Malinovský kaštieľ na slávne časy už len spomína, obnovou prejde aspoň priľahlý park

2023-07-30 12:00:00 |   |    | 

Malinovský park sa rozlohou 13 hektárov radí medzi najrozsiahlejšie parky Bratislavského kraja. Ide o anglický krajinno-prírodný park z počiatku 18. storočia, pričom jeho historická rozloha bola o niečo väčšia ako dnes. V minulosti totiž súčasťou parku bola aj vodná priekopa, ktorá prestala plniť svoj účel a časom zarástla. Krajinno-prírodný park v Malinove však onedlho prejde komplexnou obnovou a bude slúžiť na oddychové, kultúrne, vzdelávacie a historické aktivity.



 

V rámci územia parku sa nachádza aj klasicistický kaštieľ. Stojí na základoch stredovekej pevnosti, ktorú postavili svätojurskí grófi pravdepodobne v období  po roku 1344 a pred rokom 1385. Pevnosť dal prestavať na kaštieľ arcibiskup Szelepcsényi v 17. storočí. Po klasicistickej prestavbe v 19. storočí získal kaštieľ súčasnú podobu.

Komplexná obnova parku prinavráti areálu vzhľad z polovice 18. storočia. Revitalizácia bude zahŕňať záchranu a obnovu významných historických drevín, rekonštrukciu a dobudovanie komunikácii a spevnených plôch, či prvkov drobnej infraštruktúry. Vznikne tu priestor pre športové aktivity, obnoví sa aj vzdelávacia funkcia v podobe učební či altánkov.

Park bude slúžiť na prezentáciu pamiatkovo chránenej historickej zelene, ako aj odkazu šľachtického rodu Apponyiovcov. Rovnako bude miestom pre kultúru, ktorá svojím obsahom vhodne doplní parkový priestor a prinavráti mu rozmer známy z histórie.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa