Ostrov Ikaria je skrytým pokladom Grécka: Zdobia ho neviditeľné domčeky, aké inde nenájdete

2023-05-15 12:00:00 |   |    | 

Grécko ponúka veľa zaujímavých ostrovov. Ak chodíte do tejto krajiny radi na dovolenku, skúste každý rok navštíviť niektorý iný. Možno vás zaujme aj menej známa Ikaria v blízkosti ostrova Samos. Tá okrem tradičných gréckych pamiatok prináša aj unikát, aký inde nenájdete.



 

Chránili ich pred pirátmi

V dávnej minulosti boli okolité ostrovy v centre záujmu pirátov, ktorí tam mali dostatok súkromia a mohli si tak skryť svoje bohaté úlovky. Lenže na Ikarii už v tom čase bývali obyvatelia, ktorí sa obávali neželaných návštevníkov. Preto si vymysleli systém bývania, ktorý ich pred nimi ukryl a ochránil. Ide o veľmi špeciálne kamenné domčeky, ktoré sú takmer neviditeľné. Pred fasádu totiž umiestnili obrovský plochý balvan, ktorý celú budovu zakryl. Z diaľky tak vďaka tomuto triku nebolo dom vôbec vidieť a vyzeralo to len ako veľký balvan na zemi. Domáci navyše svoj systém dotiahli do dokonalosti a ich príbytky nemali ani komíny, aby ich neprezradil dym, ktorý by z nich išiel. Viacero týchto nezvyčajných stavieb sa podarilo uchovať až dodnes a sú hlavnou atrakciou na ostrove.

 

The famous stone houses on the island Ikaria

Posted by Ikaria Greece, Ικαρία, Ελλάδα on Tuesday, October 30, 2018

 

Liečivé kúpele

Na Ikarii nájdete množstvo termálnych prameňov, ktorých voda sa už od nepamäti využívala na hydroterapiu a liečbu. Vďaka špeciálnemu zloženiu pomáha pri chronických bolestiach kĺbov, končatín alebo chrbtice. História kúpeľov sa tu píše už od 4. storočia pred Kristom a pri meste Therma môžete dodnes navštíviť ruiny jedných z najstarších. V hlavnom ostrovnom múzeu sa dozviete aj o dejinách tohto odvetvia. Zároveň aj v súčasnosti nájdete niekoľko miest, kde môžete využívať účinky liečivej vody.

 

Roklina Halari

Na ostrove Ikaria nájdete viaceré vzácne historické pamiatky, dominuje mu však aj nádherná príroda. K najzaujímavejším miestam patrí najmä roklina Halari, ktorá leží v blízkosti dedinky Armenistis a pláže Nas. K dispozícii je niekoľko turistických trás, z ktorých väčšina je dokonca vhodná pre celé rodiny. Uvidíte tam viacero vodných zaujímavostí, ako napríklad malé jazerá, rieky a vodopády. V rokline sa darí nádherným kvetom a tiež rôznym druhom vtákov. Niektoré miesta sú prepojené vzácnymi starými kamennými mostmi.

 

Najlepšie pláže na ostrove

Tušili ste o tom, že Seychelly nájdete aj v Európe? Takéto pomenovanie získala pláž, ktorá je trochu odrezaná od okolitého sveta a ponúka jemný piesok, priezračnú vodu a krásne útesy. Za vizuálne najkrajšiu zas býva považovaná tá s názvom Nas, pri sa nachádza aj zeleň, čo je v týchto podmienkach pomerne veľkou raritou. Messakti zas ponúka jemný piesok, pokojnú atmosféru a mierny vstup do mora, čo sa bude páčiť rodinám s deťmi.

 

Artemidin chrám

Ikaria ponúka turistom aj viacero antických pamiatok, tou najznámejšou je Artemidin chrám. Postavili ho v 6. storočí pred Kristom ako poctu pre bohyňu, ktorá chránila námorníkov. Časom však chrám začal chátrať, čo navyše v roku 1830 vyvrcholilo jedným nešťastným rozhodnutím. Domáci obyvatelia veľkú časť zbúrali, pretože kamene chceli použiť na výstavbu kostola. Vtedy zmizla aj socha bohyne, ktorú neskôr našli potopenú v rieke. Pôvodne sa pritom toto miesto využívalo na obetu a prichádzali tam najmä muži pred ďalekými plavbami do súčasnej Ázie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa