Nekonečná pohoda aj super zážitky: Spoznajte najkrajšie dedinky Grécka

2023-07-04 12:00:00 |   |    | 

Na každom z gréckych ostrovov vám ako hlavnú možnosť na výlet budú ponúkať návštevu niektorej z malých tradičných dediniek. Domáci obyvatelia sú na ne právom hrdí. Uvidíte v nich typickú architektúru, navštíviť obchodíky s remeselníckymi výrobkami, nechýbajú reštaurácie s tradičným jedlom a občas sa nájdu aj pozostatky antických stavieb. Ktoré by ste teda mali navštíviť už počas nasledujúcej dovolenky?



 

Zia, Kos

Do dedinky Zia prichádza najviac turistov v podvečerných hodinách. Práve odtiaľto je totiž najkrajší pohľad na západ slnka na Kose. Nájdete tam aj špeciálnu vyhliadkovú časť, ale ak si chcete dopriať výnimočný zážitok, rezervujte si miesto na terase niektorej z blízkych reštaurácií. Počas hlavnej sezóny dokonca viaceré z nich ponúkajú aj sprievodný program s hudbou, v rámci ktorého vás naučia základy gréckeho tanca. Počas dňa zas vyniknú staré pôvodné domčeky. Niektoré z nich sú stále obývané, v iných nájdete suveníry, ktoré sú väčšinou ručne robené tunajšími majstrami. Odtiaľto sa najlepšie dostanete aj na vrch Dikeos, z ktorého máte úžasný výhľad nielen na celý ostrov, ale dovidíte až do Turecka.

 

Chora, Naxos

Celý ostrov Naxos je popretkávaný malými dedinkami s typickou gréckou atmosféru. No krásne je aj ich hlavné mesto Chora, ktoré nie je rozlohou veľké, preto si uchovalo svoje čaro. Nachádza sa tam množstvo domčekov s bielou fasádou, ktoré postupne prechádzajú až do kopcovitej časti. Z historického hľadiska je najväčším klenotom antický chrám, ktorý zasvätili Apolónovi. Podľa odhadov odborníkov ho postavili v 6. storočí pred Kristom. Keď veríte na legendy, tak si pri vstupe do chrámu niečo zaželajte. Podľa domácich tam je tak silná energia, že vám pomôže vaše prianie čoskoro splniť. Pri návšteve Chory nevynechajte prechádzku v prístave, pri ktorom sú viaceré dobré reštaurácie.

 

Oia, Santorini

Turisti pri predstave typickej gréckej dedinky majú v hlave spomienky na biele domčeky s modrými strechami, ktoré sú postavené v kopcovitom teréne a ponúkajú krásny výhľad na more. Presne tieto parametre spĺňa Oia na Santorini, ktorá je zároveň najväčšou atrakciou na ostrove. Príďte sa tam pozrieť počas dňa, keď si najlepšie vychutnáte tunajšiu architektúru, ale vráťte sa tam aj podvečer, aby ste videli jeden z najkrajších výhľadov na západ slnka na svete. Dominantnou budovou v Oii je kostol, okolo ktorého je sústredené jej centrum.

 

Fiskardo, Kefalónia

Na severnej strane Kefalónie nájdete nádherné Fiskardo. Rozprestiera sa pri prístave a okolo neho je krásna príroda. Množstvo stromov a zelene tam tvorí očarujúcu atmosféru. V dedine žije veľa rybárov, takže si v reštauráciách pravidelne pochutíte na ich čerstvých úlovkoch. Turisti Fiskardo milujú aj kvôli krásnym plážam a jaskyniam, ktoré sa nachádzajú pri pobreží. Opäť máte možnosť zájsť do historického centra, kde uvidíte viaceré pôvodné domčeky.

 

Plaka, Milos

Ostrov Milos patrí rozlohou ku tým menším. I Plaka preto zostala tým malým milým mestečkom, akým bola aj v minulosti. Dovolenkári sa môžu opäť tešiť na krásnu kombináciu domčekov s prírodou a morom. Nechýbajú uličky s kamennými chodníkmi, kde sa môžete poprechádzať a nasať grécku atmosféru. Nájdete tam tiež menšie múzeum a pokiaľ máte chuť spoznať zvyšok ostrova, tak toto je pre vás ten najlepší východiskový bod, pretože odtiaľ jazdí pravidelná doprava.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa