Dedko Večerníček by zaplakal: Jeho slávna chalúpka je na spadnutie

2017-11-28 10:00:00 |   |    | 

Národná kultúrna pamiatka (NKP) Dom ľudový v Novej Sedlici v Sninskom okrese, ktorý verejnosť pozná skôr ako chalúpku deda Večerníčka, chátra. Pred blížiacou sa zimou ju obec v súčinnosti s pamiatkarmi prikryla celtou.



 

"Možno hrozí, že to spadne. Pamiatkový úrad si to nevysporiadal s pôvodnými majiteľmi, nie je urobené dedičské konanie, ešte len teraz sa začalo. Vidím to na ďalšie dva roky," uviedol pre TASR starosta Vasiľ Dinič. Ide o súkromný majetok, ktorý by chcela obec získať do vlastníctva. Z pozemku, na ktorom v súčasnosti stojí, by však objekt museli presťahovať, má totiž 63 vlastníkov.

Obec podľa starostu pozemky má. Domček by chceli situovať k makete dreveného chrámu, ktorý sa nachádza v centre dediny pri rieke. Na premiestnenie stavby by ale potrebovali finančnú pomoc. "Bola by to škoda, keby sme o ňu prišli," zdôraznil s tým, že do Novej Sedlice si ju príde pozrieť ročne množstvo turistov.

Záchrana objektu je možná prostredníctvom komplexnej obnovy. Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) v predmetnej záležitosti oslovil domnelých vlastníkov, súčasne požiadal o súčinnosť aj obec, keďže majiteľka príslušnej nehnuteľnosti zomrela v roku 2012. "KPÚ Prešov bude vo veci zabezpečenia základnej ochrany predmetnej NKP a jej následnej obnovy postupovať na základe vyjadrení domnelých vlastníkov a v súlade s platnými ustanoveniami pamiatkového zákona. Na základe vyhodnotenia prípravných opatrení nariadi orgán ochrany pamiatkového fondu také opatrenia, aby boli vytvorené podmienky nielen na zabezpečenie základnej ochrany, ale aj na obnovu a prezentáciu tohto ojedinelého druhu národnej kultúrnej pamiatky, akým Dom ľudový v Novej Sedlici je," informoval TASR odborný radca KPÚ v Prešove Anton Liška.

Objekt bol za NKP vyhlásený v roku 1987. Od svojho vzniku plní obytnú a hospodársku funkciu. "Ide o zástupcu najjednoduchšej formy ľudovej architektúry – dvojpriestorový obytný dom (predsieň a predná izba) s hospodárskou funkciou bez hospodárskych stavieb. Dom je zrubovej konštrukcie, omietnutý je hlinenou omietkou a vybielený vápnom. Strecha je valbová, krov hambálkový, ako strešná krytina sú použité slamené došky," priblížil Liška. Stropy v objekte sú drevené, rovnako aj podlahy. Dom má jeden komín vymurovaný z pálenej hliny. "Ide o jeden z posledných objektov ľudovej architektúry tohto druhu na území Prešovského kraja," spresnil.

Objekt naposledy komplexne obnovili v rokoch 1994 až 1996.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR, Wikimedia
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
4.1/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa