Obrovský škandál: Vo Versailles vystavovali falzifikáty

2016-09-13 00:00:01 |   |    | 

Jeden z najslávnejších zámkov na svete čelí obrovskému škandálu. Zistilo sa, že vedenie pred pár rokmi naletelo podvodníkom a za obrovské sumy nakúpilo falzifikáty.



 

Francúzsky zámok Versailles patrí k najznámejším na svete, ročne ho navštívi až 7 miliónov turistov. Tí neobdivujú len nádherné záhrady, ale aj komnaty s celkovo až dvanásťtisíc kusmi nábytku. Podľa posledných udalostí však zrejme nie sú všetky pravé.

Francúzska polícia nedávno zatkla dvoch uznávaných parížskych obchodníkov s umením - odborníka na nábytok z 18. storočia Billa Pallota a majiteľa známej galérie Laurenta Kraemera. Tí čelia obvineniu, že do Versailles dodali dve falošné kresielka, vyrobené pre Madame Élisabeth, dcéru  kráľa Ľudovíta XV., a Madame du Barry, jeho milenku. Francúzska vláda ako vlastník Versailles za ne z peňazí daňových poplatníkov a štedrých darcov zaplatila 2,7 milióna eur. Ak sa podozrenie potvrdí, pre francúzsky trh s historickým nábytkom to bude znamenať katastrofu.

Na podozrivý nábytok upozornil francúzsky obchodník s umením a odborník na stoličky z 18. storočia Charles Hooreman, ktorý zaregistroval priveľa kresielok z dielne Louisa Delanoisa. Údajne ich vyrobili len dvanásť plus jeden väčší kus pre samotného panovníka Ľudovíta XV., ktorý sa nezachoval. Desať stoličiek však oficiálne vlastní Versailles, šesť sa predalo v roku 2001 na aukcii v New Yorku, dve má švajčiarsky zberateľ a jednu milovník umenia z Paríža. Viaceré z nich teda nemôžu byť pravé.

Hooreman tiež trvá na tom, že horná časť nôh daných stoličiek aj drevo na ich spodnej časti sú iné, ako by mali byť. Tento názor zdieľa aj ďalší odborník Didier Rykner, ktorý porovnal fotografie nábytku:  „To, že Versailles až štyrikrát zakúpilo falzifikáty, je nepríjemné, ale že ich vystavuje a míňa ďalšie financie na reštaurovanie nábytku, ktorý zrejme nie je pravý, to je škandál.“

Experti z Versailles však trvajú na pravosti ich majetku. : „Podľa nás je tento nábytok dokonalý. Naviac patrí k národnému pokladu, čo znamená, že ho skúmali a analyzovali niekoľko týždňov.“ Údajný strojca podvodu Pallot označil celý škandál za konkurenčný boj a Hooremana obvinil, že chce zničiť jeho povesť, aby získal viac klientov. Na prípade pracujú kriminalisti.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Video: Youtube,
Foto: Pixabay
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa