HOLANDSKO Cofeeshopy bez marihuany

2009-09-17 09:30:00 |   |    | 

HOLANDSKO - Šesť holandských marihuanových kaviarní pri belgických hraniciach nesmie od stredy predávať ľahké drogy.



O tomto kroku rozhodli starostovia miest Roosendaal a Bergen-op-Zoom, pričom ich rozhodnutie potvrdil aj súd. Kaviarne môžu zostať otvorené ako normálne podniky, no nesmú predávať marihuanu ani hašiš.

Postihnuté cofeeshopy sa proti rozhodnutiu mestskej rady odvolali, no súd ich odvolanie v utorok zamietol. Starostovia oznámili už minulý rok, že všetkých osem cofeeshopov v oboch mestách bude mať zákaz predávať marihuanu v snahe utlmiť rastúcu "drogovú turistiku" zo susedných krajín.

Každý víkend hranice Holandska s Belgickom a Francúzskom prekročí v priemere 25 tisíc ľudí, ktorí využívajú služby drogových kaviarní a ktorí pohraničným mestám podľa starostov spôsobujú nemalé problémy.

Holandská vláda nedávno oznámila, že v snahe obmedziť turizmus za mäkkými drogami, plánuje prijať novú národnú drogovú politiku. Jej súčasťou bude buď zrušenie cofeeshopov alebo ich premena na kluby prístupné len pre miestnych obyvateľov.

Vypracovaním drogovej politiky poverila vláda špeciálnu komisiu, ktorá už konštatovala, že "situácia sa vymyká z rúk" a odporučila, aby sa kaviarne "opäť stali tým, čím pôvodne boli - predajnými miestami pre miestnych užívateľov, a nie veľkododávateľom mäkkých drog pre užívateľov z okolitých krajín". Vláda plánuje predložiť novú drogovú politiku parlamentu do konca tohto roka.

Súčasná kresťansko-demokratická vláda postupne zavádza prísnejšie opatrenia na predaj mäkkých drog, najmä pod tlakom starostov pohraničných miest ako aj okolitých štátov, odkiaľ do Holandska každý týždeň prúdia desaťtisíce drogových turistov.

Holandsko legalizovalo užívanie a predaj marihuany do piatich gramov v roku 1976. Momentálne je v krajine asi 700 licencovaných kaviarní, ktoré predávajú hašiš alebo marihuanu. Pestovanie marihuanových rastlín je zakázané. Podľa odhadov dosahuje ročný obrat obchodu s mäkkými drogami asi dve miliardy eur.


 

Zdroj/autor: afp,sita,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa