Nočná mora cestovateľov: Čo robiť v prípade odcudzenia dokladov a peňaženky?

2015-11-09 08:00:00 |   |    | 

Stačí chvíľka nepozornosti a katastrofa je na svete. Najmä ak sa pohybujete v lokalitách s vyhlásenými vreckármi, ku krádeží príde skôr, ako stihnete žmurknúť. Nie je jednoduché zachovať si v takejto situácii chladnú hlavu, no musíte sa čo najskôr spamätať a urobiť niekoľko potrebných krokov, ktoré vám pomôžu dostať sa nielen z tejto nepríjemnosti, ale vôbec docestovať domov.



 

V prvom rade blokujte karty

 

Ak vám ukradli peňaženku, v prvom rade musíte zablokovať vaše karty, aby ste náhodou neprišli o všetky peniaze. Veľmi nepríjemné to je najmä v situácii, keď máte povolenú bezkontaktnú platbu. Ak nemáte pri sebe inú kartu alebo zvlášť zapísané číslo banky, dostaňte sa rýchlo k internetu a sledujte kontakty na webovej stránke vašej banky. Dávajte však pozor, pretože pre kontakt zo zahraničia sú zväčša uvedené špeciálne linky a nedovoláte sa cez slovenské čísla. Pri nahlasovaní krádeže budete musieť prejsť identifikáciou, aby mohla byť karta zablokovaná. Pokiaľ neviete svoje rodné číslo, snažte sa ho nájsť v nejakých dodatočných listinách ako napríklad cestovnom poistení, pretože inak tento krok neurobíte. Kartu môžete dočasne zablokovať, aby ste ju mohli znova aktivovať v prípade jej nájdenia, alebo ju úplne zrušiť. Vtedy budete žiadať o vydanie novej.

 

Požiadajte o pomoc ambasádu

 

Tento krok záleží najmä od toho, či ovládate jazyk v danej krajine. Ak sa viete bez problémov dohovoriť, ambasádu v podstate nepotrebujete. Taktiež ak máte aspoň jeden z dokladov s fotografiou. V opačnom prípade môžete mať problém s prepravou domov a budete musieť kontaktovať ambasádu. Tá vám môže dať potvrdenie o tom, že ste občanom danej republiky, no to nenahradzuje občiansky preukaz, o ktorý môžete požiadať len v mieste vášho trvalého pobytu. Ak nie je v mieste vášho pobytu ambasáda a ani konzulát, museli by ste si tento doklad ísť vyzdvihnúť do daného mesta.

 

Zájdite na políciu a spíšte zápisnicu

 

V druhom kroku hneď po zablokovaní karty zájdite na políciu. Ak ste vo väčšom meste alebo v nejakej dovolenkovej destinácii, informujte sa na hotelovej recepcii o tom, kde je hlavný policajný konzulát, kde by ste sa dohovorili po anglicky. Tam sa obráťte na dané oddelenie, kde vám poskytnú papiere, ktoré budete musieť vyplniť. V nich vás budú žiadať o čo najviac detailov z daného momentu, keď vás okradli alebo aspoň z miest, kde ste sa pohybovali. Taktiež by ste mali do zápisnice čo najlepšie popísať ukradnuté doklady a peňaženku. Po potvrdení zápisnice nezabudnite požiadať o jej fotokópiu. To je veľmi dôležité na to, aby ste mohli vôbec vycestovať z krajiny.

 

Komplikácie pri leteckej preprave

 

Následne musíte riešiť problémy s leteckou dopravou. Ak máte cestovať domov týmto spôsobom, je nutné, aby ste mali aspoň vodičský preukaz. Bez jediného dokladu s fotografiou vás cez letiskovú kontrolu nepustia a nebudete môcť odletieť. V tom prípade musíte opäť kontaktovať konzulát, ktorý požiadate o pomoc s prepravou na Slovensko. Jednu z alternatív v rámci Európy máte aj presun pomocou autobusovej dopravy, kde vám nebudú doklady kontrolovať. Musíte mať na to však istý obnos peňazí v zálohe alebo poprosíte o pomoc spolucestujúcich. Pôjde o komplikovanejšiu cestu, ale je to aspoň jedna z vašich možností.

 

Ak máte online check in, pôjde to jednoduchšie

 

Väčšina leteckých spoločností akceptuje okrem pasu a občianskeho preukazu ako právoplatný doklad i vodičský preukaz. Ryanair, ktorý poskytuje najviac letov zo Slovenska, však má problém s jeho akceptovaním a musíte prejsť procesom odobrenia cesty týmto spôsobom. Vašou hlavnou výhodou je, ak máte urobený online check in. V tom prípade kontaktujte cez online centrum niektorého z pracovníkov. Pokiaľ ovládate jazyk krajiny, v ktorej sa nachádzate a v tej poskytuje Ryanair telefónny servis, môžete ich kontaktovať i týmto spôsobom. Počas komunikácie s leteckou spoločnosťou vysvetlite váš problém a následne musíte poskytnúť všetky podstatné údaje. Budete potrebovať číslo vašej rezervácie, miesto, vaše identifikačné údaje, informáciu o strate dokladov a ďalšie doplnkové otázky. Následne musí tento pracovník kontaktovať centrálu a vy sa po troch až štyroch hodinách dozviete, či vám odobrili let. Po určenom čase sa napojte opäť na chat a po uvedení čísla vašej rezervácie dostanete potrebné informácie. Podľa inštruktáže potom pôjdete na check in, kde sa preukážete vašim vodičským preukazom a prefoteným protokolom o krádeži.

Zapamätajte si, že vždy všetko závisí od ľudského prístupu. Ak by ste so sebou nemali vodičský preukaz a máte aspoň nejaký iný doklad s vašou fotografiou, alebo máte aspoň fotokópiu vášho ukradnutého občianskeho preukazu, treba vyskúšať ísť na letisko a tlačiť na pracovníkov danej spoločnosti, ktorá vám v prípade pozitívnej súhry okolností môže nakoniec odobriť let. Keď však nebudete mať urobený online check in, bude to komplikovanejšie.

 

Deľte si karty i doklady

 

Aby ste sa vyhli takýmto problémom s cestovaním domov, mali by ste najmä pri vycestovaní mimo Európsku úniu mať so sebou okrem pasu i občiansky preukaz. Jeden z dokladov si nechajte zamknutý v sejfe a druhý noste so sebou. Taktiež už väčšina bánk vydáva k jednému účtu dve karty, tak ich majte rovnako rozdelené. Ak cestujete len po Európe a máte len občiansky preukaz, prefoťte si ho. Originál nechajte opäť v sejfe a so sebou noste len jeho fotokópiu a vodičský preukaz. Ten navyše v mnohých štátoch k vašej identifikácii pred policajtmi úplne postačuje.

 

Pozor pri cestovaní v exotických krajinách

 

Veľmi obozretní buďte najmä v prípadoch, ak cestujete do exotických krajín. Tam Slovensko nemusí mať ani len svoj konzulát a vy budete mať problém odtiaľ odcestovať. Zapamätajte si, že ako občan Európskej únie máte právo požiadať v prípade núdze o pomoc ktorýkoľvek konzulát zo štátov únie. V takýchto situáciách budete musieť potom váš problém vyriešiť za ich asistencie.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa