ŽELEZNICE Štrajková pohotovosť

2008-12-05 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Štrajková pohotovosť železničiarov zatiaľ neovplyvňuje prepravu cestujúcich ani na jednom z najväčších slovenských železničných uzlov vo Zvolene.



Podľa vedúceho Odborového združenia železničiarov - regiónu Zvolen Jána Baláža tamojší odborári dosiaľ neprijali žiadne opatrenia, ktoré by mali vplyv na plynulosť vlakovej dopravy.

     
Viacerí cestujúci, ktorých na železničnej stanici vo Zvolene v súvislosti so štrajkovou pohotovosťou oslovila TASR, ani nevedeli, že odborári tento stav vyhlásili.
     
Pohotovosť vyhlásilo predsedníctvo Generálnej rady Odborového združenia železničiarov vo štvrtok 4. decembra od 15 hod.

Ako informovalo predsedníctvo generálnej rady OZŽ, železničnej doprave na Slovensku hrozí kolaps.

"Jeho bezprostrednou príčinou sú systémové chyby v štátnej dopravnej politike, ktoré podstatným spôsobom znevýhodňujú železničnú dopravu na dopravnom trhu. Situáciu v železničnej doprave naviac dramatizuje výpadok výroby v rozhodujúcich komoditách dôsledkom celosvetovej finančnej krízy," uvádza OZŽ v stanovisku.

Podľa odborárov hrozí prepúšťanie šesťtisíc železničiarov, zmrazenie miezd a obmedzenie výhod plynúcich z kolektívnych zmlúv.

"Samozrejme, že nás to neteší, ale je to ich právo. Budeme situáciu riešiť formou dialógu a budeme hľadať riešenia na úrovni vlády SR," reagoval pre agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií Marián Jánošík.

"Odborové združenie železničiarov využilo všetky možnosti sociálneho dialógu, aby prispelo k hľadaniu účinných a sociálne priechodných východísk z ekonomickej a sociálnej krízy v železničnej doprave. Napriek blízkosti názorov na príčiny i spôsoby riešenia hroziaceho kolapsu železníc so zamestnávateľmi, ministerstvom dopravy a poslancami Národnej rady SR, s ktorými sme rokovali, nepodarilo sa nám dosiahnuť žiadny konkrétny výsledok," dodávajú odborári.

Podľa nich bez účinných opatrení prijatých na úrovni vlády SR sa bude recesia železničnej dopravy naďalej prehlbovať. Odborári požadujú prijatie opatrení na financovanie nákladov za používanie železničnej dopravnej cesty, ktorými zrovnoprávnia železničnú dopravu na dopravnom trhu, prijatie programu revitalizácie železníc a prijatie osobných opatrení na úrovni vlády.

"Aj napriek štrajkovej pohotovosti Odborové združenie železničiarov aj naďalej prejavuje ochotu kedykoľvek rokovať o riešení problémov v železničnej doprave," konštatovali odborári.

 

Zdroj/autor: ozž, tasr,sita,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa