Zákaz kufrov v Dubrovniku? Svet obletela správa, ktorá nie je celkom pravdou

2023-07-11 12:00:00 |   |    | 

Približne pred mesiacom obletela svet aj celé Slovensko správa, ktorá vyvolala pomerne búrlivú diskusiu. Dubrovník podľa nej zakázal v centre ťahanie kufrov na kolieskach. Dromedáru sa podarilo získať stanovisko viceprimátorky mesta, ktorá veci uviedla na pravú mieru.



 

Dubrovník zakázal kufre na kolieskach“, hlásali nedávno mnohé médiá. Novinka vyvolala búrlivé ohlasy, a tak sme sa o jej detaily počas návštevy tejto perly Jadranu zaujímali aj my. O stanovisko sme požiadali viceprimátorku mesta Jelku Tepšić, ktorá zdôraznila, že sa rozhodne nejedná o zákaz, ale o odporúčanie. Vysvetlila tiež dôvody, prečo radnica žiada turistov o primerané správanie.

S regulovaním turizmu v našom meste sme začali už od nášho nástupu do úradu v roku 2017. Svetové médiá totiž opisovali Dubrovník ako mesto, ktorému sa treba vyhnúť,“ hovorí Tepšić. Najskôr pristúpili k vyjednávaniu s asociáciou CLIA, ktorá združuje lodné spoločnosti, a dnes už môžu v obľúbenej destinácii naraz kotviť len tri výletné lode, privážajúce dokopy maximálne 8000 turistov denne. „Dubrovník sa stal príkladom toho, že aj mesto môže ukázať svoju silu a regulovať lodný turizmus,“ upozorňuje vicestarostka, podľa ktorej však bolo potrebné zaviesť určité pravidlá aj pre ostatných turistov.

Dubrovník je totiž stále živým mestom a aj v samotnom centre ohradenom mohutnými múrmi stále bývajú domáci obyvatelia. „Veríme, že bez spokojných občanov nemôže existovať kvalitný turizmus ani zážitok z mesta,“ vyjadrila sa radnica, keď pred šiestimi rokmi predstavila projekt „Rešpektujte mesto“.

Ním sa snažíme odkomunikovať určité pravidlá prijateľného správania,“ vysvetľuje Tepšić a zdôrazňuje, že turisti by v centre napríklad nemali sedieť pri historických pamiatkach s nápojmi či jedlom, jazdiť na bicykli alebo motorke, alebo sa pohybovať bez trička či plaviek. Mesto tiež prostredníctvom viacerých kanálov turistov upozorňuje, aby sa nepokúšali liezť na vysoké obranné múry, kde môže ľahko dôjsť k zraneniam.

Najnovší krok radnice je však zameraný skôr na kvalitu života domácich. „Chceli sme si byť istí, že si v noci dobre oddýchnu a nebudú ich rušiť zvuky koliesok na kufroch. Zatiaľ však ich ťahanie pokutovať nebudeme,“ vyjadrila sa pre nás Tepšić, podľa ktorej je však na uliciach aj bez toho dosť veľký hluk, ktorý spôsobujú ľudia, vozidlá dodávateľov aj mestská spoločnosť, zabezpečujúca čistotu.

Kufre však samozrejme zakázané nie sú, dokonca ani ich ťahanie. „Možno v budúcnosti zvážime aj nejaké sankcie, ale nateraz nám stačí odporúčať ľuďom, ako majú so svojou batožinou zaobchádzať a ako vyjadriť svoj rešpekt obyvateľom Dubrovníka aj turistom, ktorí bývajú v Starom meste,“ hovorí vicestarostka. Zníženie počtu turistov nepredpokladá. „Udržateľný cestovný ruch je v súčasnosti veľkou témou a žiadajú ho aj samotní turisti.

V budúcnosti kvôli tomu dokonca vedenie mesta zvažuje vytvorenie centrálneho systému na distribuovanie batožiny priamo z letiska až na adresu ubytovania. „Bolo by to podobné ako na výletných lodiach, kde sa vám o ňu postarajú. To je však zatiaľ hudbou budúcnosti. Musíme všetky možnosti prediskutovať s naším letiskom a ďalšími zainteresovanými, ale verím, že onedlho túto myšlienku zrealizujeme. Možno o rok, možno o dva,“ uzatvára viceprimátorka Dubrovníka Jelka Tepšić.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa