KATASTROFY Vyhliadkové lietadlo sa zrazilo s vrtuľníkom (3)

2009-08-10 07:30:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Americkí záchranári v nedeľu našli a vytiahli z vody telá siedmich ľudí, ktorí zahynuli pri sobotňajšej zrážke vyhliadkovej helikoptéry s jednomotorovým lietadlom nad newyorskou riekou Hudson.



Nezvestné sú ešte dve obete, preto pokračuje veľké pátranie na rieke Hudson medzi New Yorkom a mestom Hoboken v štáte New Jersey.      

Potápači v sobotu lokalizovali v rieke helikoptéru, ktorú mala v prevádzke spoločnosť Liberty organizujúca vyhliadkové lety. Na palube stroja bolo päť talianskych turistov z Bologne a pilot. Turisti oslavovali 25. výročia sobáša manželského páru. Letu sa zúčastnil manžel - manželka zostala na zemi, pretože sa bála lietania. V helikoptére bol však aj ich 16-ročný syn.
     

Sonar našiel neďaleko vraku helikoptéry neskôr aj trosky súkromného jednomotorového lietadla Piper Saratoga PA-32, na palube ktorého sa viezol pilot, dospelý pasažier a dieťa. Ďalšie trosky tohto lietadla sa našli v rieke na inom, trochu vzdialenejšom mieste.
     

Podľa prvých zistení vyšetrovateľov helikoptéra je značne poškodená a niekoľko jej častí pravdepodobne chýba.

Vyšetrovatelia požiadali verejnosť, aby poskytla prípadné zábery a videozáznamy nehody, ktoré by im mohli pomôcť pri zisťovaní toho, čo sa vlastne stalo. Zatiaľ sa v médiách objavilo iba pár fotografií vrátane jednej, ktorá zachytáva moment zrážky.

     

Helikoptéra vzlietla v sobotu približne na poludnie z heliportu na newyorskej 30. ulici a vydala sa na 12-minútový vyhliadkový let. Lietadlo Piper smerovalo z letiska Teterboro pri New Yorku do mesta Ocean City v štáte New Jersey a letelo južne popri rieke Hudson.
     

Pilot inej helikoptéry spoločnosti Liberty Helicopter v sobotu videl, že hrozí nehoda, a snažil sa varovať pilota. Potom bol už svedkom toho, ako lietadlo narazilo krídlom do helikoptéry.
Trosky spadli do rieky Hudson severne od Sochy slobody. Nešťastie sa stalo na tom istom úseku Hudsonu, kde pred siedmimi mesiacmi bezpečne pristálo lietadlo spoločnosti US Airways.

 

-------------------------

SPOJENÉ ŠTÁTY -  Malé vyhliadkové lietadlo (Piper PA-32) sa včera zrazilo nad riekou Hudson v americkom New Yorku s helikoptérou, ktorá viezla skupinu talianskych turistov. Všetci cestujúci zahynuli.

Trosky oboch strojov dopadli do vody. Podľa predpokladov zahynulo všetkých deväť ľudí, ktorí sa nachádzali na palubách oboch strojov.
     
Vo vrtuľníku bolo v čase zrážky päť Talianov a pilot, lietadlo viezlo troch ľudí, vrátane dieťaťa. Podľa úradov išlo o zrážku, ktorú cestujúci nemohli prežiť. K nehode došlo na poludnie počas rušnej leteckej prevádzky v koridore blízko Manhattanu, kde piloti voľne lietajú v nízkej výške

Svedok nešťastia sledujúc haváriu z okna svojho bytu pre televíznu stanicu NY1 uviedol, že stroje leteli rovnakým smerom, keď narazili na hladinu, a okolím otriasol výbuch.

Podľa Federálneho leteckého úradu lietadlo letelo z letiska Teterboro v New Jersey a vrtuľník vlastnila spoločnosť Liberty Tours organizujúca vyhliadkové a charterové lety. Na mieste nehody sú stále záchranári a potápačský tím.

 

V januári 2009, lietadlu typu Airbus spoločnosti US Airways s vyše 150 ľuďmi na palube, nad New Yorkom prestali fungovať oba motory, avšak pilotovi sa podarilo bezpečne pristáť neďaleko Manhattanu na hladine rieky Hudson, pričom o život neprišiel ani jeden človek.


 

Zdroj/autor: ap,afp,sita,drom

VIDEO Havária vrtuľníka a lietadla na rieke Hudson



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ap/tasr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa