Zámok v Nádasdladány očarí všetky romantické duše, preslávil ho však aj horor

2023-06-14 12:00:00 |   |    | 

Maďarsko je rajom pre ľudí, ktorí milujú históriu. Nájdete tam množstvo zaujímavých historických pamiatok, medzi ktorými vyniká aj nádherný tudorovský zámok v obci Nádasdladány. Spolu s parkom vysadeným v anglickom štýle vás tak na chvíľku pomyselne presunie do úplne iného sveta, ako by ste očakávali u našich južných susedov.



 

Nádasdyovci patrili k najdôležitejším rodom v Uhorsku

Rodina Nádasdyovcov patrila k najstarším a najvýznamnejším rodom v Uhorsku. Najväčšiu slávu zažili na prelome 16. a 17. storočia, keď sa vtedajším členom podarilo upevniť svoje postavenie a zväčšiť majetok. Ich úspešnosť odštartoval hodnostár Tamás (Tomáš) I., ku ktorému v rodine postupne pribudlo niekoľko významných osobností. Patrili medzi nich rytieri, sudcovia, ale aj úspešní bojovníci, ktorí čelili tureckým nájazdom. Vetva v Nádasdladány sa preslávila vďaka manželom Júlii a Lipótovi (Leopoldovi), ktorí finančne podporovali umelcov v regióne.

 

A múlt hétvégénk is csodásan telt! 🚗🏎🏰 Köszönjük a Fiat Barchetta közösségnek, hogy minket választottak találkozójuk...

Posted by Nádasdladány, Nádasdy-kastély - hivatalos on Friday, May 12, 2023

 

Zámok, ktorý priniesol nové meno aj mestu

Na pôde súčasného zámku stál pôvodne starší hrad, ktorý tam postavili v 14. storočí. Leopold Nádasdy však mal o neho veľký záujem, pretože tam chcel presunúť svoje hlavné sídlo. Veľmi sa mu páčilo toto miesto, ale aj park so záhradou, ktoré sa rozprestierali okolo. Nový majiteľ si nakoniec vynútil, aby sa zámok premenoval podľa neho. Keďže chcel vymyslieť niečo špeciálne, rozhodol sa prepojiť svoje priezvisko s pôvodným názvom menšej obce Ladány, ktorá sa tam nachádzala. Tak vzniklo pomenovanie Nádasdladány, ktoré sa nakoniec ujalo natoľko, že takto začali postupne volať aj sa rozširujúce mestečko. Leopold sa ihneď pustil do rozsiahlej rekonštrukcie, ktorá sa týkala najmä interiéru. Do súčasnej podoby ho začali prerábať od roku 1873 a odvtedy mu dominuje neogotický štýl a taktiež prvky tudorovskej architektúry.

 

Patril k najmodernejším panským sídlam v Uhorsku

V priebehu poslednej veľkej prestavby došlo k rozšíreniu zámku. Pôvodne mal totiž iba jednu hlavnú budovu, ku ktorej pristavali krídlo na pôdoryse písmena L. Na jeho prízemí vytvorili veľkú spoločenskú halu zdobenú obrazmi predkov a mohutnými lustrami, kde domáci často hostili návštevy a organizovali večierky. Do šľachtického sídla pribudla aj kaplnka a rozsiahla knižnica a veľkou modernizáciou prešli aj staršie priestory. Väčšina izieb bola vykurovaná horúcim vzduchom, zaviedli elektrinu, v rámci zámku používali komunikačný systém podobný telefónu a na prenos potravín a jedla mali špeciálny podzemný systém, aby tým nerušili panstvo. Vďaka tomu sa Nádasdladány stal jedným z najmodernejších sídiel v Uhorsku a inšpiroval aj iných šľachticov.

 

Nakrúcali tam známy film

Zámok bol vždy známy aj vďaka nádhernému parku. Aktuálne je ladený do anglického štýlu a jeho súčasťou bola aj hospodárska záhrada, kde si domáci pestovali ovocie a zeleninu. Súčasťou parku je i jazero, ktoré sa v zime využívalo na korčuľovanie. Hostia prichádzali do zámku i kvôli tomu, že v okolí mali vynikajúce podmienky na poľovanie. V jeho interiéri sa preto nachádzalo mnoho trofejí. Žiaľ, po 2. svetovej vojne sídlo Nádasdyovcov vandali vyrabovali a zmizli aj tieto vzácne ozdoby. Exteriér zámku môže byť dôverne známy pre milovníkov filmu. Poslúžil totiž na natáčanie viacerých scén v sérii Underworld.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa