Bobrova raľa

2008-01-03 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V oravskej obci Podbiel sa zachovala tradičná zástavba hospodárskych dvorov. Leží v Oravskej vrchovine a na juhovýchodných svahoch oravskej Magury pri vyústení Studeného Potoka do Oravy.



 

Pamiatková rezervácia ľudovej architektúry Bobrová raľa je najväčší zachovaný komplex pôvodnej ľudovej architektúry v strednej Európe. Uchovalo sa šesťdesiatštyri dreveníc a za pamiatkovú rezerváciu bol areál vyhlásený v roku 1977.

Prehliadka rezervácie so sprievodcom zahŕňa výklad o architektúre dreveníc, ktorých vzhľad je typický pre oblasť strednej Oravy. Väčšina objektov už nie je trvalo obývaná, no viaceré slúžia na rekreačné účely.

Základným stavebným materiálom obytných domov a hospodárskych stavieb je drevo. Obytné domy sú postavené z trámov kresaných z dvoch strán. Škáry medzi jednotlivými trámami sú vypchané machom. Vonkajšie steny zrubu nie sú zvlášť upravované, ojedinele sa omietala spodná časť zrubu bielou farbou. Na štítovej stene sú dve združené okná, na dvorovej stene býva na izbe jedno okno, na zadnej izbe jedno alebo dve združené okná.

Nachádzajú sa tu typy domov vlastné roľnícko-pastierskemu obyvateľstvu v horských častiach stredného Slovenska v oblasti rozšírenia dreveného zrubového domu. Objekty na území rezervácie, ako aj niektoré v jej ochrannom pásme, pochádzajú z polovice 19. storočia a zo začiatku 20. storočia. Datovanie i s nápisom stavebníka domu sa zachovalo na stropných trámoch v izbe vo väčšine domov.

Zachovaný komplex hospodárskych dvorov má význam nielen z hľadiska odborného, ale aj kultúrno-historického a turisticko-rekreačného. Autentickosť sídelnej formy obce, jednotlivých hospodárskych dvorov a samotných typov domov dokazujú jedinečnosť tejto obce v rámci Slovenska.

Zdroj/autor: podbiel, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa