Rýchlovlak TGV prekonal rýchlostný rekord

2007-04-04 14:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Francúzsky vlakový expres TGV včera vytvoril nový rýchlostý svetový rekord. Na novej koľajovej trati do Štrasburgu dosiahol rýchlosť 574,8 kilometrov za hodinu.



A môže ísť aj rýchlejšie. Oficiálny rekord bol zatiaľ 515,3 kilometrov za hodinu a TGV ho vytvoril v roku 1990. Pri neoficiálnych pokusoch na sklonku minulého týždňa túto hranicu hravo pokoril, keď vyvinul rýchlosť 568 kilometrov za hodinu. Dnešný oficiálny pokus posunul hranicu ešte vyššie.

 

Absolútny rekord je 581 km za hodinu.

 

Absolútny rýchlostný vlakový rekord drží japonský vlak nemeckej technológie Maglev, ktorý už išiel rýchlosťou 581,2 kilometrov za hodinu. Tento vlak sa pohybuje na magnetickom vankúši. Prekonanie takéhoto rekordu môže byť pre konštruktérov TGV ďalší cieľ. Pred inými koľajovými vlakmi má TGV veľký náskok. Ako napísal francúzsky Le Parisien: nemecký expres ICE dosiahol rýchlosť "len" 430 a japonský Šinkansen 400 kilometrov za hodinu.

 

Pre výrobcov týchto rýchlovlakov, spoločnosť Alstom, bolo prekonanie rekordu záležitosťou prestíže a aj spôsobom, ako si zaistiť publicitu potrebnú pre rokovanie o ich predaji do zahraničia. Test zároveň poslúži potrebám vývoja novej generácie TGV, ktoré majú v bežnej prevádzke jazdiť rýchlosťou až 350 kilometrov za hodinu. V súčasnosti používaná generácia TGV dosahuje rýchlosť 320 kilometrov za hodinu.

 

Zdroj/autor: čtk, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa