Najlepšie tipy pred cestou na exotickú dovolenku

2012-10-05 13:00:00 |   |    | 

Horúce leto skončilo a s ním sme sa rozlúčili aj s klasickými chorvátskymi, talianskymi či bulharskými dovolenkami. Nemajte však preto hlavu v smútku. Jeseň a zima sú ako stvorené na cestu do exotiky.



Ak si plánujete počas zimných mesiacov oddýchnuť v niektorej z exotických krajín, inšpirujte sa našimi praktickými radami, ktoré vám bezpochyby pomôžu.

 

  • Rezervácie: Otázky leteniek aj ubytovania sa zväčša oplatí vyriešiť s dostatočným predstihom. Stačí sledovať ceny na rôznych internetových stránkach a vo vhodnom čase si služby objednať. Ak cestujete prostredníctvom cestovnej kancelárie, kúpou zájazdu máte, samozrejme, o všetko postarané.

 

  • Kvalitné cestovné poistenie: Je príjemné, ak môžete v cudzej krajine fungovať s pocitom, že o vás bude za každých okolností dobre postarané. Pri výbere poistenia si treba všímať hlavne rozsah poskytovaných služieb a výšku finančnej kompenzácie v rôznych situáciách.

 

  • Očkovania: Exotika je fascinujúca, ale veľmi rozdielna od nášho životného štýlu. Pred návštevou konkrétnej krajiny je dobré poradiť sa so svojím lekárom alebo rovno špecialistom na cudzokrajné choroby. Zvážte očkovanie proti hepatitíde, tetanu, brušnému týfu a pozor aj na oblasti s výskytom malárie.

 

  • Priblížte sa kultúre: Ešte pred cestou si naštudujte informácie o danej krajne a miestnych zvykoch. Vyhnete sa tak prípadným faux pas a dokážete lepšie porozumieť správaniu a životu domácich obyvateľov. Rovnako nie je na škodu naučiť sa zopár fráz v miestnom jazyku.

 

  • Cestovateľská príručka: Najmä pri cestovaní na vlastnú päsť bude bezpochyby vaším blízkym priateľom podrobný cestovateľský bedeker. Nájdete v ňom overené informácie a rady na všetko možné od prípravy až po koniec vašej cesty. Výborný tip je napríklad Lonely Planet.

 

  • Lieky: Myslite aj na lekárničku, zostavenú podľa vlastnej potreby. Mala by obsahovať hlavne lieky, ktoré bežne užívate, a samozrejme, všetko nevyhnutné na poskytnutie prvej pomoci.

 

  • Naplánujte si približnú cestu: Kam by ste chceli ísť, čo by ste chceli vidieť, vyskúšať alebo zažiť? Neplánujte však všetky detaily za každú cenu. Vlastná intuícia, ľudia, ktorých stretnete a rôzne situácie vám pootvoria dvere aj do nového, nepoznaného sveta.

 

  • Nezabudnite na víza: Sú podmienkou vstupu do väčšiny mimoeurópskych krajín. Turistické víza vám vydajú do niekoľkých pracovných dní, prípadne jedného týždňa, ale vždy je lepšie žiadať o ne s predstihom.

 

  • Rada na záver: Mnoho ľudí má pred dovolenkami tendenciu stresu a napätia. Pokúste sa relaxovať. Počas cestovania sa sústreďte hlavne na seba, svoje pocity, pohodu a nalaďte sa na príjemnú, oddychovú vlnu.

 

Zdroj/autor: Andrea Boldišová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa