V Európe zlyhal dôležitý systém pre riadenie letovej prevádzky, meškalo asi 15 000 letov

2018-04-04 08:00:00 |   |    | 

V utorok krátko popoludní zlyhal dôležitý systém pre riadenie letovej prevádzky v Európe. Dôsledky pre civilnú dopravu boli veľké, ale zatiaľ rozsah jeho kolapsu nie je známy. Predpokladá sa, že včas nevzlietlo asi 15.000 lietadiel. Informoval o tom Eurocontrol, európska organizácia pre bezpečnosť leteckej dopravy v Bruseli.



V utorok malo odletieť za celý deň 29.500 lietadiel, asi polovica z nich však meškala.

Eurocontrol (Európska organizácia pre bezpečnosť leteckej dopravy) uviedol, že zlyhal systém ETFMS, od ktorého závisí riadenie letov na celom kontinente. Stratili sa všetky údaje o lietadlách, ktoré sa dostali do systému pred 12.26 h. Porucha, aká sa doteraz nevyskytla, však nepredstavovala žiadne bezpečnostné riziko.

Núdzový režim v bruselskej centrále Eurocontrolu, ktorý z bezpečnostných dôvodov uviedli v utorok do prevádzky pre doteraz nepoznanú počítačovú poruchu systému, o 20.00 h skončil a postupne dochádza aj k ukončovaniu skôr nariadeného obmedzenia kapacity. S obnovou serverov sa rátalo ešte v utorok okolo 23.00 h a s obnovením riadnej prevádzky leteckej dopravy v stredu ráno.
 

Zdieľať článok na Facebooku
Ilustračné
Foto: Thinkstock
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa