Hľadáte výnimočné miesto na Zemi? Island – ostrov, ktorý „prenajíma pôdu diablovi“

2015-04-19 09:00:00 |   |    | 

Slovami sa ani nedá opísať čaro Islandu, zhodujú sa mnohí svetobežníci na cestovateľských portáloch. Zaiste vedia, o čom hovoria – mýtmi a legendami opradený ostrov je doslova atrakciou samou o sebe. Ohromná príroda, srdeční ľudia a atraktívna kultúra – každý región ostrova sa od seba líši, no všetky dotvárajú obraz nádhernej nepoškvrnenej krajiny. Vitajte na Islande!



 

Prví na ostrove

 

Prvými obyvateľmi ostrova boli škótski a írski Kelti i Nóri, ktorí ho začali osídľovať na konci 9. storočia a následne v priebehu toho nasledujúceho. Islandu sa pripisuje prvenstvo v súvislosti s prvým európskym parlamentom (Althing – národný snem) – práve tam sa začali písať začiatky provizórnych snemov, neskoršie transformovaných na združenia a parlamentu.

Krajina v prijala kresťanstvo, neskôr luteranizmus a istý čas bola pod nadvládou Nórska a Dánska. Do júna 1944 fungovala ešte personálna únia s Dánskom.

 

Kedy na Island?

 

Najvhodnejším termínom, kedy na Island vycestovať, je sezóna od mája do septembra. Práve v tomto období môžete počítať s relatívne priaznivým počasím a ďaleko širšími možnosťami.

Avšak, od septembra do apríla je zasa zaručené, že vás pobyt nevyjde toľko, ako v spomínaný časový horizont vyššie. Zvážte si najmä pre a proti. Je dostupný celoročne.

Jednou z možností, ako vidieť kus Islandu, je prenájom auta alebo bicykla. V prípade prenájmu auta sa netreba unáhliť, výhodou je voľba menšej, nie príliš prestížnej požičovne. Ušetriť sa dá veľa. Ak jazdíte na bicykli, nie je žiadnou raritou, priletieť s ním. Oplatí sa a neoľutujete!

Nie nadarmo sa hovorí, že Island je miestom, kde si pôdu „prenajal samotný diabol“. Prečo? Islanďania totiž už storočia veria, že vulkanické erupcie majú súvis s ľudskými dušami, ktoré skončili v pekle. Niektoré regióny sa mýtmi o vulkánoch hrdo prezentujú – tradovanie má na ostrove silnú tradíciu.

V roku 2010 sa o poriadny rozruch v Európe postarala jedna z islandských sopiek -   Eyjafjallajökull, ktorá na nejaký čas ochromila leteckú dopravu. Na jeseň roka 2014 sa o slovo zasa prihlásila sopka Bárdarbunga, ktorej gejzír lávy vtedy vystreľoval do výšky 100 metrov. Sopečný popol však väčšie problémy nespôsobil.

 

Nielen sopky, ale škriatkovia majú svoje pevné miesto v životoch obyvateľov. Posledné prieskumy dokonca ukazujú, že polovica opýtaných domorodcov verí v existenciu škriatkov (elfov a trollov)  alebo huldufólk(ov) (ľudí, ktorí sa ukrývajú pred svetom).

 

Odporúčania

 

Island je miesto, kde všetko funguje inak ako tam, kde momentálne žijete. Ak patríte medzi tých, ktorí s mobilom v ruke zaspávajú, odporúčame vám, aby ste svoje návyky prehodnotili. Inými slovami – nebudete spomínané zriadenie veľmi potrebovať (iba ak vám slúži ako náhrada fotoaparátu). Magické miesto vás natoľko opantá, že zabudnete na všetky najnovšie aplikácie, ktoré ste si pred cestou stiahli. A to potvrdili viacerí nadmieru spätí  s technologickými výdobytkami.

Ak sa rozhodnete ubytovať v relatívne drahšom hoteli, ušetriť môžete inde. Napríklad nákupom v obchodných reťazcoch, ktoré sú, podobne ako u nás, lacnejšie ako miestne obchodíky. Nevzdajte sa však ani tejto varianty – ak vám to rozpočet dovolí, investujte aj v miestnych obchodíkoch. Pridanou hodnotou v nich je milý personál a príjemná atmosféra.

 

Čo by ste mali (mohli) stihnúť

 

Vodopádov je na Islande požehnane a každý má svoje čaro. Glymur, Hraunfossar, Gullfoss či najvodnatejší Dettifoss – každý z nich vás niečím dostane. Veľkoleposťou, masou vody a najmä početnosťou.

Ľadovcová lagúna Jökulsárlón láka tisíce turistov a tak sa počas sezóny pripravte na to, že tam nebudete sami. Zaslúžený pohľad na fascinujúce ľadové kryhy si vychutnáte dokonale, avšak pre tých, ktorým vadí ruch iných, sa naskytá príležitosť zájsť k nej mimo sezóny. K dokonalému pohľadu vám bude chýbať máločo (skôr nič).

Keď sme pri ľadovcoch, neodmysliteľnou súčasťou Islandu je ľadovec Vatnajökull, ktorého rozloha vyráža dych. Zaberá takmer 10 % ostrova a je radený medzi najväčšie pevninské ľadovce na planéte.

Prečítajte si tiež: Prečo navštíviť Island? Krajina ohňa a ľadu vám vyrazí dych

Aurora borealis – polárna žiara. Byť na Islande a neužiť si ju? Neodpustiteľné, ak ste na Islande v čase od septembra do apríla. Pre tých, ktorí tam prídu v lete, je polárna žiara „nedostupná“. Slnko v lete nad ostrovom prakticky nezapadá. Polárna žiara je viditeľná prakticky odvšadiaľ. Dračie skaly Reynisdrangar nebudú taktiež trefou vedľa.

Gejzír Strokkur pri rieke Hvitá chrlí každých 10 minút prúd vody do výšky cez 20 metrov. Unikátnych gejzírov je však na ostrove oveľa viac – je dobré dať aj na odporúčanie miestnych a byť tak o krok vpred pred inými!

Mohlo by vás zaujímať: Sopky, gejzíry, erupcie: 10 najzaujímavejších miest, kde to vrie

 

Rozmanitosť Islandu ponúka oveľa viac – je len na vás ako si nastavíte priority.

Čítajte viac o prírodných krásach Islandu:

Island: galéria zázrakov prírody (1. časť)

Island: galéria zázrakov prírody (2. časť)

 

Zdroj: BBC, zahr., Vincent

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Vincent

Hodnotenie článku:
4.8/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa