ZDRAVIE Lekárnička na cesty - necesty

2010-04-13 13:00:00 |   |    | 

Priznajte sa, čo obvykle v cestovateľskom ošiali zabúdate doma na stole? Ak zubnú pastu, alebo obľúbenú bižutériu, svet sa preto nezrúti....



Keď však na tom stole zabudnete lieky na astmu, máte problém. Malá lekárnička s najzákladnejšími liečivami vám môže ušetriť množstvo nepríjemností a tak ju pre istotu vhoďte do kufra ako prvú.

 

 

 

  

 

  • Motoristi a cyklisti

Dovolenková cesta autom býva dosť náročná, nezabudnite preto včas skontrolovať stav vašej autolekárničky. Okrem predpísaných komponentov ju môžete doplniť o tablety proti bolesti hlavy, ktoré neznižujú šoférovu bdelosť, niečo proti žalúdočnej nevoľnosti, hnačke a iné.

Lekárne majú v ponuke aj predpísanú lekárničku pre motocykle, ktorú môžeme využiť aj pri obľúbenej cykloturistike. Pre vysokohorskú turistiku majú lekárne v ponuke prepotrebnú izotermickú fóliu. Je to tenká fólia alebo alobal a váži iba toľko ako balíček cukríkov. Veľmi dobre ochráni, ak vás v prírode prekvapí zlé počasie alebo musíte núdzovo prenocovať.

 

  • Lekárnička na mieru

Ak cestujeme na rodinnú dovolenku, zabezpečme si v lekárni dovolenkovú lekárničku. Môžeme si ju kúpiť už hotovú so základnou výbavou, no pribaliť by sme si mali v prvom rade lieky, ktoré bežne užívame. Či už máte vysoký krvný tlak, cukrovku alebo iný zdravotný problém, pred cestou by sme mali navštíviť lekára a dať si predpísať dostatok liekov na celý čas pobytu. Ak tieto lieky podliehajú colným predpisom alebo si so sebou beriete ihly a striekačky, požiadajte lekára o vysvetľujúci list. Vyhnete sa problémom na colnici.

 

  • Prechladnutie a chrípka

Pri dlhšom pobyte mimo domova musíme rátať aj s liekmi proti chrípke, kašľu či proti bolesti. Pribaľte si aspirín, ibuprofen či paralen, nepohrdnite ani C-vitamínom. Nerozbitný digitálny teplomer vám rýchlo prezradí, či má ten pocit horiacej tváre na svedomí skutočne len ten dobrý drink, alebo ide o niečo vážnejšie.

 

  • Drobné poranenia

Ak máte malé deti, určite vám netreba vysvetľovať, že váš drobec je majster sveta v pádoch a počas dovolenky si niekoľkokrát odrie lakeť, alebo koleno. V batožine preto nesmú chýbať náplasti rôznych veľkostí, rýchloobväzy, ale ani sterilné a elastické obväzy. Nezabudnite na dezinfekčný prostriedok (septonex alebo ajatin v spreji). Na ošetrenie modrín či pomliaždenín je vhodná masť s obsahom liečivých minerálnych látok.

 

  • Alergie

Ísť na dovolenku s milovaným partnerom je zábava, ísť na ňu s alergiou je však už „sranda“ menšia. Každý alergik vie, že si lieky musí nosiť všade so sebou, najmä v letných mesiacoch, o tom potom. Predvídať sa však nedá náhla kožná alergia z vody, slnka alebo z jedla. Nechajte si u praktického lekára predpísať antihistaminikum s predĺženým účinkom. Nemali by ste zabudnúť ani na prípravky proti uštipnutiu hmyzom alebo kliešťom. Vhodné sú cenovo prístupné slovenské výrobky z radu repelentov vo forme spreja či gélu, ktoré chránia pred komármi a kliešťami súčasne. Alergikom by v batožine nemal chýbať chladivý sprej po uštipnutí. Pre prípad alergických zápalov spojiviek si vezmime so sebou očné kvapky s antihistaminikom.

 

  • Herpes

Pobyt na prudkom slnku spôsobuje nielen intenzívne opálenie, niekedy môže vyvolať  opar, malé pľuzgieriky okolo úst. Infekcii predchádza strata citlivosti alebo mravčenie na postihnutom mieste. Množenie vírusu spomaľujú tablety s obsahom zinku, zvýšte tiež príjem „céčka“ a „éčka“. Ak herpes vystúpi, nanášajte naň minimálne štyrikrát denne extrakt z medovky lekárskej vo forme liehového roztoku alebo gélu.

 

  • Tráviace ťažkosti

Na dovolenke s radosťou ochutnávame všetko, čo doma nepoznáme, často však s nepríjemnými následkami. Ak teda nechcete väčšinu dovolenky blokovať toaletu, pribaľte si lieky proti bolesti brucha, vracaniu a hnačke. Prvou pomocou je klasické čierne uhlie, o ďalších prípravkoch sa poraďte s lekárnikom.

 

  • Dermatomykóza

Príznakom mykotického kožného ochorenia je svrbiaca červená vyrážka, najčastejšie medzi prstami na nohách a na chodidlách. Vyrážka praská, olupuje sa, ničí vám život... Nakaziť sa najčastejšie môžete z čiastočiek kože na podlahe spŕch, okolia bazénov, z požičanej obuvi. Než podľahnete panike, siahnite po protiplesňovom púdri alebo kréme, ktorý má navyše aj dezinfekčný účinok.

 

  • Kinetóza

Je najčastejším problémom pri cestovaní a ak ste niekedy zažila aspoň jednu poriadnu, určite vám pri spomienke na ňu naskakuje husia koža. Niekoho prepadne v aute, iného v autobuse či v lietadle. Býva s ňou spojené nutkanie na vracanie, bledosť, studený pot. Dá sa jej účinne predísť preventívnou tabletkou, ktorú dostanete v každej lekárni. Ale pozor! Ak šoférujete, ide táto pomoc mimo vás, tabletky proti kinetóze znižujú schopnosť koncentrovať a môžu spomaliť reflexy. Rovnako tehotné a dojčiace mamičky i malé deti by sa mali spoľahnúť na homeopatické prípravky.

 

 

 

Zdroj/autor: zdravie,uvz,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa