Mexiko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Spojené štáty mexické
Hlavné mesto: Mexiko / Ciudad de México
Rozloha: 1 972 550 km2
Počet obyvateľov: 123 675 325 (2017)
Štátne zriadenie: federatívna republika
Geografická poloha: severná a stredná Amerika.
Časové pásmo: Slovensko -7 až -9 hod.
Podnebie:

Mexická klíma je závislá na topografii. Na pobrežiach obidvoch oceánov je horúco s vysokou vlhkosťou, ale vo vnútrozemí vo vyšších nadmorských výškach (Guadalajara alebo Mexico City), je sucho a podnebie je miernejšie. Od mája do októbra pretrváva horúce počasie s množstvom zrážok, najviac ich spadne medzi júnom a septembrom. Chladno je od decembra do februára, studené vetry spôsobujú, že teploty na severe krajiny klesajú pod bod mrazu.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MEXICO CITY

Mena: mexické peso (MXN)
Jazyky: španielčina
Správne členenie: 31 federálnych štátov a 1 federálny dištrikt (Distrito Federal)
Národnost. zloženie: mestici (60%), indiáni (30%), belosi (10%)
Náboženstvo: katolíci (89%), protestanti
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR v Mexiku
Julio Verne č. 35, Colonia Polanco, 11 560 Mexiko (México D.F.)
Telefón: +52 55 5280 6669
Mobil (pohotovostný): +52 1553 999 1020
Fax: +52 55 5280 6294
E-mail: emb.mexico@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/mexico

Veľvyslanectvo Mexika pre SR
Renngasse 5, 1. OG, Dvere 5 + 6, 1010 Vienna, Austria
Telefón: +43 1 310 7383
Fax: +43 1 310 7387
E-mail: embaustria@sre.gob.mx

Víza a doklady:

Pre občana SR, ktorý chce navštíviť Spojené štáty mexické za účelom turistiky do 180 dní, platí bezvízový styk. Musí mať platný cestovný pas, minimálne šesť mesiacov po návrate z krajiny.

Občania SR, ktorí sa chcú zdržiavať na území Spojených štátov mexických na obdobie dlhšie ako 180 dní, chcú v Mexiku študovať alebo pracovať, musia požiadať o udelenie víz na Veľvyslanectve Spojených štátov mexických vo Viedni, resp. ma inom mexickom veľvyslanectve alebo konzuláte vo svete.

Po príchode do Mexika sa vyplňuje registračný formulár mexického migračného úradu, ktorá návštevník odovzdáva pri odchode z krajiny.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Mexická kultúra má časť koreňov v dávnych predhispánskych civilizáciách (olmécka, teotihuakánsko-toltécka, mayská, aztécka) a časť v troch storočiach španielskeho koloniálneho vplyvu. Keď začiatkom 19. storočia krajina získala nezávislosť, nebolo jej bohatstvo ani pôda rovnomerne rozdelené. To viedlo až k revolúcii v rokoch 1910 až 1917. Po nej nasledovali rozsiahle pozemkové reformy, ale očividná nerovnosť týkajúca sa príjmov obyvateľstva zostáva celonárodným problémom dodnes. Voľby v júli 2000 boli prvé od čias revolúcie, v ktorých opozičná strana zvíťazila nad vládnucou (od roku 1929 to bola PRI Partido Revolucionario Institucionalista). Dňa 1. decembra 2000 do funkcie nastúpila vláda prezidenta V. Foxa zvolená v slobodných a demokratických voľbách. Dňa 2. júla 2006 sa uskutočnili v Mexiku prezidentské a parlamentné voľby. V jednokolových prezidentských voľbách bol po zrátaní hlasov za víťaza vyhlásený kandidát pravicovej PAN Felipe Calderón, ktorý nastúpil do šesťročného úradu v decembri 2006. Od roku 2018 je prezidentom Andrés Manuel López Obrador.

Bezpečnost. riziká: Cestovať po Mexiku je vo všeobecnosti bezpečné. Riziko okradnutia hrozí hlavne turistických oblastiach ako Mexiko City a v prímorských letoviskách. Zriedkavo dochádza aj k únosom a k sexuálnemu obťažovaniu. Podozrivým miestam je lepšie sa vyhnúť, tiež sa odporúča  pohybovať po hlavných trasách. Neodporúča sa cestovať v noci autom po odľahlých cestách, najmä v podozrivých oblastiach ako federálne štáty Michoacán, Guerrero, Oaxaca, Chiapas, tiež na severe krajiny pri hraniciach s USA. V mestách je lepšie po zotmení použiť taxík, odporúčajú sa hotelové taxíky, taxíky s pevným stanoviskom, alebo tzv. rádiotaxi. Pri výbere peňazí z bankomatov, sa odporúča použiť bankomaty umiestnené v interiéroch obchodných domov, obchodov alebo bánk.

Zdravotníctvo: Existuje systém štátnej a súkromnej starostlivosti. Úroveň súkromnej zdravotnej starostlivosti je úmerná cene. Povinné očkovanie sa pri vstupe do krajiny nevyžaduje. Pred cestou do vidieckych oblastí Mexika je dobrý nápad vziať si lieky proti malárii. Tiež sa dôrazne odporúča, aby si bol cestujúci istý, že akékoľvek mäso, ktoré konzumuje, bolo dôkladne uvarené (kvôli zvyšujúcej sa rýchlosti infekcií obličiek, najmä v oblasti Acapulco). Spolu s rizikom malárie je tiež známe, že komáre v krajine sú nositeľmi vírusu Západného Nílu. Uistite sa, že si zbalíte účinný odpudzovač hmyzu - najlepšie ten, ktorý obsahuje zložku DEET.

Internet (.mx): www.mexonline.com, https://www.visitmexico.com/, www.mexicomagicotours.com/ ,

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Vzťah medzi mexickými maliarmi Fridou Kahló a Diegom Rivera, ktorí žili v Mexico City, bol opisovaný ako únia medzi slonom a holubicou. On bol vysoký a tučný, ona nízka a chudá.

Doprava

Letecky: Väčšina komerčných leteckých spoločností spája Mexiko priamo z Európy. Do Mexico City a Cancúnu existujú priame lety z Paríža, Londýna, Madridu a Amsterdamu. Dodatočné lety do Cancúnu z Európy môžu byť k dispozícii len ako chartrové lety a niektoré z nich môžu byť prevádzkované iba počas zimných mesiacov (december až február). Trvanie letu z týchto miest je približne 11 hodín. Čo sa týka vnútroštátnej prepravy, Mexiko je veľká krajina a od nízkonákladovú revolúcie, ktorá sa začala v roku 2005 po rozpade monopolu CINTRA, vstúpili na trh nové letecké spoločnosti. Tie ponúkajú konkurenčné ceny, ktoré súperia s autobusovou dopravou na dlhé vzdialenosti.

Cestná doprava: V hlavnom meste Mexico City premávajú autobusy, mikrobusy (tzv. peserá), metro a taxíky. Metro pokrýva  všetky časti mesta, je rýchle a lacné (prestupný, časovo neobmedzený lístok stojí okolo 2 pesá). Tiež  je relatívne bezpečné a čisté. Najmenej výhodné sú mikrobusy a autobusy. Taxíky je lepšie vyhľadať na autorizovaných stanoviskách. Inak sú bežným a tradičným verejným dopravným prostriedkom autobusy, rozsah ich liniek je obrovský. Diaľkové linky sú pomerne rýchle, komfortné  a klimatizované. Vozidlá na miestnych linkách sú staršie a menej spoľahlivé. Miestnu dopravu dopĺňajú minibusy prezývané combis, colectivos alebo peseros.

Jazda autom v Mexiku nie je pre každého. Vyžaduje si vedieť španielsky, základné mechanické zručnosti, veľkú dávku trpezlivosti, v naliehavých prípadoch veľkú hotovosť. Odporúča sa  neodbočovať z hlavných trás, v noci nejazdiť hlavne na odľahlých cestách. Riziko prepadnutia je pomerne vysoké. Okolo hlavných ťahov je vybudovaná kvalitná cestná sieť. Existujú tu platené aj neplatené cesty. Platené sú bezpečnejšie, aj kvalitnejšie. Mýto sa platí za počet prejdených kilometrov, diaľničné nálepky sa nepoužívajú.

Vlakom: jediným dostupným osobným vlakom je Chihuahua al Pacifická železnica (CHEPE), ktorú prevádzkuje spoločnosť Ferromex a ktorá premáva medzi Los Mochis a mestom Chihuahua, prechadzajúc cez Copper Canyon. V štáte Jalisco existuje niekoľko liniek, ktoré odchádzajú z hlavného mesta Guadalajara do blízkych tequila liehovarov v malom meste Amatitlan na Tequila Express a liehovarov Jose Cuervo v meste Tequila na Jose Cuervo Expresné. Posledné dva vlaky, odchádzajúce z Guadalajary, sú turistické vlaky, ktoré ponúkajú tiež prehliadky tequilových liehovarov.

Loďou: Medzi pevninou a Baja California pravidelne premávajú trajekty, pravidelná lodná doprava existuje medzi pevninou a karibskými ostrovmi Isla Mujeres a Cozumel.

Musíte vidieť

Acapulco – najznámejšie mexické letovisko, ležiace na pobreží Pacifiku, skokani do vody "La Quebrada" a námorná pevnosť "Fuerte de San Diego";

Baja California – polostrov, známy pre pobrežie plné bielych pláží, pokojných zátok a impozantných útesov, ostro kontrastujúcich s drsným divokým vnútrozemím;

Mexico City - hlavné mesto, v ktorom sa spája súčasnosť a minulosť krajiny. Moderné štvrte, historické centrum, preslávené Antropologické múzeum;

Teotihuacán - aztécke pyramídy Slnka a Mesiaca len necelú hodinu cesty od Mexico City;

Puebla - mesto kostolov, anjelov a jedinečnej ručne robenej keramiky "talavera";

Taxco - banícke mesto uprostred krásnych hôr a trhy so striebornými šperkami za neskutočné ceny;

Palenque - archeologické stredisko z čias Mayov uprostred pralesa v štáte Chiapas;

Chichén Itzá - maysko - toltécke pyramídy, ihrisko na loptové hry a studňa obetí;

Tulum - Mayské pyramídy jedinečné svojou polohou priamo na plážach Karibiku;

Cancún - luxusná hotelová zóna, biely piesok a azúrové more;

Mérida - biele mesto, originálne hojdacie siete a klobúky "panama;"

San Cristóbal de las Casas - koloniálne mesto vysoko v horách štátu Chiapas a indiánske trhy;

Oaxaca - smažené kobylky, Mezcal, ručne tkané koberce a originálna čokoláda;

El Tajín -  jedinečná kalendárna pyramída "Pirámide de los Nichos", rodisko indiánskej kultúry Totonacov a Voladores - "Lietajúci muži";

Veracruz - najstarší mexický prístav na pobreží Mexického zálivu, v jeho blízkosti sa prvýkrát vylodil Hernán Cortéz;

Guanajuato a Zacatecas -  koloniálne a banské mestá s úžasnou architektúrou, možnosť navštíviť staré banské štôlne;

Chihuahua-Pacífic Railway - najkrajšie mexická železnica spájajúca Los Mochis na pacifickom pobreží s mestom Chihuahua vo vnútrozemí krajiny. Najznámejšou zastávkou je skupina asi 20 kaňonov Barranca del Cobre, štyrikrát väčšia ako Grand Canyon;

Popocatépetl & Iztaccíhuatl – druhá a tretia najvyššia mexická hora. Spolu tvoria východný val mexického údolia (Valle de México). Zatiaľ čo Iztaccíhuatl je spiacou sopkou, Popocatépetl vrhal mraky popola a plynu, naposledy akoby signalizoval príchod nového pápeža. Pre horolezcov je otvorený Iztaccíhuatl, ktorý je to pútavejší, čím je jeho sused nevyspytateľnejší.




Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa