CHORVÁTSKO 15 opatrení pre tohtoročnú sezónu.

2009-05-21 11:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Chorvátsko ako turistická destinácia podnikla celý rad opatrení, aby sa zahraniční ako aj domáci turisti rozhodli stráviť svoju dovolenku na chorvátskom Jadrane - aj napriek hospodárskej kríze.



Chorvátska vláda prijala opatrenia proti recesii, ktoré sa týkajú chorvátskeho cestovného ruchu, resp. bol prijatý Akčný plán na turistickú sezónu 2009 a 2010. Tento obsahuje 15 opatrení pre tohtoročnú sezónu.

Jedno z nich je dočasné zrušenie vízovej povinnosti od 01. 05. 2009 do 31.10.2009 pre občanov Ruskej Federácie a Ukrajiny. Uvažuje sa aj o ďalších opatreniach týkajúcich sa vízového režimu. V rámci Akčného plánu sa predpokladá zavedenie bezplatného vstupného do múzeí a galérií počas turistickej sezóny, zakladanie a organizovanie informačných centier v jednotlivých destináciách, ktoré budú slúžiť turistom, zníženie poplatkov za parkovanie atď.

Súkromný sektor dostal odporúčanie, aby zvážil ceny a prispôsobil ich podmienkam na trhu a tiež  princípu -  „hodnota primeraná cene“ – viac o tejto téme nájdete na internetovej stránke Ministerstva turizmu Chorvátskej republiky www.mint.hr.)

 

Zrušenie formulárov pre deti

31. marca 2009 vstúpila do platnosti Novela zákona o cudzincoch, ktorá zjednodušuje vstup, pobyt a prácu cudzincov v Chorvátsku. Maloletí cudzinci už nebudú potrebovať súhlas rodičov/zákonných zástupcov v prípade, že budú do Chorvátska cestovať bez nich. Chorvátsko chce aj naďalej zostať atraktívnou, no zároveň bezpečnou turistickou destináciou.

DIAĽNICE  Otvorenie druhých pruhov v tuneloch Mala Kapela a Sveti Rok.

Motoristi, ktroí sa pri ceste k moru rozhodnú v Chorvátsku použiť diaľnicu A 1 budú môcť od začiatku turistickej sezóny 2009 využívať obe cievy (jazdné pruhy) tunelov Mala Kapela a Sveti Rok (čo znamená, že každý z tunelov bude sprejazdnený obojsmerne). Rýchlosť jazdy sa zvýši na 100 km /hod oproti doterajším 80 km/hod., čo urýchli plynulosť cestnej premávky na spomenutom  diaľničnomúseku

Koncom minulého roka bol do prevádzky spustený 40 kilometrový diaľničný úsek Šestanovac-Zagvozd-Ravča na diaľnici Záhreb - Dubrovník. Koncom roka 2008 bol otvorený aj plný profil diaľnice Zagreb-Rijeka v celkovej dĺžke 146,5 km. Cestovanie na spomenutom úseku diľnice teraz trvá približne hodinu a 15 minút.

Viac na internetovej stránke www.hac.hr. (chorvátske diaľnice) a www.hak.hr  (Chorvátsky automobilový klub)

 

Honorárny konzulár SR v Splite

Dňa 30.10.2008 prezident Ivan Gašparovič oficiálne otvoril Honorárny konzulát SR v meste Split  (ul. Kralja Zvonimira 14). Funkciu konzula zastáva pán Ante Plančić. Konzulát by mal okrem riešenia prípadných problémov slovenských turistov v tejto časti chorvátskeho Jadranu prehlbovať aj vzájomné vzťahy oboch krajín.

Do Chorvátska naďalej na Občiansky preukaz 

Ešte stále mnohí turisti zisťujú ako je to so vstupom do Chorvátska na Občiansky preukaz (OP). Do Chorvátska môžu občania RS, podobne ako aj občania všetkých ostatných členských  krajín EÚ , cestovať nielen na cestovný pas, ale aj na občiansky preukaz. Vyplýva to z vyhlášky chorvátskej vlády, ktorá je v platnosti bez časového obmedzenia.

SOS – volať číslo 112 

Služba deň – noc, bez ohľadu na to kde sa v Chorvátsku nachádzate : rýchla zdravotnícka pomoc, polícia, hasiči, pomoc iných rýchlych služieb a záchranných a ochranných operatívnych síl ; hovor je možné uskutočniť cez všetkých operátorov ; centrum  umožní hovor aj v cudzích jazykoch  (v ponuke je i slovenčina). Volanie je bezplatné !

Obmedzenia pre fajčiarov

V Chorvátsku vstúpil v maji t.r. do platnosti rozšírený zákaz fajčenia. K doterajšiemu zákazu fajčenia v zdravotníckych  zariadeniach, úradoch a na pracoviskách  sa zákaz od mája vzťahuje i na zákaz fajčenia v reštauráciách a  kaviarňach. Fajčenie v reštauráciách a kaviarňach  je možné len vo vymedzených a označených priestoroch určených pre fajčiarov a na vonkajších  terasách .

Pokuta pre nedisciplinovaných fajčiarov jednotlivcov je 1000 kún (134 Eur). Pokuty pre majiteľov reštaurácií, ktorí budú tolerovať fajčiarov sú podstatne vyššie – až 15.000 kún (225,- Eur).


Dovoz potravín

V súvislosti s uverejnením a vstúpením do platnosti Pravidiel o podmienkach dovozu výrobkov živočíšneho pôvodu (poštou alebo v osobnej batožine) (NN 53/08) sa zmenilo to, že v súčasnosti je možné z členských krajín Európskej únie, Andorry, Švajčiarska, Lichtenštajnska, Nórska a ostatných uvedených krajín do Chorvátskej republiky doviezť v osobnej batožine bez dodatočných veterinárnych prehliadok a certifikátov väčšie množstvo výrobkov živočíšneho pôvodu ako predtým.

Jedna osoba z členskej krajiny EÚ a ostatných uvedených krajín môže do Chorvátskej republiky doviezť:

 

  • do 10 kg mäsa a mlieka a mäsových a mliečnych výrobkov vrátane potravy pre psov, ktorá obsahuje mäso alebo mlieko,
  • do 20 kg rybacích výrobkov, resp. jednu rybu – podľa toho, čo je ťažšie,
  • do 10 kg ostatných výrobkov ako sú med, živé ustrice, živé slávky, slimáky a pod.
  • do 10 kg stravy pre dojčatá a stravy pre osobitné potreby a špeciálnej stravy pre domácich miláčikov
  • 125 g na osobu výrobkov z chránených druhov, ako je napr. kaviár

 

Kontrolu osobnej batožiny ako aj poštových zásielok vykonávajú colníci.

Všetko, čo sa z jednotlivých krajín do Chorvátskej republiky dováža v množstvách vyšších ako sú dovolené, sa považuje za komerčný dovoz a takéto zásielky musia mať veterinárny certifikát a musia sa prihlásiť hraničnej veterinárnej inšpekcii.

Nariadenia uvedených pravidiel sa nevzťahujú na nasledovné výrobky: chlieb, koláče, keksy, čokoláda a cukrárenské výrobky (vrátane sladkostí), ktoré nie sú pomiešané, alebo plnené výrobkami z mäsa; na stravovacie doplnky zabalené pre konečného spotrebiteľa, mäsové extrakty a koncentráty, olivy plnené rybami, cestoviny, ktoré nie sú pomiešané, alebo plnené výrobkami z mäsa, korenia zabalené pre konečného spotrebiteľa, iné potravinové výrobky, ktoré neobsahujú čerstvé alebo spracované mäso a výrobky z mlieka a obsahujú menej ako 50% spracovaných vajec alebo rybacích produktov.

Tieto výrobky sa do Chorvátskej republiky môžu doviezť v neobmedzených množstvách. 

Nové pravidlá vstupujú do platnosti dňa 20.5.2009.

 

Chrovatske Turističke Združenie
Trenčianska, 5
821 09 Bratislava
Slovenská republika
Zástupca oblastného úradu:
Nora Henterova
Tel: +421 255 562 054 ,+421 255 415 415
Fax: +421 255 422 619
e-mail:
infohtz@chello.sk
web:
http://sk.croatia.hr/Home/

 

Zdroj/autor: chtz,mint.hr,sacka,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa