Vianoce v Bratislave: Bezplatná električka pripomína vyzdobený domov

2016-12-07 08:00:00 |   |    | 

Atmosféru Vianoc ako sviatkov pokoja už môžete zažiť nielen doma či na pracovisku, ale aj v mestskej hromadnej doprave. Ulicami Bratislavy odvčera premáva známa Vianočná električka, ktorú počas najbližších dvoch víkendov doplní aj tzv. Adventná električka. Tá cestujúcich zvezie historickým vozidlom.



 

Vianočná električka poteší bežných cestujúcich, najviac ju však využijú tí, ktorí si chcú užiť čaro Vianoc a mieria napríklad na niektorý z Vianočných trhov.

Jazdiť bude až do 30. decembra (s výnimkou 24. a 25. decembra), vždy od 16.00 h do 20.00 h., v hodinových intervaloch. Prechádzať bude širším centrom, na trase SND (Jesenského)-Námestie SNP-Obchodná-Radlinského-Vazovova-Špitálska-Námestie SNP-Tunel-Most SNP-SND (Jesenského). Všetci cestujúci sa budú môcť zviezť zadarmo. Keďže prvá jazda v tomto roku pripadla na 6. decembra, medzi jej pasažiermi včera nechýbal ani Mikuláš, anjel a čert.

Oproti minulému roku električka omladla. Pôvodné vozidlo typu ČKD-Tatra T2 nahradila štvornápravovová električka T6A5 z roku 1991. Tohtoročnou novinkou bude aj vyzdobený interiér s krbom, snehuliakom a závesmi, ktoré dotvárajú domácku atmosféru. Električku osvetlili 3120 žiarovkami, ktoré visia na 26 svetelných reťaziach dlhých 702 metrov.

Adventná električka bude premávať po tej istej trase ako Vianočná električka. Cestujúci sa ňou môžu zviesť najbližší a posledný predvianočný víkend od 10.00 do 15.00 h. Aj tieto jazdy sú bezplatné.

Vo vozidlách budú znieť vianočné koledy, na zvedavé otázky o histórii vozidiel a električiek v Bratislave budú odpovedať profesionálni sprievodcovia.

Rodiny s deťmi môžu jazdu električkou spojiť s vláčikom Prešporáčikom, ktorý všera predstavil špeciálny detský okruh. Hodinový komentár napísal Ľubomír Feldek, ktorý v audiosprievodcovi skombinoval poéziu s prózou. "Budú to počuť v prístupnej podobe, keď ideme napríklad okolo Reduty, hovorím, že tam kedysi bola sýpka a ozývalo sa odtiaľ na pi-pi-pi, a teraz je tam filharmónia a ozýva sa pa-pa-pa-pam," priblížil veselý text okruhu až na Bratislavský hrad.

Detský okruh trvá podobne ako dospelý hodinu s 15-minútovou prestávkou na Bratislavskom hrade. Nastupuje sa na Námestí E. Suchoňa pri historickej budove Slovenského národného divadla.

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA a TASR - Dano Veselský
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa