Nedajte si pokaziť dovolenku nepríjemnou chorobou!

2012-12-07 10:00:00 |   |    | 

Leto skončilo a na jeho horúce dni nám ostali už len spomienky. O to viac ľudí mieri v tomto pochmúrnom období do exotických krajín plných slnka, tepla, mora a krásnej prírody. Pracovníci Polikliniky cudzokrajných chorôb varujú: nedajte si pokaziť dovolenku nepríjemnou chorobou. Včasné očkovanie pred odchodom do exotických krajín môže zabrániť nakazeniu nebezpečnou infekciou.



Počas zimných mesiacov cestuje do exotických krajín čoraz viac turistov. Mnohí z nich však zabúdajú na dôležitú prevenciu pred infekčnými ochoreniami. Žltačka, brušný týfus, meningokoková meningitída, žltá zimnica, to sú len niektoré názvy zo zoznamu ohrození, ktoré na vás číhajú na miestach, akými sú India, Indonézia či krajiny Afriky.

Pre mnohých ostávajú výstrahy a rady len prázdnymi slovami, a to až kým na vlastnej koži neokúsia dôsledky spomínaných ochorení. Niektoré z nich majú inkubačnú dobu 15 až 50 dní, takže príznaky môžete spozorovať až po návrate domov. Málokto si však uvedomuje, že v hre nie je len pokazená dovolenka, ale aj dlhodobé zdravie človeka.

Odborníci z Polikliniky cudzokrajných chorôb radia: „Ako cestovateľ ste v novom neznámom prostredí vystavený mnohým rizikám. Na vaše zdravie môže pôsobiť výrazná zmena teploty, nadmorskej výšky, vlhkosti a hlavne iné spektrum mikroorganizmov.

Preto ak plánujete svoju cestu, mali by ste sa dôkladne oboznámiť so všetkými rizikami a naučiť sa, ako im účinne predchádzať.“

Exotika láka svojou rozmanitosťou, bohužiaľ často k nej patrí aj pomerne nízky hygienický štandard. Očkovanie pred cestou je veľmi dôležité, pri niektorých krajinách (Kongo, Mali, Kamerun) dokonca povinné. Avšak ak si chcete byť istí, že si z dovolenky neprinesiete nemilý suvenír, treba dodržiavať viacero pravidiel:

 

  • dbajte na čistotu vody, ktorú pijete alebo použijete na umývanie úst či tváre
  • jedzte iba jedlá, ktoré sú dostatočne tepelne upravené (vyvarujte sa surovým alebo polosurovým rybám)
  • nejedzte surovú zeleninu ani ovocie, ktoré nie je možné dobre umyť alebo olúpať
  • ak nemáte záruku, že ide o originálne výrobky z pasterizovaného mlieka, vyvarujte sa konzumácie mliečnych výrobkov
  • zabudnite na domácky vyrobený alkohol

Tropické a subtropické krajiny sú plné kultúry, ktorá sa v mnohom líši od európskych zvyklostí. Avšak všetko to, čo je pre nás v exotike lákadlom, by sa nám mohlo stať aj problémom. Je potrebné dávať si pozor na vhodné oblečenie, na to, čo konzumujete, byť ostražitý pri kúpaní či styku so zvieratami. Závažné zdravotné riziká vznikajú hlavne v chudobnejších krajinách s nízkou úrovňou hygieny, sanitácie a zdravotných služieb. Ak nechcete, aby sa váš dovolenkový sen premenil na nočnú moru, radšej pred cestou vyhľadajte poradenstvo na erudovanom pracovisku.

 

Zdroj/autor: Klára Horváthová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa