TATRY Novinky pre lyžiarov

2008-11-14 10:15:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Nové zjazdovky pribudnú do začiatku lyžiarskej sezóny v stredisku Vysoké Tatry - Tatranská Lomnica.



Novinkou je aj vybudovaný systém zasnežovania s nádržou na 40 tisíc metrov kubických vody, čo umožní garantovať sneh od decembra do apríla a prepravnú kapacitu posilní nová štvorsedačková lanovka zo Štartu na Čučoriedky, ktorej montáž vrcholí.

„Spoločne s lokalitou Jamy bude v stredisku Vysoké Tatry - Tatranská Lomnica takmer 9,5 kilometrov zjazdoviek, z toho 4,9 kilometrov zasnežovaných,“ informovala Katarína Šarafínová z TLD. Dodala, že TLD prevádzkuje aj lyžiarske stredisko Vysoké Tatry - Starý Smokovec a stredisko v Liptovskej Tepličke.

Nové lyžiarske stredisko v Tatranskej Lomnici bude mať 20 hektárov umelo zasnežovaných lyžiarskych tratí. Pre začiatočníkov ale aj rodiny s deťmi sú určené 60 metrov široké modré a červené lyžiarske trate, pre náročných čierna 6,5 kilometrová zjazdovka v Lomnickom sedle, ktorá je najdlhšou a najstrmšou na Slovensku. Stredisko bude mať premiéru 6. decembra 2008.

"Prezentáciou strediska sme zaujali na nedávnom veľtrhu cestovného ruchu v Londýne. Začíname aktívnu prácu na tomto trhu, pretože je to viac ako milión lyžiarov. Návšteva kráľovnej spopularizovala Slovensko a radi by sme pritiahli tamojších lyžiarov do Tatier. Máme letisko, z ktorého sa možno za 20 minút dostať do lyžiarskeho strediska, čo je svetový unikát. Letisko Poprad-Tatry má pravidelné spojenie s Londýnom," dodal Hlavatý.

Nová zjazdovka zo Soliska

Po dlhých rokoch dostanú lyžiari vo Vysokých Tatrách k dispozícii novú zjazdovku. Spoločnosť 1. tatranská, a.s. tento rok postavila lyžiarsku trať pre zjazdové lyžovanie zo Soliska. Nová trať je vľavo od existujúcej zjazdovky. „Ide o staronovú zjazdovku, ktorá tu vznikla ešte v rokoch 1942 až 1943, teda dávno pred vznikom národného parku,“ uviedol technický riaditeľ 1. tatranskej, a.s. Ján Gavalier. V tom období viedli zo Soliska až tri zjazdovky. Od brehu Štrbského plesa až nad súčasnú Chatu pod Soliskom vtedy viedol prvý lyžiarsky vlek v Československu, dlhý viac ako tri kilometre. Nová zjazdovka sa začína pri Chate pod Soliskom a končí sa v mieste, kde sa terajšia zjazdovka napája na svah Esíčko.

Nová zjazdovka by mala zlepšiť podmienky na lyžovanie už túto sezónu. „Ľudia majú byť na svahu, a nie v rade na vlek,“ zdôraznil J. Gavalier. Zjazdovka má približne 1 800 metrov, prevýšenie 320 metrov a šírku približne 40 metrov. Tohto roku sa bude na novej zjazdovke lyžovať zatiaľ len na prírodnom snehu.

Okrem novej zjazdovky zo Soliska plánuje 1. tatranská rozšíriť ponuku lyžovania na Štrbskom Plese. Spoločnosť pripravuje vybudovanie novej zjazdovky, ktorá sa začne na Solisku a cez Rakytovec a Riečavy sa dostane na Lieskovec v Tatranskej Štrbe. Takáto zjazdovka by mala mať až deväť kilometrov. Projekt predpokladá výstavbu troch nových lanoviek a aj využitie zubačky na transport lyžiarov z Tatranskej Štrby na Štrbské Pleso.

 

Tatranské lanové dráhy, a.s.

Tatranská Lomnica 7
059 60 Vysoké Tatry
Tel.: 0903 112 200, 0902 442 400
Fax: 052/446 76 18
E-mail:
info@vt.sk

Správa strediska PARK SNOW Vysoké Tatry
059 85 Štrbské Pleso
Vysoké Tatry
Tel.: 052/449 23 43
Fax: 052/449 24 40
E-mail:
infotatry@parksnow.sk www.parksnow.sk

 

Zdroj/autor: tasr, sita, vt, parksnow, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa