KATASTROFY Haiti ničilo zemetrasenie (2)

2010-01-14 10:00:00 |   |    | 

HAITI/ video - Na Haiti, ktoré v utorok postihlo zemetrasenie, sa neustále vracajú malé záchvevy. Organizácie zaoberajúce sa pomocou obyvateľom postihnutým živelnými a inými katastrofami v stredu spustili rozsiahlu operáciu v súvislosti s masívnym zemetrasením na Haiti. Na Haiti sú najmenej piati Slováci.



Na Haiti, ktoré v utorok postihlo zemetrasenie, sa neustále vracajú malé záchvevy. Vyplýva to z e-mailových správ českého misionára Romana Musila, ktorý v krajine pôsobí približne šesť rokov. Agentúre SITA dnes jeho korešpondenciu poskytla sestra Anna Blehová z rehoľného rádu Spoločnosti Dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul z Nitry.

Ministerstvo zahraničných vecí SR nemá nové informácie o prípadnom pobyte ďalších, stále sú problémy so spojením.

"V Port-de-Paix (sever krajiny) stále prší a záchvevy zemetrasenia sa neustále vracajú. Najhoršia situácia je v hlavnom meste, kde bolo epicentrum a celé je zničené," napísal misionár Musil. Povedal, že kňazi, ktorí sú s ním na exercičných cvičeniach, sa snažia dovolať svojím príbuzným v hlavnom meste. "Keďže akékoľvek všetky komunikačné siete okrem internetu vysadili, tak sa im to nedarí. Situácia je stiesnená, sme zdrvení a cítime sa bezmocní," opisoval Musil. Dodal, že sa k nim dostávajú len kusé informácie o mŕtvych.

 

Obetí môže byť až pol milióna, varuje haitský senátor

Obetí utorňajšieho zemetrasenia na Haiti môže byť až pol milióna. S odvolaním sa na informácie svojich spolupracovníkov to vo štvrtok vyhlásil vplyvný haitský senátor Youri Latortue. Skutočný počet obetí však nevie nikto spoľahlivo odhadnúť. Prezident Haiti René Préval hovoril v stredu večer o státisícoch obetí.

Zemetrasenie postihlo asi tri milióny ľudí, čo je asi tretina obyvateľov štátu Haiti. Ten sám zaberá asi tretinu územia ostrova Haiti, na zostávajúcom území ostrova sa rozkladá Dominikánska republika. Zemetrasenie zrovnalo so zemou podstatnú časť haitskej metropoly Port-au-Prince, kde mu padol za obeť okrem iného prezidentský palác, budovy viacerých ministerstiev, sídlo OSN, množstvo škôl a nemocníc.

Tisíce obyvateľov mesta, ktorí zemetrasenie prežili, nocovali už druhýkrát v ruinách rozpadnutých budov či na uliciach medzi mŕtvolami, ktoré nemá kto odvážať.

Tých niekoľko novinárov, ktorí zemetrasenie a prvé dni po ňom zažívajú na vlastné oči, sa zhoduje, že na popísanie situácie nestačia slová. Vo vzduchu sa aj vo štvrtok neustále miesi plač so spevom smútočných piesní, na rohu dvoch kedysi rušných ulíc kňaz v kreolskom jazyku káže o konci sveta.

Najväčším problémom pre záchranu tých, ktorí zemetrasenie prežili, sa ukazuje byť nedostatok pitnej vody. "Nemáme vodu. Nemáme nič. Ľudia bez vody neprežijú," hovorí novinárom lekár Jimitre Coquillon, ktorý ošetruje zranených v provizórnom zariadení na parkovisku v centre mesta.

Agentúra AP píše, že ak v meste prebieha akákoľvek organizovaná distribúcia vody či potravín, je dobre utajená, pretože nikto o nej nič nevie.

Zatiaľ sa nevie ani o žiadnej významnej zahraničnej pomoci, ktorá by už na miesto dorazila.

V postihnutej oblasti je aktívna len mimovládna organizácia Lekári bez hraníc, ktorej dve nemocnice v Port-au-Prince sú asi jediné, ktoré zemetrasenie vydržali, a aktívni sú aj záchranári z Kuby, ktorá s Haiti susedí. 

 

Organizácie spustili rozsiahlu operáciu na pomoc Haiti

Organizácie zaoberajúce sa pomocou obyvateľom postihnutým živelnými a inými katastrofami v stredu spustili rozsiahlu operáciu v súvislosti s masívnym zemetrasením na Haiti. Na Haiti sú najmenej piati Slováci.

Do akcie sa zapojil Červený kríž, rôzne agentúry Organizácie Spojených národov ako aj viacero prestížnych mimovládnych organizácií.

Podľa Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca sú jej pracovníci pripravení pomôcť "maximálne trom miliónom ľudí". Počet osôb, ktorí potrebujú pomoc, sa však nedá presne odhadnúť, keďže k dispozícii nie sú žiadne oficiálne údaje.

V každom prípade je ale podľa hovorcu federácie Jeana-Luca Martinageho potrebná "masívna záchranná operácia". OSN medzitým na Haiti poslala 37 záchranárskych a pátracích tímov. "Na uliciach počuť modlitby a vďaky za tých, ktorí prežili," uviedol priamo z miesta činu šéf Medzinárodného výboru Červeného kríža (ICRC) na Haiti Ricardo Conti. "Je extrémne ťažké pohybovať sa okolo (hlavného) mesta a pomáhať ľuďom," dodal.

Na karibskom ostrove už obyvateľom pomáhajú aj ďalšie organizácie ako Lekári bez hraníc (MSF), Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) alebo Svetový potravinový program (WFP) OSN.

Austrália a Spojené štáty vo štvrtok oznámili významnú pomoc pre ničivým zemetrasením postihnuté Haiti. Kým Canberra ústami ministra zahraničných vecí Stephena Smitha potvrdila finančnú podporu pre karibský ostrov vo výške viac ako deväť miliónov dolárov, Washington posiela do oblasti lode, lietadlá a helikoptéry.

V súvislosti s tragédiou na Haiti zároveň americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová dočasne prerušila svoje ázijské turné a minister obrany Robert Gates zrušil svoju plánovanú cestu do Austrálie. Obaja majú byť nápomocní prezidentovi Barackovi Obamovi v jeho snahe poskytnúť ťažko skúšanému ostrovu potrebnú pomoc.

 

Zemetrasenie, ktoré v utorok večer zasiahlo karibský ostrov Haiti, si vyžiadalo tisíce obetí. Niekoré zdroje hovoria o státisícoch. Presnejšie údaje však zatiaľ nie sú k dispozícii, pretože situácia na mieste je chaotická. Podľa reportéra agentúry AP, ktorý je v haitskej metropole Port-au-Prince, je zemetrasenie v krajine ťažko skúšanej prírodnými nešťastiami nepredstaviteľnou pohromou. Väčšiu tragédiu Haiti nezažilo podľa neho najmenej posledných 200 rokov. Zemetrasenie spôsobilo v Port-au-Prince a jeho okolí zrútenie mnohých budov vrátane prezidentského paláca či sídla OSN. Prvé otrasy, ktoré zasiahli karibskú oblasť, dosiahli magnitúdo 7,3. O niekoľko minút neskôr prišla druhá vlna otrasov, najsilnejšie z nich mali magnitúdo 5,9. Ich epicentrum sa nachádzalo 16 kilometrov od Port-au-Prince, kde je situácia najhoršia. V meste vládne panika a k chaotickej situácii prispieva aj prerušenie telekomunikačných spojení.


 

----------------------------

HAITI/ video/ 13.1./ - Zemetrasenie, ktoré v utorok večer zasiahlo karibský ostrov Haiti, si vyžiadalo tisíce obetí. Pod sutinami hotela zostalo asi 200 hostí, zväčša Francúzov. Zemetrasenie zničilo sídlo OSN. Na Haiti sú najmenej piati Slováci.

Presnejšie údaje však zatiaľ nie sú k dispozícii, pretože situácia na mieste je úplne chaotická. Pracovník kresťanskej charitatívnej organizácie na Haiti Karel Zelenka tvrdí, že "musí ísť o tisíce obetí", povedal médiám jeho americký kolega. Bližšie podrobnosti Zelenka prezradiť nestihol, lebo hneď po tejto informácii sa prerušilo telefonické spojenie.

Podľa reportéra agentúry AP, ktorý je v haitskej metropole Port-au-Prince, je zemetrasenie dokonca aj v tejto krajine, ktorá je prírodnými nešťastiami ťažko skúšaná, nepredstaviteľnou pohromou. Väčšiu tragédiu Haiti nezažilo podľa neho najmenej posledných 200 rokov.

Na uliciach ležia tisíce ľudí, niektorí z nich sú mŕtvi, iní umierajú a nemá im kto pomôcť, informuje spravodajca AP.

Na Haiti podľa neho nefunguje zdravotníctvo ani záchranné služby, takže ľudia sú odkázaní zväčša na seba samých alebo na pomoc blízkych. "Nemocnice nezvládajú všetkých ľudí," potvrdzuje jeho slová Louis-Gerard Gilles, haitský lekár a bývalý poslanec. "Haiťania sa musia modliť. Všetci sa musíme spolu modliť," hovorí Gilles. Mnohí Haiťania však začali namiesto modlenia vykrádať obchody zdevastované zemetrasením, informuje agentúra AFP.

Zemetrasenie spôsobilo v Port-au-Prince a jeho okolí zrútenie mnohých budov vrátane prezidentského paláca či sídla OSN. Prvé zemetrasenie, ktoré zasiahlo karibskú oblasť, dosiahlo magnitúdo 7,3. O niekoľko minút neskôr prišla druhá vlna otrasov, najsilnejšie z nich malo magnitúdo 5,9. Ich epicentrum sa nachádzalo 16 kilometrov od Port-au-Prince, kde je situácia najhoršia. V meste vládne panika a k chaotickej situácii prispieva aj prerušenie telekomunikačných spojení.

 

Na Haiti sú najmenej piati Slováci

Na Haiti, ktoré postihlo ničivé zemetrasenie, sú najmenej piati Slováci. Saleziánsky misionár a jeho pomocník pôsobia na severe krajiny, kde vraj otrasy nezaznamenali. Na ostrove má svoju zástupkyňu aj rehoľa vincentiek. ČTK to dnes povedali zástupcovia reholí. Ďalšia dvojica pôsobí na severozápade štátu. Ministerstvo zahraničných vecí nemá informácie o prípadnom pobyte ďalších Slovákov na ostrove, s ktorým sa dá spojiť len cez satelitné telefóny. 

"Aj v komunikácii s našimi partnermi v Európskej únii sme pripravení vstúpiť do procesu obnovy a poskytnúť pomoc v tom rozsahu, v akom budeme môcť zareagovať na požiadavky haitskej vlády," povedal po rokovaní vlády minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). Informácie o Slovákoch na ostrove sa podľa neho zatiaľ nepodarilo získať, keďže sa s nimi nedá spojiť telefonicky ani e-mailom. Ministerstvo vyzvalo slovenských občanov, aby do oblasti necestovali. 

Správy o svojich zástupcoch nemá ani cirkev. "Páter Augustín Vrecko pôsobil so svojím pomocníkom na severe krajiny v dedinke Aguamithe, ktorú ničivé zemetrasenie nezasiahlo," povedal ČTK hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik. Poznamenal, že s misionárom sa im zatiaľ nepodarilo spojiť. Informácie o 75-ročnom donovi Vreckovi a jeho pomocníkovi z oravskej obce Novoť nemajú ani slovenskí Saleziáni, ktorí s ním v minulosti komunikovali výlučne prostredníctvom e-mailov. "Naposledy sme od neho dostali správu pred Vianocami, o jeho súčasnom stave zatiaľ nič nevieme," doplnil Salezián Peter Kuchár. 

Vrecko pôsobil na Haiti s prestávkami niekoľko desaťročí, na misiu vycestoval cez belgickú komunitu po prvý raz v roku 1976. V Belgicku, kam podľa Kováčika pred rokom 1989 emigroval, založil aj neziskovú organizáciu Nádej pre Haiti. Saleziánsky misionár okrem duchovnej činnosti vraj pomáhal v krajine budovať cesty, tiež učil ľudí, ako obrábať pôdu. 

Do hlavného mesta Haiti pricestovala pred pár dňami aj rehoľníčka zo Spoločnosti dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul. "Sestry, ktoré boli v hlavnom meste sú živé a zdravé, hoci ich sídlo je v ruinách," informovala ČTK sestra Anna z provinciálneho domu vincentiek v Nitre. Poznamenala, že Slovenka mohla byť ešte pred zemetrasením preradená na misiu mimo hlavného mesta Port-au-Prince. "O sestrách v iných častiach Haiti zatiaľ nemáme nijaké správy," doplnila. 

Ďalšia dvojica by mala byť na severozápade krajiny. "Máme tam momentálne dvoch našich pracovníkov," povedal spravodajskej televízii TA3 lekár Vladimír Krčméry, ktorý v minulosti napríklad zakladal nemocnicu a školu pre zdravotníkov v africkom Sudáne. S pracovníkmi na Haiti sa im pre výpadok tamojšej mobilnej siete zatiaľ nepodarilo skontaktovať. 
     
 
 
Zdroj/autor: afp,sita,tasr,čtk,reuters,drom

VIDEO Haiti ničilo zemetrasenie



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: reuters

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa