Storočný prieplav a dažďový prales s opicami priamo v meste: Vitajte v Paname

2016-07-30 00:00:01 |   |    | 

Na mape vyzerá ako maličký prúžok vody, ale pri pohľade z lietadla nám dochádza, že Panamský prieplav je naozaj staviteľská senzácia. Do zelenej krajiny sa vrýva ako široký riečny tok a pri predstave, že ide o ľudské dielo, zostáva rozum stáť. A tá príroda okolo… jednoducho rozprávková! Nie je div, že sem seniori cestujú ako na americkú Floridu.



 

Od kanála vlastne závisí celá panamská ekonomika, pretože príjmy z neho tvoria celú jednu tretinu ekonomiky krajiny. Priame spojenie Atlantiku a Pacifiku funguje už vyše 100 rokov. Prvá loď tadiaľ totiž preplávala 15. augusta 1914. Pri Panamskom prieplave však zďaleka nejde len o vek, ale tiež o zaujímavé stavebné riešenia.

Medzi rokmi 1904 a 1914 ho budovali americkí inžinieri s pomocou vojakov. V dôsledku technického pokroku prekonal prieplav za 100 rokov prevádzky niekoľko nutných zmien, základ však zostáva rovnaký. Od začiatku ním preplávalo vyše milióna lodí včítane obrovských tankerov.

V najužších miestach predvádzajú lodivodi pri vedení plavidla veľkú ekvilibristiku, tá však nie je potrebná v najširšom a najkrajšom mieste prebúranej Panamskej šije – v jazere Gatún.

So vznikom jazera Gatún sa spája zaujímavý príbeh. Vzniklo totiž pri budovaní kanála. Voda zaplavila časť krajiny vo vnútrozemí a na svete bola obrovská vodná plocha s veľkosťou 425 štvorcových kilometrov plná ostrovčekov s bujnou vegetáciou a čulým životom. Ako asi tušíte, ostrovčeky sú vrcholky kopcov, ktoré sa kedysi týčili nad krajinou. Jazero vďaka nim vyzerá absolútne úžasne.

 

Mesto, ktoré má svoj prales

Samotné Panama City, najbohatšie mesto Strednej Ameriky, sa vrezáva do zálivu kúsok od prieplavu. Kto má rád prírodu, ten si príde na svoje. Ide totiž o jediné hlavné mesto na svete, do ktorého zasahuje tropický dažďový prales. Len si predstavte, že vystúpite z metra a dostanete sa na chodník, po ktorom pobehujú opice z vedľajšieho lesa. Zoo priamo v meste. Niečo také zažijete málokde na svete.

Rumová cesta po Paname

Jedným z najpozoruhodnejších miest Panamy je i Chitré v provincii Herrera. Preslávilo sa „rumovou cestou”. V Haciende San Isidro sa tu vyrába vychýrený trstinový rum Abuelo.

 V San Isidre sa konajú prehliadky, kde vás sprievodcovia zoznámia s procesom vzniku tejto pochúťky, ktorú môžete ochutnať počas bohatého tradičného obeda. Vyrábajú tu päť-, sedem-, dvanásť-, ale i špičkový archívny tridsaťročný rum.

Podľa časopisu Forbes patrí miestny rum k tým najlepším na celom svete.

 

Nie je div, že Panama je obľúbeným cieľom ľudí, ktorí už majú svoje odpracované a chcú si užívať na slnkom zaliatom mieste, kde im nič nechýba. Podobnú pozíciu má u nich americká Florida. Panama je však v tomto smere ideálna. Horúce podnebie, nádherné pláže a vysoký životný štandard z nej robia veľmi atraktívnu krajinu.

A navyše sme nespomenuli všetky jej prírodné krásy. V zásobe máme ešte napríklad činnú sopku Barú (podľa provincie, v ktorej sa nachádza, sa jej hovorí tiež Chiriquí). Tá je s výškou 3475 metrov najvyššou horou celej krajiny. Kto chce mať na Panamu naozaj dobrý výhľad, mal by sa vydať práve sem.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky exotických poznávacích zájazdov do Panamy:

 

Nikaragua, Kostarika a Panama za 12 dní

Precestujte tri báječné krajiny Strednej Ameriky, spoznajte tunajšiu kultúru, nádhernú prírodu, vulkán, pralesy i mestá. Vychutnajte si skvelých 12 dní vo svete, kde nemajú ľudia stále naponáhlo a kde sa život odvíja v pohodovom duchu!

 

Vojna pre futbal

Každá kultúra má svoje špecifiká, v krajinách Strednej Ameriky to platí obzvlášť. Ľudia sú extrémne milí a uvoľnení, rum tečie prúdom a karibské rytmy vám rozvlnia boky...na druhej strane však môže taká nevinná udalosť, akou je futbalové stretnutie, vyústiť do niekoľkodenného konfliktu s účasťou armády. Prečítajte si viac o exotických diaľkach Karibiku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Vydajte sa do Panamy

Spoznajte jednu z najúžasnejších stavieb sveta – ohromný Panamský prieplav, cez ktorý sa plavia lode medzi Atlantikom a Pacifikom už vyše 100 rokov. Pozriete sa i do rumového kráľovstva San Isidro a ďalších z najkrajších miest Panamy. Tak poďte s nami!

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa