Údolie Gasteinu - na vlastnej koži

2011-10-06 16:00:00 |   |    | 

Vitajte v kúpeľoch Bad Gastein, kde sa čas zastavil v romantickom štýle obdobia Belle èpoque. Že vás história nezaujíma? Tak sa oddajte moderným lákadlám turistického ruchu, ktorých je v údolí Gasteinu mnoho: kúpele, turistika, golf, adrenalínové športy, zimné športy.



Dolina Gastein (len hodinu cesty od Salzburgu) je zaujímavá v každom ročnom období a nezáleží na tom, či prídete na jar, v lete či v zime.

Krásne hory, zimná i letná turistika, lyžovanie a ostatné zimné radovánky, termálne kúpele a prívetivosť obcí Bad Gastein, Bad Hofgastein, Dorfgastein či Sportgastein sú veľkým lákadlom pre turistov.

Tu sa žije históriou, ale miestni ľudia v nej nezostávajú trčať. Vedia, že moderný turistický ruch je iný ako pred dvesto rokmi. A tak sa prispôsobili. 

 

Na liečenie do štôlne

Do údolia Gasteinu sme dorazili v jedno upršané štvrtkové popoludnie. Preto nám prišlo vhod, že sme mali naplánovanú návštevu liečivých štôlní (jaskýň), priamo pod horskými masívmi doliny Gastein v Böcksteine (v rovnomennej dedinke robia skvelé šišky).

Síce sme netušili, o čo ide, ale dúfali sme, že tam bude teplo a príjemne. Ešte pred vstupom do štôlne mali lekári veľa otázok: „Máte vysoký tlak, prekonali ste tú a tú chorobu, trpíte klaustrofóbiou...,“ a my sme začali tušiť, že nás čaká niečo výnimočné.

Dokonca svetový unikát. V županoch a šľapkách sme nastúpili do malého vláčika, ktorý nás zaviezol 2 kilometre do útrob horského masívu. „Prosím vystúpte a uložte sa,“ zaznel povel a v tom nám bolo jasné, prečo sa nás pýtali na klaustrofóbiu.

Radón vás bude liečiť  

Ešte hlbšie do horského masívu bola zarezaná chodba a v nej plno ležadiel, popri stenách v rade za sebou. Bolo treba potlačiť všakovaké nepríjemné pocity, ktoré sa nám preháňali hlavou, a skúsiť sa uvoľniť. Napokon, veď v týchto jaskyniach s prírodnou radónovou terapiou sa liečia tisícky ľudí.

Poležali sme si zhruba 20 minút, bolo príjemne teplo, vlhko, ako v slabšej parnej saune, niektorí zaspali. Pohoda. Odborníci považujú tento spôsob za jeden z najefektívnejších prírodných prostriedkov na zmiernenie chorôb pohybového aparátu, kožných a dýchacích problémov a alergických prejavov.

A nielen v jaskyniach, ale aj v minerálnych vodách, ktoré na mnohých miestach v údolí Gastein vyvierajú, sa radón nachádza. Prirodzene, vymáčať sa v takejto vode má dobrý vplyv na celý váš organizmus. Preto tu kedysi dávno postavili kúpele, o ktorých bude reč.

 

Najstaršie wellness v Európe

Už z roku 1404 pochádza najstaršia zmienka o verejných kúpeľoch v dedinke Bad Gastein. Na konci 15. storočia tu otvorili nemocnicu a už vtedy dokázali využiť silu termálnych radónových prameňov.

Kúpele boli čoraz slávnejšie, v 19. storočí si v nich užívala smotánka z celej Európy. Mnohí slávni hostia - František Josef  I., cisárovna Sissi, princ Bismarck, maliar Gustav Klimt, skladateľ Franz Schubert, filozof Arthur Schopenhauer, spisovateľ Thomas Mann - zvyšovali kredit miesta.

Dnes je Bad Gastein malebným kúpeľným mestečkom s radom najmodernejších balneologických a rehabilitačných centier. A má atmosféru! Za povšimnutie určite stoja historické budovy v romantickom štýle obdobia Belle èpoque a impozantný hučiaci vodopád, ktorý rozdeľuje mesto na dve časti.

 

Joga a bylinky - kým nasneží

Jeseň býva v horách najkrajším obdobím na turistiku. My sme mali možnosť absolvovať celodennú túru vedenú odborníčkou na jogu, ktorá nás povodila po najkrajších kopcoch v okolí. Jej kolegyňa nás zasa naučila čo to o liečivých bylinkách, pripravila nám z nich pohostenie a nakoniec sme si tie najchutnejšie nazbierali na domáci liečivý čaj.

Potom sme si vychutnali kúpeľ nôh v ľadovom horskom jazere kombinovaný s chôdzou naboso po rôznych materiáloch. Chôdza po kameňoch, veľkých, malých, ostrých, po šiškách či smrekových vetvičkách, to je prírodná reflexná masáž, ktorá naštartuje vašu energiu v tele i vaše zmysly.

Blíži sa zima a údolie Gasteinu privíta prvých lyžovaniachtivých hostí. A o príležitosti tu naozaj nie je núdza... Ale o tom až niekedy inokedy, to už je iný, zimný príbeh.

 

MALI BY STE VEDIEŤ

 

  • Chcete na svojej dovolenke v doline Gastein ušetriť? Umožní vám to karta Winter Gastein Card, ktorú dostane zdarma každý hosť. Zahŕňa množstvo zliav (10 – 50 %) či možností, ako lacnejšie či úplne zadarmo absolvovať rôzne aktivity v tomto regióne: vstup do kasína, relax v kúpeľoch Alpentherme v Bad Hofgasteine...
  • www.gastein.com – informácie o regióne, rezervácie ubytovania, kultúra, história, podujatia

 

 

Zdroj/autor: Prokop Slováček, drom

Foto: autor, gastein.com

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa