouckých tvarôžkov. A vy ich „voňavý“ príbeh dnes môžete spoznať v originálnom múzeu. Múzeum Olomouckých tvarôžkov ponúka nielen faktografické údaje o začiatkoch výroby, ale procesom výroby aj prevádza. Spracovanie tvarohu, formovanie či kúpanie tvarôžkov tu uvidíte na vlastné oči. Zaujímavé sú tiež míľniky zmeny ručnej výroby na strojovú či zmeny spojené so spoločenskou situáciou. Záver už samozrejme patrí návšteve podnikovej predajne s vôňou a chuťou jedinečnými suvenírmi.     

Vyberte si expozíciu „podľa svojej chuti“ a vyrazte do niektorého z múzeí za gastronomickým aj turistickým zážitkom.

_______________________________________________________________________________________________

CHYSTÁTE SA DO PRAHY? REZERVUJTE SI UBYTOVANIE ON-LINE.

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa