Divadlá a múzeá Európy

Pri príležitosti storočnice narodenia Solženicyna otvorili v Moskve nové múzeum

Na snímke odhalená nová
2018-12-27 16:00:00

V súvislosti s nedávnym 100. výročím narodenia Alexandra Solženicyna (1918-2008) otvorili v Moskve múzeum venované tomuto ruskému spisovateľovi a disidentovi, ktorého preslávil vo svete román o stalinských trestaneckých táboroch Súostrovie Gulag. Výstavné priestory vznikli v jeho niekdajšom byte, kde ho začiatkom 70. rokov zadržali, informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na ruské médiá. viac »

V Amsterdame vynovili dom Anny Frankovej, bude mládeži lepšie rozprávať jej príbeh

Dom Anny Frankovej
2018-11-26 08:00:00

Múzeum postavené okolo tajnej zadnej prístavby domu, stojaceho na brehu kanála v holandskom Amsterdame, kde sa pred nacistami počas druhej svetovej vojny ukrývala tínedžerka Anna Franková, zrenovovali. Teraz bude múzeum lepšie podávať tragický príbeh nemeckej židovskej pisateľky denníka tým návštevníkom novej generácie, ktorí možno málo vedia o hrôzach holokaustu. viac »

Nová atrakcia Varšavy: V poľskej metropole otvoria múzeum vodky

Vo Varšave otvoria múzeum
2018-06-12 16:00:00

V poľskej metropole Varšava otvoria na budúci týždeň nové múzeum poľskej vodky. Tento alkohol patrí k najznámejším vývozným artiklom Poľska, v ktorom má zároveň jeho pitie asi 500-ročnú tradíciu, priblížila agentúra AP. viac »

Svedok studenej vojny: Berlínska East Side Gallery sa stane pamätným miestom

Na archívnej snímke z
2018-05-18 16:00:00

Najdlhší zachovaný úsek Berlínskeho múru, pestro pomaľovaný 1,3-kilometrový pás známy ako East Side Gallery, sa stane oficiálnym pamätníkom. Magistrát rozhodol, že pozostatky múru prejdú pod správu nadácie Berlin Wall Foundation, ktorá sa zaoberá dedičstvom mesta z čias studenej vojny. viac »

V Benátkach otvorili prvé múzeum Casanovu, slávneho milovníka môžete spoznať aj v Čechách

V Benátkach otvorili prvé
2018-04-04 12:00:00

Giacomo Casanova pôsobil ako spisovateľ, špión a diplomat, dejiny si ho však už navždy budú pamätať najmä ako najslávnejšieho milovníka všetkých čias. Teraz ho môžete v novootvorenom múzeu v Benátkach spoznať, ako nikdy predtým. viac »

Najoriginálnejší nemecký hrad je domovom filmárov a jedinečnej výstavy

Najoriginálnejší nemecký hrad je
2017-08-17 12:00:00

Konkurencia medzi nemeckými hradmi a zámkami je veľmi veľká. Pokiaľ nie sú spájané s výnimočným miestom, známym panovníkom alebo dôležitou udalosťou, dostávajú sa do povedomia ľudí podstatne ťažšie. Hrad Querfurt, približne hodinu cesty od Lipska, sa to podarilo. Návštevníkom ponúka nielen návštevu zaujímavej historickej pamiatky, ale zároveň netradičný pohľad do zákulisia filmového natáčania. viac »

Svätyňa nacistov prežila dodnes: V Norimbergu sa Hitler hral na boha

Norimberský nacistický areál
2017-05-19 12:00:00

Mesto Norimberg je neslávne známe ako prvá Hitlerova bašta. Nacisti mali v jeho okolí už od začiatku veľmi silnú pozíciu a práve toto mesto sa stalo centrom ich moci krátko pred 2. svetovou vojnou. Po Mníchove sa tam v roku 1923 konalo druhé stretnutie NSDAP v Nemecku. Hitler vstúpil do Norimbergu ako malý boh. Celú cestu lemovali nadšené davy ľudí, ktorí ho zdravili hajlovaním a oslavovali ho ako najväčšieho vodcu dejín. I z toho dôvodu sa tam rozhodol postaviť svoje najveľkolepejšie stavby, ktoré mali slúžiť na stranícke snemy. Dnes sú ich ruiny tichým mementom nacistických zverstiev. viac »

Mekka milovníkov vesmíru: V nemeckom múzeu spoznáte najstaršie zobrazenie nočnej oblohy

Mekka milovníkov vesmíru: Múzeum
2017-03-15 12:00:00

Rok 1999 znamenal vo svete astronómie veľký rozruch. Hľadači pokladov vtedy v Nemecku našli vzácny poklad, ktorý poodhalil nové informácie z tohto oboru. Disk s prvým obrazom nočnej oblohy svedčí o tom, že o skúmanie hviezd a vesmíru sa naši predkovia zaujímali už pred tisíckami rokov. Dve hodiny cesty od miesta objavu dnes sídli moderné interaktívne múzeum, ktoré ponúka zábavu pre celú rodinu a možnosť na krátky výlet s peknou vyhliadkou. viac »

Bratislava má nové vedecké centrum: Aurelium zaujme deti i dospelých

Vedecké centrum Aurelium zaujme
2017-01-22 00:01:00

V novembri otvorili v Bratislave nové interaktívne centrum, určené pre deti aj dospelých, ktorých láka svet vedy a prírodných zákonov. Svoje meno dostalo podľa známeho slovenského fyzika Aurela Stodolu, rodáka z Liptovského Mikuláša. Aurelium vzniklo vďaka spolufinancovaniu z fondov EÚ a na ploche menšieho výstaviska predstavuje jedno z najlepších múzeí na Slovensku. viac »

Neuveriteľná správa z Poľska: Štát odkúpil hotový poklad

Poľsko sa môže pýšiť
2017-01-05 12:00:00

Poľská vláda odkúpila za 100 miliónov eur súkromnú zbierku výtvarného umenia, ktorá obsahuje približne 86 000 artefaktov. Kunsthistorici pritom jej hodnotu odhadli až na neuveriteľné dve miliardy eur. Takýto poklad môžete neďaleko od nás obdivovať aj vy. viac »


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa