Skryté tajomstvo Schönbrunnu: Napoleon len o vlások unikol smrti

2023-07-21 12:00:00 |   |    | 

Slávnostnú prehliadku Napoleonovej armády prizerá zástup zvedavcov. Jeden chudý svetlovlasý mladík v dave je ale výnimočný. Nemáva a netlieska. V ruke, ukrytej vo vrecku, totiž zviera nôž.



 

Píše sa rok 1809 a Napoleon Bonaparte (1769 – 1821) je na vrchole slávy. Práve sa vysporiadal s rakúskym výpadom do Bavorska a na oplátku obsadil Viedeň. Víťazí v rozhodujúcej bitke pri Wagrame a 14. októbra podpisuje vo viedenskom Schönbrunne s Rakúskom zmluvu, ktorá znamená úplné francúzske víťazstvo. Stačilo ale málo a k rokovaciemu stolu by francúzsky cisár nezasadol. Len dva dni predtým totiž len o vlások unikol smrti...

 

Pohroma pre Nemcov

Viedeň je v októbri 1809 v centre pozornosti celej Európy. Práve sem sa vydáva aj nemecký študent Friedrich Staps (1792-1809). Nejde ale oslavovať víťaza nad habsburskou armádou. 17-ročný mladík, vzdelaný a dobre vychovaný syn pastora z Lipska, je prísne veriaci a Napoleona považuje za hlavnú príčinu neradostnej situácie nemeckého ľudu. Je presvedčený, že francúzsky dobyvateľ musí byť odstránený zo sveta, a je ochotný na seba vziať bremeno vraždy. Keď sa 12. októbra 1809 Napoleon vydáva do Schönbrunnu, aby sledoval slávnostnú prehliadku svojej armády, bude Friedrich Stabs pri tom.

 

Ostražitý generál

Friedrich zviera v ruke papier a dožaduje sa rozhovoru s Napoleonom. Tvrdí, že mu chce predložiť petíciu. Napoleonov pobočník generál Jean Rapp (1771-1821) je v strehu a nepáči sa mu mladíkova pravá ruka, napohľad nedbalo zastrčená do hlbokého vrecka kabátu. Než stačí Stabs prikročiť bližšie, obklopí ho cisárova ochranka. Ukazuje sa, že ruka schovaná vo vrecku zvierala veľký, ostro nabrúsený nôž. Aby nebolo pochýb, generál Rapp pokladá priamu otázku: „Chcel si zavraždiť Napoleona?“ „Áno,“ prisvedčuje pokojne študent. Za okamih dostane príležitosť to isté osobne povedať do očí aj svojej vybranej obeti…

 

Najväčšia služba

Improvizovaný výsluch, vedený samotným cisárom, nie je dlhý. „Čo si chcel urobiť s tým nožom?“ pýta sa panovník. „Zabiť vás,“ pokrčí ramenami zatknutý. A vzápätí odpovedá aj na otázku, prečo sa k vražde rozhodol. „Pretože ste spôsobili nešťastie mojej krajiny. Ublížili ste mne aj všetkým Nemcom,“ vysvetľuje. Vyvracia tiež domnienky, že je súčasťou nejakého väčšieho sprisahania. „Nikto ma nenaviedol. Rozhodol som sa vziať vám život z presvedčenia, že tak svojej krajine i celej Európe preukážem tú najvyššiu službu,“ uzavrie rozhovor Staps.

 

Rozsudok smrti

Ak požiadaš o odpustenie, darujem ti život,“ sľubuje cisár. Hrdý Friedrich Staps však o milosť nemá záujem. „Ľutujem len to, že sa mi to nepodarilo. Zabiť vás by nebol zločin, ale povinnosť!“ tvrdí s presvedčením. A vzápätí si definitívne uzavrie cestu k prežitiu. „Keby ste ma prepustili, využijem prvú príležitosť, aby som svoj čin vykonal znova.“ Vojenským tribunálom, ktorý zasadá už 15. októbra, je odsúdený na trest smrti zastrelením. Pretože pokus o atentát sa Francúzi snažia ututlať, je Friedrich tajne prevezený do dedinky Fünfhaus pri Viedni, kde je o dva dni neskôr o šiestej hodine ráno postavený pred popravčiu čatu.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Luděk Příhoda

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa