CHORVÁTSKO Dubrovnícko-neretvianska župa

2008-04-04 15:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Hoci sa mnohým pri spomienke na Dubrovnícko-neretviansku župu v predstavách vynorí mesto Dubrovník, všetci tí, ktorí aspoň raz navštívili túto oblasť vedia, že toto svetoznáme mesto nie je jej jedinou perlou.



Počas búrlivej histórie v tejto oblasti prichádzalo do konfliktu mnoho suverénnych námorných síl, ale Dubrovník si svojou politickou zručnosťou vybojoval úplnú samostatnosť a po stáročia existoval ako samostatný štát – Dubrovnícka republika.

História Dubrovníka sa prejavuje aj v bohatstve historických pamiatok a architektúre mesta, ktoré v mnohých anketách zaraďujú medzi najkrajšie na svete. Špecifickosť oblasti Dubrovnícko-neretvianskej župy sa odzrkadľuje aj v jej jedinečnom okolí a úzkom a nehomogénnom pobrežnom páse, ktorý horský masív oddeľuje od vnútrozemia.

Priestor župy tak tvoria dva základné celky: relatívne úzka pozdĺžna pobrežná oblasť s množstvom vzdialenejších a blízkych ostrovov, z ktorých sú najvýznamnejšie Korčula, Mljet, Lastovo a skupina Elafitských ostrovov, ako aj priestor spodnej časti rieky Neretva s prímorskou oblasťou.

Župa má bohaté prírodné a kultúrne dedičstvo, výbornú ubytovaciu infraštruktúru a ponúka množstvo turistických programov a atrakcií. Na ostrove Mljet sa nachádza Národný park Mljet, ktorý zaberá západnú časť tohto lesnatého ostrova.

Okrem prírodných fenoménov má Mljet aj bohaté kultúrne dedičstvo, z ktorého spomenieme komplex benediktínskeho kláštora z 12. storočia na malom ostrovčeku uprostred jazera. Z chránených prírodných krás treba spomenúť aj Prírodný park Prevlaka a mnohé špeciálne rezervácie ako sú ornitologické rezervácie Pod Gredom, Prud a Orepak, ktoré sa nachádzajú v spodnom toku rieky Neretva, ďalej ornitologické rezervácie na ostrovčekoch Mrkan, Bobara a Supetar neďaleko Cavtatu, ako aj ústie Neretvy, Malostonský záliv a ostrovček Lokrum.

V tejto oblasti je viacero jaskýň. V župe sa nachádza aj množstvo lesoparkov a osobitne atraktívna je prírodná oblasť arboréta Trsteno, ktoré je známe ako najstarší upravený renesančný kvetinový sad v Dalmácii.

Známe a mimoriadne cenné je aj atraktívne architektonické a kultúrne dedičstvo tejto oblasti. Spomenieme iba tie najatraktívnejšie – mestské hradby dubrovníckeho Starého mesta a mestské jadrá miest Korčula, Cavtat a Ston s mestskými hradbami v Stonskom poli, Archeologické nálezisko Narona v obci Vid neďaleko mestečka Metkovič.

Sú tu aj mnohé kostolíky, letoviská, kláštory, hrady a pevnosti zakomponované do moderného prostredia. Oblasť tejto župy má bohatú ubytovaciu infraštruktúru s viac ako 90 troj-a päťhviezdičkovými hotelmi, 80 kempingami a bohatú ponuku z domácej výroby, ktorú sprostredkuje asi 60 cestovných kancelárií. Veľmi bohatá je aj gastronomická ponuka so širokou škálou služieb, od špičkovo upravených a široko-ďaleko

známych reštaurácií až po vinárne, a všetky majú spoločné jedno – výborné jedlá a vína.

 

Zdroj/autor: chorvatske tur.zdruzenie,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa