Avignon

2011-01-02 14:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Avignon má veľa prívlastkov - mesto s presláveným „polo-mostom“, mesto chránené Pannou Máriou, mesto, kde sa každoročne, už od roku 1947, v lete koná divadelný festival priamo na nádvorí majestátneho pápežského paláca.



Po prekročení jednej zo štyroch brán zachovalých pevnostných hradieb má človek pocit, že vstúpil do obrovského múzea pod holým nebom.

Čaro stredovekých dláždenných uličiek, útulnosť námestí, maľby vytvárajúce falošné okná na domoch a majestátnosť pápežského paláca vytvárajú z mesta historický klenot. 

V stredoveku pevnostné hradby, postavené medzi rokmi 1352 a 1370, s 12 bránami obklopujúce mesto chránili sídlo pápežov. Hoci Avignon bol obývaný už od neolitickej doby, v 12. storočí, vďaka preslávenému mostu, spájajúcemu brehy rieky Rýn, sa stalo dôležitým obchodným centrom.

Po tom, ako sa pápeži vrátili do Ríma, mesto sa naďalej zveľaďovalo, opekňovalo. Šľachta a buržoázia si tu naďalej stavali súkromné sídla. Celý tento celok majestátnych hradieb, veží, dómu a pápežských priestorov je pod záštitou UNESCO.

Centrom mesta, kde je aj najväčší ruch, najviac kaviarní a ľudí, je námestie „La Place de l’Horloge - Námestie s orlojom“. Toto miesto už oddávna bolo centrom mesta, trhoviska a hlavného diania.

Avignon treba zažiť za nedeľného rána, keď Avignončania ešte spia, keď sa prechádzate v úzkych uličkách starého mesta, obdivujúc fasády domov zo stredoveku, keď nedeľné ticho je narúšané len ozvenou vašich topánok na kamenných dlaždiciach, keď z okien idú vône nedeľného obedu, prípadne počuť hru na klavíri.

Keď jedinými svedkami sú vám malé biele alebo históriou sčernené sošky Panny Márie, ktoré vidno na každom kroku, na priečelí takmer každého rožného domu. V 14. storočí, keď po okolí zúril mor, sa Avignončania modlili k Panne Márii, aby ich od moru ochránila. Ich modlitby boli vypočuté, pretože mor Avignon obišiel a tak sa Panna Mária stala patrónkou Avignonu.

Mnohé historické domy sú opustené, len dych minulosti akoby vychádzal zo zničených okien, zívajúcich tmavou prázdnotou. Pri prechádzaní treba mať stále oči obrátené nahor, aby človeku neunikli bohaté kamenné ornamenty na fasádach domov.

Dlhá ulička so starými platanmi ponúka množstvo malých umeleckých reštaurácií, kaviarní a butikov. Platan akoby bol stromom, ktorý symbolizuje Avignon. Platanová alej či jednotlivé platany roztrúsené po celom meste vyvolávajú v okoloidúcich akúsi nostalgiu.

Na žiadnej pohľadnici z Avignonu nesmie chýbať „Palais de Papes – Pápežský palác“, najväčší gotický palác na celom svete.

 

V tomto majestátnom paláci sa v 14. storočí vystriedalo 9 pápežov. Je dielom hlavne dvoch pápežov: Benoîta XII. a Clémenta VI. Pápež Benoît XII. začal s výstavbou pápežského paláca – pevnosti románskeho štýlu, a až jeho nástupca Clément VI. prispôsobil palác svojím umeleckým a luxusným sklonom pristavením nového paláca v gotickom štýle.

Pri prehliadke paláca na návštevníka zapôsobí hlavne veľkosť a majestátnosť priestorov, ako napríklad Konzistórium, 34 metrov dlhá a 10,5 metra široká miestnosť, kde pápež zhromažďoval kardinálov alebo Tinel (z latinského „tina“, čo znamenalo jedálenská miestnosť), najväčšia sála v paláci, dlhá 48 metrov.

Dych vyrážajúca je pápežova miestnosť v tvare štvorca, nachádzajúca sa vo veži paláca, v ktorej sú na modrom podklade na múroch maľby s mnohými vtáčikmi a veveričkami.

Ak povieme Avignon, tak každému sa hneď vybaví pesnička o avignonskom moste, s ktorým sa spája legenda. Most, postavený v 12. storočí, bol jediným priechodom cez rieku Rýn, ktorá bola prirodzenou hranicou medzi Francúzskom a Svätou Germánskou románskou ríšou.

V súčasnosti z mostu zostali namiesto pôvodných 22 len štyri arkády a románska kaplnka Svätého Mikuláša.

Ak počasie nepraje túlavým topánkam a pre tých, ktorí obdivujú a vychutnávajú krásy umenia a ľudskej tvorby, Avignon ponúka takisto široké spektrum možností. Jedným z najznámejších a najnavštevovanejších múzeí je Múzeum Calvet, nachádzajúce sa na sympatickom štvorcovom námestí s platanmi.

Múzeum Angladon vystavuje veľké diela, ktoré boli zbierkou páru umelcov Jeana a Paulette Angladon-Dubrujeaud. Sú tu napríklad diela Van Gogha, Cézanna, Degasa, Maneta, Sisleyho, Picassa, Modiglianiho a takisto aj starožitný nábytok.

Po vyčerpávajúcom dni plnom kultúrnych a historických poznatkov rozhodne nemožno obísť útulnú reštauráciu s dobrou miestnou kychyňou, pretože byť v srdci Provensálska a neochutnať jeho špeciality by bolo neodpustiteľným hriechom. Provensálska kuchyňa je známa čerstvou zeleninou, prípravou jedál s rajčinami, olivovým olejom, s vôňou tymiánu, saturejky a rozmarínu.

Z Avignonu okrem silných dojmov a nezabudnuteľných spomienok si rozhodne ako suvenír treba odniesť provensálske bylinky a marseillské mydlo so silnou vôňou.

 

Zdroj/autor: avignon, M.Danthine, drom

VIDEO Avignon



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa