KATASTROFY Havaroval autobus so slovenskými turistami (4)

2009-08-06 07:40:00 |   |    | 

RUMUNSKO/ SLOVENSKO - Zranených cestujúcich zo včerajšej nehody slovenského autobusu v Rumunsku previezli už na Slovensko, kam by mali doraziť dnes ráno.



Ostatní nezranení a ľahšie zranení odišli náhradným autobusom do bulharského letoviska Varna, kde budú tráviť dovolenku. TASR o tom dnes informoval Viktor Kuľa, majiteľ spoločnosti VIKOBUS, ktorá vlastní havarovaný autobus.

Zranenia pasažierov prevážaných do vlasti sú takého charakteru, že im prevoz náhradným vozidlom umožňujú. Najťažšie zranený je vodič autobusu, syn majiteľa firmy VIKOBUS. Okrem neho sa pre návrat na Slovensko rozhodla jedna žena so zlomenou nohou a manželský pár - muž s porezanou nohou a žena s porezanou rukou.

Niektorí z tých, ktorých prevážajú do Bulharska k moru, majú ľahké zranenia ako odreniny, uviedol Kuľa, ktorý teraz zabezpečuje odtiahnutie autobusu na Slovensko. Podľa jeho informácií je kamionista, ktorý vrazil do slovenského autobusu, pravdepodobne mŕtvy.

Nehodu slovenského autobusu v Rumunsku, pri ktorej sa včera nad ránom zranilo 12 osôb, zapríčinil podľa rumunskej polície vodič kamióna.

K nehode došlo pri mestečku Calimanesti v stredojužnej časti krajiny na ťahu smerom na Bukurešť. Autobusu skrížil cestu protiidúci kamión. Vodič sa stihol včas vyhnúť, vyletel do poľa, ale náves narazil do ľavej strany autobusu.

----------------------------------------

 

RUMUNSKO/ SLOVENSKO/ 5.8./ - Nehodu slovenského autobusu v Rumunsku, pri ktorej sa dnes nad ránom zranilo 12 osôb, zapríčinil podľa rumunskej polície vodič kamióna.

TASR dnes o tom informoval hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Peter Stano. Ako ďalej uviedol, v tejto chvíli sú už ôsmi zranení prepustení z ošetrenia. Dvaja ťažšie zranení, vodič autobusu a cestujúca žena ostávajú v nemocnici v Sibiu.

"Ich zranenia však umožňujú prevoz na Slovensko a dopravca už na tom pracuje. Pre ostaných dovolenkárov poslal náhradný autobus a môžu pokračovať v ceste podľa vlastného uváženia.

Nabúraný autobus je nepojazdný a je odstavený pri diaľnici," dodal Stano s tým, že celkový počet cestujúcich bol 33 osôb. Pôvodne sa uvádzalo 30 pasažierov. 
K nehode došlo pri mestečku Calimanesti v stredojužnej časti krajiny na ťahu smerom na Bukurešť.

Autobusu skrížil cestu protiidúci kamión. Vodič sa stihol včas vyhnúť, vyletel do poľa, ale náves narazil do ľavej strany autobusu. Autobus patrí živnostníkovi z Prešova, ktorý ho prenajíma skupinám dovolenkárov.

 

-------------------------

RUMUNSKO/ SLOVENSKO - V Rumunsku havaroval v noci nadnes slovenský zájazdový autobus, ktorý mal s dovolenkármi z Prešova namierené do Bulharska.

Pri nehode utrpelo zranenia 12 cestujúcich, z toho dve osoby sú zranení ťažko. Dnes o tom informoval TASR hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

"Zatiaľ máme informácie o tom, že nehoda sa stala a že je 12 zranených, z toho dvaja majú ťažké zranenia a sú v nemocnici v Sibiu. Mŕtvy nie je nikto," uviedol hovorca.
"K nehode došlo pri dedinke Calimanesti, čo je stredojužné Rumunsko, to je ťah smerom na Bukurešť. Náš konzul je na ceste na miesto nehody, pôjde aj do nemocnice, bude hovoriť s občanmi. Zatiaľ vieme len poznávaciu značku autobusu, a to je PO.

Nateraz vieme len potvrdiť, že k nehode došlo. Ambasáda situáciu naďalej preveruje, je v kontakte s miestnymi policajnými orgánmi a spresňuje všetky okolnosti nehody," dodal Stano.
V centrálnej časti Rumunska náhle skrížil autobusu cestu protiidúci kamión.

Vodič sa stihol včas vyhnúť, vyletel do poľa, ale náves narazil do ľavej strany autobusu, informovala o tom webová stránka televízie Markíza tvnoviny.sk Okrem dvoch hospitalizovaných ranených čakajú ostatní účastníci zájazdu na náhradný autobus a budú pokračovať v ceste do Bulharska. Dvaja ľudia sa podľa tv noviny.sk vrátia domov.

V autobuse cestovalo celkovo 30 osôb. Autobus patrí živnostníkovi z Prešova, ktorý ho prenajíma skupinám dovolenkárov. Ten je v Živnostenskom registri zapísaný pod obchodným menom Viktor Kuľa – Vikobus.

 

 Havárie autobusov vo svete, ktorých účastníkmi boli občania SR:

 

  • 21. júna 2009 - RAKÚSKO: Pri havárii autobusu so slovenskými študentmi sa v Rakúsku zranilo najmenej 37 ľudí. V autobuse cestovalo 48 študentov zo Strednej školy podnikania v Senici, ktorí sa vracali zo školského výletu v Taliansku. K havárii došlo asi o 06.00 h. ráno na diaľnici A2 v Štajersku medzi Mooskirchenom a Liebochom v smere na Graz. Príčinou havárie autobusu bol zrejme mikrospánok 41-ročného vodiča. Autobus patril českej prepravnej spoločnosti.
  • 27. marca 2009 - POĽSKO: Poschodový autobus, ktorý prepravoval 45 školopovinných detí a trojčlenný sprievodný personál z Bystrice na divadelné predstavenie, havaroval v dolnosliezskom meste Swidnica, na juhozápade Poľska. Príčinou bol vodičov zlý odhad výšky železničného viaduktu, pod ktorý sa s poschodovým vozidlom nezmestil. Poranenia rôzneho stupňa utrpelo celkove 30 detí.
  • 13. februára 2009 – ČESKO: Piatok 13. si bude pamätať asi 30 cestujúcich slovenského autobusu, ktorý ráno na 10. kilometri diaľnice D1, iba kúsok za Prahou v smere na Brno, zachvátil požiar. Vodič autobusu zastavil na odpočívadle pri čerpacej stanici, kde všetci cestujúci vystúpili. Nikto z nich sa nezranil. Autobus zvážal slovenských zamestnancov z obchodnej zóny Průhonice.
  • 25. septembra 2008 - NEMECKO: Havaroval slovenský autobus, ktorý sa zrazil s menším autom. Nemecký vodič automobilu a jeho spolujazdec kolíziu neprežili, šoféra autobusu s vážnymi zraneniami hospitalizovali. Poranenia utrpelo aj niekoľko cestujúcich z autobusu. Nehoda sa stala pri meste Rickling na severe Nemecka. Autobus s 38 cestujúcimi viezol Slovákov, ktorí v Nórsku stavajú diaľnice.
  • 7. septembra 2008 - CHORVÁTSKO: Krátko pred šiestou hodinou ráno pri chorvátskom meste Gospič havaroval slovenský autobus smerujúci z Košíc do chorvátskeho mesta Vodice. Autobus zišiel z diaľnice medzi mestami Split a Záhreb. Zdemoloval asi 20 metrov dlhý pás zvodidiel a následne čelne narazil do betónového stĺpa mosta. Vo vozidle bolo 49 prevažne starších cestujúcich. Tragická nehoda si vyžiadala 16 obetí na ľudských životoch vrátane oboch šoférov. Na mieste nehody zomrelo 14 ľudí, dve osoby zraneniam podľahli neskôr v nemocnici.
  • 13. júla 2008 - SRBSKO: Traja ľudia utrpeli zranenia pri havárii autobusu prevážajúceho slovenských turistov, ku ktorej došlo pri srbskej Subotici. Jedna 35-ročná Slovenka po prevoze do nemocnice zomrela. Nehoda sa odohrala okolo 3.30 h, keď v protismere idúci mikrobus pri riskantnom predbiehaní zavadil o slovenský autobus, ktorý následne zišiel z cesty. Vozidlo s turistami vracajúcimi sa z Grécka zostalo po nehode nepojazdné a šofér musel zabezpečiť náhradný autobus.
  • 3. septembra 2007 - RUMUNSKO: K nehode vozidla s poľskou štátnou poznávacou značkou, ktorý mala prenajatý slovenská cestovná kancelária, došlo krátko po polnoci neďaleko rumunského mesta Giurgiu. Autobus smerujúci do Bulharska, zišiel z cesty a spadol do priekopy. Výsledky vyšetrovania ukázali, že vozidlo išlo bez prestávky minimálne desať hodín a vodič zrejme za volantom zaspal. Obeťami boli manželia zo SR, ktorí išli na svadobnú cestu do Bulharska, a poľský vodič. Zranilo sa 11 slovenských občanov, z toho dvaja vážne.
  • 15. júla 2007 - SRBSKO: Autobus plný slovenských turistov, ktorí sa vracali z dovolenky v Bulharsku, havaroval na diaľnici medzi srbskými mestami Belehrad a Niš pri meste Jagodina. Zo 60 pasažierov sa zranilo šesť, z toho traja ľahko a troch museli hospitalizovať.
  • 14. januára 2005 - MAĎARSKO: Pri zrážke slovenského autobusu s malým nákladným autom v severomaďarskej Novohradskej župe sa zranilo 18 Slovákov, z nich dvaja utrpeli vážne zlomeniny, 16 sa zranilo ľahšie. Vodič nákladného auta pri nehode zahynul.

 

 

Ministerstvo zahraničných vecí SR
Stredisko pomoci a služieb občanom
Hlboká cesta 2, 833 36 Bratislava 37
Infolinka v pracovných dňoch od 8.00 - 18.00 hod: +421 (02) 5978 5978
Fax: +421 (0)2 5978 4499


 

Zdroj/autor: tasr,tvnoviny,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa