Odvrátená strana turizmu - životunebezpečné nástrahy

2014-01-25 14:00:00 |   |    | 

Väčšina z nás sa celý rok teší na každoročnú dovolenku, pozor však treba dávať na to, aby sa neskončila katastrofou. Nemáme na mysli z rôznych dôvodov pokazený pobyt a následnú reklamáciu dovolenky, ale udalosti s omnoho fatálnejšími dôsledkami.



Odhaduje sa, že ročne sa obeťou obchodu s ľuďmi stáva až 1,2 milióna detí, pričom zločinci využívajú práve to obdobie, kedy sú rodiny s deťmi na dovolenkách. K dnešnému dňu podpísalo viac než tisíc spoločností cestovného ruchu v 42 krajinách kódex, v ktorom sa zaväzujú bojovať proti vzrastajúcemu trendu obchodovania s ľuďmi. Tento boj začala už v minulosti medzinárodná organizácia ECPAT, zameraná na obchodovanie s deťmi a detskú prostitúciu či pornografiu.

Podpisom kódexu sa zariadenia zaväzujú školiť svojich zamestnancov na rozpoznávanie takých situácií, kedy pravdepodobne dochádza k obchodu s ľuďmi. Príkladom je situácia, kedy sa v hoteli ubytuje osamotená mladá žena bez batožiny, ktorú vzápätí do hotelovej izby nasleduje cudzí muž. Vtedy by mali zamestnanci hotela či napríklad letiska zareagovať okamžitým informovaním príslušných úradov.

Zariadenia zároveň rozširujú osvetu pomocou propagačných materiálov priamo turistom, ktorí sa sami môžu ochrániť pred podobnými nástrahami. Základom je pri spozorovaní neštandardnej situácie informovať svojho sprievodcu či cestovnú kanceláriu alebo alarmovať príslušné úrady. Môže to byť polícia, pobočky ECPAT alebo GAATW (Global Alliance Against Traffic in Women).

Nedá sa vraj pritom presne určiť, ktoré krajiny sú v tomto smere rizikové, k obchodu s ľuďmi dochádza všade. Všeobecne sa však spomínajú ako viac nebezpečné krajiny Thajsko, Kambodža, Vietnam, Kolumbia, Kostarika či Južná Afrika. Práve Thajsko sa však k podpisu spomínaného kódexu spoločného boja proti obchodu s ľuďmi stavia veľmi pozitívne.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Lori Robertson, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.4/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa