Od žalúdočných kvapiek k top nápojom: Rebríček najlepších likérov sveta zahŕňa aj nášho favorita

2024-03-03 15:00:00 |   |    | 

K cestovaniu patrí aj spoznávanie miestnych špecialít, a tak zvyknú turisti okrem pamiatok či ubytovacích zariadení hodnotiť tiež tradičné jedlá a nápoje. Vrátane likérov, kde sa medzi najlepšie dostala aj česká Becherovka.



 

Gastronomický projekt TasteAtlas mapuje miestne jedlá a nápoje v krajinách celého sveta. Približuje ich zloženie či históriu, dôležitou súčasťou stránky je však tiež možnosť ich hodnotenia. Podobne ako pri rôznych iných službách, aj tu môže užívateľ prideliť danej pochúťke jednu až päť hviezdičiek, z čoho vychádzajú rebríčky obľúbenosti. Jeden z nich sa zameriava na likéry.

Víťazom sa tam stal u nás pomerne neznámy japonský likér UMESHU (umešu), ktorému sa niekedy hovorí aj „slivkové víno“. Ovocie ume, z ktorého sa vyrába, pritom v skutočnosti nie je slivkou, ale špeciálnou odrodou marhule. Ešte nezrelé plody sa spolu s cukrom macerujú v pálenke a výsledkom je horkosladký nápoj s obsahom alkoholu 10 až 15 percent.

Menej známym je aj likér AMARULA, ktorý sa umiestnil na druhom mieste. Pochádza z Južnej Afriky a vyrába sa z plodov marule, ktoré trochu pripomínajú slivku. Základ zreje a potom sa spojí s cukrom a smotanou, čím vznikne krémový nápoj s jemnou chuťou karamelu, vanilky a korenia. Obvykle má 15,5, prípadne 17-percentný obsah alkoholu.

Tretím najobľúbenejším je FRANGELICO, sladký likér z opražených lieskových orieškov, čokolády a vanilky, ktorý sa vyrába na severe Talianska. S nápadom na destiláty z lieskových orieškov vraj došli kedysi dávno miestni mníchovia, a tak aj tvar fľaše pripomína mníšsky habit. Obsah alkoholu v nápoji je 20 percent.

Na ďalších popredných miestach rebríčka nájdeme aj populárny kokosový rum (5. priečka), Baileys (6.) či Amaretto (7.), nás však najviac teší 38. priečka, kde sa umiestnila česká BECHEROVKA. Tradičný bylinný likér sa vyrába nepretržite od roku 1807 v Karlových Varoch, pôvodne sa ale predával ako kvapky na podporu trávenia. Recept je tajný, známe však je, že obsahuje asi 20 rôznych byliniek a korenín.

Naopak najhoršie hodnotenie má aktuálne spomedzi vyše dvoch stoviek druhov francúzsky bylinný likér Suze a krémový Stroopwafel, ktorého chuť napodobňuje tradičný holandský koláčik z oblátok a karamelového krému. Slovenské likéry sa na stránke TasteAtlas zatiaľ nenachádzajú.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa