Poľský Toruň dal svetu Mikuláša Kopernika. Turisti sa v jeho rodisku môžu túlať aj niekoľko dní

2023-07-17 12:00:00 |   |    | 

Toruň sa nachádza v severnej časti Poľska a vo svete sa preslávila najmä ako mesto, v ktorom sa narodil Mikuláš Kopernik. Turistom však ponúka množstvo zaujímavých atrakcií, vďaka ktorým si pripravíte program aj na niekoľko dní.



 

Kopernikov dom

Najväčšia atrakcia v meste pochopiteľne tiež súvisí s Kopernikom. V centre sa nachádza dom, v ktorom sa mal údajne tento učenec narodiť. V súčasnosti tam sídli múzeum, kde sa dozviete zaujímavé informácie z jeho života, ale taktiež o astronómii, ktorej sa počas svojej kariéry najviac venoval. Výstava bola v roku 2018 renovovaná a okrem úpravy pôvodných priestorov vtedy sprístupnili ďalšie miestnosti a pridali niektoré modernejšie atrakcie. Jednou z nich je 4D kino, kde každých 20 minút premietajú tematické filmy. Kopernikov dom sa nachádza v nádherných priestoroch gotickej stavby. Má zaujímavé architektonické prevedenie a i kvôli tomu je vyhľadávaný medzi turistami. Počas prechádzky centrom uvidíte aj sochu najslávnejšieho rodáka.

 

Historická radnica

Na Staromestskom námestí nájdete jednu z najcennejších pamiatok v meste – historickú radnicu. Jej výstavba začala v 13. storočí, ale úplne dokončená bola až okolo roku 1390. Keďže vtedy Toruň patrila medzi najbohatšie regióny, dovolili si aj túto budovu naplánovať podstatne väčšiu, ako to bolo v tých časoch zvykom. Radnica kedysi neslúžila iba mestským politikom. Vrchné poschodie síce využívali zástupcovia mestskej rady, no spodná časť bola vyhradená pre obchodníkov. Tí domáci sa tu stretávali aj s prichádzajúcimi cudzincami, nakupovali, predávali a vymieňali si tovar. Aj tento impulz pomohol domácej ekonomike, ktorá vďaka tomu ešte viac prosperovala. V súčasnosti sa v radnici nachádza múzeum, mapujúce dejiny mesta a prístupná je aj veža, ktorá je najstaršou časťou stavby a ponúka perfektný výhľad na okolie.

 

Stredoveká brána so vstupom do mesta

Kedysi celú oblasť chránili hradby, v ktorých boli zabudované vstupné brány. Dodnes sa zachovali štyri, ktoré vždy prinášajú niečo iné. Pri Mostowej bráne je vežička, ktorá v minulosti slúžila pre stráž na pozorovanie okolia. Pri Zamkowej sa zas nachádzajú pozostatky bývalého hradu. Ten sa už nepodarilo uchovať v tak dobrom stave, ale návštevníci majú aspoň predstavu, ako kedysi vyzeral. Pri Žeglarskej bráne v minulosti zvykli ustajňovať kone s kočmi, takže to bolo v podstate také dobové parkovisko. NO a napokon je tu Klasztorna brána, ktorá vyzerá najlepšie a je z nej aj výborný výhľad na veľkú časť centra.

 

Bunker Vistula

Aj do tejto časti Poľska sa počas 2. svetovej vojny dostali nepriateľské vojská, preto v meste vybudovali niekoľko bunkrov. V dobrom stave sa však dodnes podarilo zachovať len jeden z nich s názvom Vistula, ktorý dnes slúži ako múzeum, kde sa dozviete viac o tejto smutnej časti poľských dejín. Navyše počas jari a leta tu pravidelne organizujú simulácie vzdušných útokov a návštevníci sa môžu na vlastnej koži presvedčiť, aký stres a ťažké chvíle zažívali predošlé generácie u našich susedov.

 

Múzeum perníkov

Už od stredoveku sa v Toruni piekli slávne perníky, ktoré jej prinášajú slávu až dodnes. Tunajšie gazdinky boli známe najmä vďaka ich precíznemu zdobeniu a v meste sa dokonca neskôr nachádzala aj továreň, z ktorej sladkú pochúťku distribuovali aj do iných lokalít. Momentálne v nej už nájdete múzeum, v ktorom robia aj interaktívne prehliadky. Počas nich si obľúbené medovníčky skúsite pripraviť sami.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa